Pădurea Polovragi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Polovragi
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Polovragi
Harta locului unde se află Pădurea Polovragi
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Gorj
 România
Cel mai apropiat orașNovaci
Coordonate45°09′09″N 23°36′47″E () / 45.15250°N 23.61306°E
Suprafață10 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Pădurea Polovragi este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în Oltenia, pe teritoriului județului Gorj[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală (10 ha[2]) se află pe malul stâng al râului Olteț, la poalele Munților Parâng (grupă muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului carpatic al Meridionalilor), în extremitatea nord-estică a județului Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Polovragi.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3]. Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Nordul Gorjului de Est[4] și reprezintă o zonă de protecție pentru specii de castan comestibil (Castanea sativa) și flora lemnoasă însoțitoare alcătuită din arbori și arbusti din speciile: gorun ardelean (Quercus polycarpa), anin verde (Alnus viridis), salcie de nisip (Salix silesiaca) și cărpiniță (Carpinus orientalis). În arealul Pădurii Polovragi (rezervație științifică și seminceră), la nivelul ierburilor vegetează câteva specii de plante rare, printre care: cornișor (Lycopodium annotinum), pedicuță (Lycopodium clavatum), ruginiță (Asplenium ruta-muraria), gușa porumbelului (Silene viridiflora) și feriguță (Asplenium adulterinum).[5]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]