Cydonia Mensae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Chipul de pe Marte)
„Fața marțiană”, după cum a fost vazută de Viking 1 în 1976
Aceeași „față”; imagini comparative din 1976 și 2001

Cydonia Mensae este o regiune de pe planeta Marte, care atrage atât un interes științific[1], cât și popular[2]. Denumirea se referea inițial la o formațiune de albedo distinctiv vizibilă cu ajutorul telescoapelor terestre[3] de la vremea respectivă. Zona se învecinează cu câmpia Acidalia Planitia⁠(en)[traduceți] și zona muntoasă Arabia Terra⁠(en)[traduceți]. Regiunea include zonele: Cydonia Mensae, o zonă cu caracteristici reliefale plate, Cydonia Colles, regiune de dealuri mici sau movile și Cydonia Labyrinthus, un complex de văi ce se intersectează[4].

Ca și în alte regiuni cu caracteristici de albedo de pe Marte, numele Cydonia a fost preluat din antichitatea greacă, în acest caz de la Kydonia, un polis istoric (sau oraș-stat), de pe insula Creta.

Chipul de pe Marte[modificare | modificare sursă]

Pe Cydonia se mai află și „Chipul de pe Marte” (ori „Fața marțiană”), o formațiune de dealuri erodate situată la aproximativ jumătatea distanței dintre craterele Arandas și Bamberg; care în prima fotografiere de către sonda Viking 1 (rezoluție de 250 m/pixel) arăta ca o statuie gigantică a unei fețe umanoide⁠(en)[traduceți]. Adesea se evidențiază unele „piramide”, situate în apropiere de „față”. Aceste fotografii au dus la un număr foarte mare de zvonuri pseudo științifico-fantastice și ufologice[5].

Mai târziu (2001), într-o fotografiere mai detaliată realizată de sonda Mars Global Surveyor la o rezoluție de 14 m/pixel, s-a constatat că „fața” umanoidă era decât o iluzie cauzată de jocul de lumini și umbre, precum și de camera cu rezoluție mică a lui Viking 1. De asemenea, „piramidele” sunt doar niște formațiuni stâncoase obișnuite[6].

Mars Reconnaissance Orbiter a fotografiat la 5 aprilie 2007 „Fața de pe Marte”, cu o rezoluție de ~30 cm/pixel.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Carlotto, Mark J. (). „Digital Imagery Analysis of Unusual Martian Surface Features” (PDF). Applied Optics. Washington, D.C.: Optical Society of America. 27 (10): 1926–1933. Bibcode:1988ApOpt..27.1926C. doi:10.1364/AO.27.001926. ISSN 0003-6935. PMID 20531684. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Whitehouse, David (). „Nasa: No face - honest”. BBC News. London. Accesat în . 
  3. ^ „Cydonia - the face on Mars”. ESA. . Accesat în . 
  4. ^ „Planetary Names: Mars”. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Research Program. Accesat în . 
  5. ^ Britt, Robert Roy (). „Face on Mars gets makeover”. CNN.com. SPACE.com. Accesat în . 
  6. ^ „Planetary Names: Feature Types”. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Research Program. Accesat în .