Piatra Cloșanilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piatra Cloșanilor
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Piatra Cloșanilor
Harta locului unde se află Piatra Cloșanilor
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Actual Gorj county CoA.jpg Județul Gorj
Cel mai apropiat orașTârgu Jiu
Coordonate45°05′43″N 22°46′32″E () / 45.09528°N 22.77556°E[1]
Suprafață1.730 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Piatra Cloșanilor este o arie naturală protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt inclusă în Parcul Național Domogled - Valea Cernei), situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Padeș[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală este situată în Munții Mehedinți, în arealul Vulcan-Motru, în partea nord-vestică a satului Cloșani, la limita vestică a județului Gorj cu județul Mehedinți.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală Piatra Cloșanilor cu o suprafață de 1.730 de hectare[3], a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și reprezintă o zonă montană (vârfuri, abrupturi calcaroase, stâncării, peșteri, văii, pajiști alpine, păduri și fânețe) cu un deosebit interes peisagistic, floristic, geologic și speologic; cu floră și faună specifică Meridionalilor.

Rezervația naturală include în teritoriul său Masivul (Muntele) Piatra Cloșanilor, Peștera Cloșani și Peștera Cioaca cu Brebenei, obiective naturale de interes științific și/sau speologic.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]