Stâncile Rafailă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stâncile Rafailă
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Stâncile Rafailă
Harta locului unde se află Stâncile Rafailă
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Gorj
Cel mai apropiat orașBumbești Jiu
Coordonate45°15′29″N 23°23′27″E () / 45.25806°N 23.39083°E[1]
Suprafață1 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Stâncile Rafailă (monument al naturii) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic) situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al orașului Bumbești Jiu[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Stâncile Rafailă se află în Carpații Meridionali (între grupa muntoasă Retezat-Godeanu și Munții Parâng), în trecătoarea Lainici, în versantul stâng al văii Jiului (într-o buclă a acesteia), în partea dreaptă a drumului europeana E79 (Bumbești Jiu - Petroșani), în apropierea mănăstirii Lainici.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală cu o suprafață de 1 ha.[3] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și este inclusă în Parcul Național Defileul Jiului. Aria naturală reprezintă o zonă montană de interes geologic și peisagistic în al cărei teritoriu se află mai multe formațiuni stâncoase alcătuite din roci metamorfice de structură șistoasă, cu inserții de cloritoid[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]