Medeleni, Ungheni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Medeleni
—  Sat  —
Medeleni se află în Ungheni
Medeleni
Medeleni
Medeleni (Ungheni)
Satul pe harta Republicii Moldova
Medeleni se află în Ungheni
Medeleni
Medeleni
Medeleni (Ungheni)
Satul pe harta raionului Ungheni
Coordonate: 47°17′46″N 27°41′28″E / 47.29611°N 27.69111°E47°17′46″N 27°41′28″E / 47.29611°N 27.69111°E

ȚarăRepublica Moldova Republica Moldova
RaionUngheni
ComunăPetrești

Guvernare
 - Primar

Cod poștalMD-3635[1]
Prefix telefonic236

Prezență online

Medeleni este un sat din componența comunei Petrești din raionul Ungheni, Republica Moldova.

Cea mai mare parte a satului Medeleni este în Moldova. Există și o parte a aceluiași sat pe malul drept al Prutului, în Comuna Golăiești, jud. Iași, între Sculeni și Ungheni. Aici există o biserică veche de pe vremea lui Ștefan, un stejar plantat la terminarea bisericii (atât de gros încât abia de-l pot coprinde trei oameni cu brațele întinse) precum și vechiul conac boieresc.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Atestat la 14 oct. 1490 cu denumirea Răzoaia. Notă statistică (1 aug. 2007). R. Prut și Gîrla Mare. Distanțe: pînă la c-rul r-nal - 18 km, pînă la st. c. f. Petrești - 5 km, pînă la Chișinău - 124 km. Gospodării - 260, populația - 484 de locuitori. SRL „Gîrla Mare".

Biserică, gimnaziu, cămin cultural, bibliotecă, oficiu poștal, un magazin cu mărfuri industriale și alimentare. În raza comunei mai intră un sat (Petrești) și un cătun (Petrești ) cu o populație comună de peste 4.400 de locuitori.

Localitate tihnită, îmbrățișată din 3 părți de rîul Prut, așezată pe partea stîngă a șoselei Ungheni-Sculeni, vizavi de localitățile românești Medeleni și Petrești. Pe moșia satului, cu cîmpii întinse și mănoase, se conturează clar 4 movile funerare străvechi. Localitatea cuprinde 2 vetre strămoșești - Răzoaia (toponim provenit din "răzeși") și Medeleni, unite cu un singur cimitir, dar avînd 2 hramuri - "Sf. Ilie" și "Duminica Mare". Satul Medeleni e unical și prin aceea că își pomenește morții nu la Paștele Blajinilor, ci la Duminica Mare.

Siliștea a fost menționată în scris la 14 oct. 1490 într-un hrisov de pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare. (Catalogul documentelor moldovenești din arhiva centrală a statului. Vol. 1. București, 1957). Două așezări cu același toponim, despărțite aproape două veacuri de frontiera pusă pe Prut, și-au risipit documentele prin arhive, încît astăzi e greu să dai de urma lor. Multe cărți domnești prețioase au fost arse de turci și tătari, nimicite în pălălaia războiului al doilea mondial.

La înc. sec. trecut Zamfir Arbore scria în Dicționarul geografic al Basarabiei: „Răzoaia, sătuc în jud. Bălți, așezat pe malul Prutului, între satele Blindești și Gura Gârlei-Mari. Face parte din volostea Sculeni. Are 14 căsuțe de țărani români. Țăranii posedă pămînt de împroprietărire 98 desetine. D-l Uscatu are aici o moșioară de 262 desetine."

În 1933 școala din Medeleni de pe malul stîng al Prutului, avîndu-i în calitate de învățători pe Zoița Filipescu și Ion Zaborilă, aduna în bănci 102 din cei 186 de copii în vîrstă de 5-16 ani.

Avînd în sat un pichet de grăniceri, instalat de sovietici în 1940, Medelenii au devenit tir de artilerie chiar din primele clipe de război, în dimineața zilei de 22 iunie 1941. Două săptămîni pe sectorul Sculeni-Petrești-Ungheni s-au dat lupte sîngeroase, au fost striviți de tancuri, schije și gloanțe mii de ostași din ambele tabere învrăjbite. După 3 ani de bătălii înverșunate, frontul făcu cale întoarsă de la Volga și la 30 martie 1944 a pus iarăși stăpînire pe Petrești și Medeleni.

K-zul înfiripat anevoios aici multă vreme se afla împotmolit în datorii. În 1972 s-a organizat în sat gospodăria de stat „Medeleni", cu un grandios complex zootehnic de creștere a vitelor de prăsilă. Se amenajă localitatea, populația crescu în 1973 la cifra de 779 de suflete. Acum, ca și pretutindeni, țăranii împroprietăriți cu pămînt și descătușați de birocrația sovietică își făuresc averea și viitorul rîvnit.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Coduri poștale - Republica Moldova”. Poșta Moldovei. Accesat în .