Sari la conținut

Piatra Cloșanilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piatra Cloșanilor
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Piatra Cloșanilor
Harta locului unde se află Piatra Cloșanilor
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Gorj
Cel mai apropiat orașTârgu Jiu
Coordonate45°05′43″N 22°46′32″E () / 45.09528°N 22.77556°E[1]
Suprafață1.730 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Piatra Cloșanilor este o arie naturală protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt inclusă în Parcul Național Domogled - Valea Cernei), situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Padeș[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală este situată în Munții Mehedinți, în arealul Vulcan-Motru, în partea nord-vestică a satului Cloșani, la limita vestică a județului Gorj cu județul Mehedinți.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală Piatra Cloșanilor cu o suprafață de 1.730 de hectare[3], a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și reprezintă o zonă montană (vârfuri, abrupturi calcaroase, stâncării, peșteri, văii, pajiști alpine, păduri și fânețe) cu un deosebit interes peisagistic, floristic, geologic și speologic; cu floră și faună specifică Meridionalilor.

Rezervația naturală include în teritoriul său Masivul (Muntele) Piatra Cloșanilor, Peștera Cloșani și Peștera Cioaca cu Brebenei, obiective naturale de interes științific și/sau speologic.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]