Casa pe care Jack a construit-o

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa pe care Jack a construit-o
Rating
Titlu originalThe House That Jack Built
Genfilm thriller
dramă
film de groază  Modificați la Wikidata
RegizorLars von Trier  Modificați la Wikidata
ScenaristLars von Trier  Modificați la Wikidata
ProducătorLouise Vesth[*][[Louise Vesth (producătoare de film daneză)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioZentropa[*][[Zentropa (Danish film company)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorVidea[*][[Videa |​]]
Vertigo Média[*][[Vertigo Média (Hungarian film distributor)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Director de imagineManuel Alberto Claro[*][[Manuel Alberto Claro (Chilean-Danish cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MontajMolly Malene Stensgaard[*]
Jacob Schulsinger[*][[Jacob Schulsinger |​]][2]  Modificați la Wikidata
DistribuțieMatt Dillon
Sofie Gråbøl[*]
Uma Thurman
Bruno Ganz
Siobhan Fallon Hogan
Riley Keough[*][[Riley Keough (actriță americană)|​]]
Jeremy Davies[*][[Jeremy Davies (actor american)|​]]
Yu Ji-tae[*][[Yu Ji-tae (South Korean actor and director)|​]]
Ed Speleers[*][[Ed Speleers (actor britanic)|​]]
David Bailie[*]
Marijana Jankovic[*][[Marijana Jankovic (actriță daneză)|​]][2]
Jerker Fahlström[*][[Jerker Fahlström (actor suedez)|​]][2]
Osy Ikhile[*][[Osy Ikhile (English actor)|​]][2]
Ola Normelli[*][[Ola Normelli |​]][2]
Johannes Bah Kuhnke[*][2]
Lisa Sjöholm[*][[Lisa Sjöholm |​]][2]  Modificați la Wikidata
Premiera (Danemarca și Ungaria)[1]
(Regatul Unit)
(Germania)
(Statele Unite ale Americii)  Modificați la Wikidata
Durata155 min.  Modificați la Wikidata
Țara Danemarca[3]
 Suedia[3]
 Franța[3]
 Germania[3]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiWashington  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Buget8.700.000 de euro[4]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://trustnordisk.com/film/2018-house-jack-built  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Casa pe care Jack a construit-o (în engleză The House That Jack Built) este un film artistic de groază din 2018. Regizat și scris de Lars von Trier, îi are în distribuție pe Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl⁠(d), Riley Keough⁠(d) și Jeremy Davies⁠(d). Lungmetrajul îl prezintă pe Jack (Dillon), un criminal în serie⁠(d), și crimele comise de acesta pe parcursul a 12 ani, de la sfârșitul anilor 1970 și în anii 1980, în statul american Washington. Utilizând Infernul lui Dante ca metatext⁠(d),[5] filmul este structurat sub forma unor viniete⁠(d) flashback dezvăluite de Jack poetului roman Virgil. În același timp, Jack încearcă să ofere argumente pentru crimele sale.

Conceput inițial ca proiect de televiziune de către von Trier, producția a început în Suedia în 2016. Filmul a debutat la Festivalul de Film de la Cannes, marcând revenirea lui von Trier la festival după mai bine de șase ani. Casa pe care Jack a construit-o a primit recenzii mixte din partea criticilor, iar scenele violente au fost criticate.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Jack, un arhitect ratat din statul Washington, îi povestește lui Virgil - pe care îl numește Verge - cum a devenit un criminal în serie⁠(d), în timp ce Verge îl conduce prin cele nouă cercuri ale Iadului. Crimele comise de acesta, prezentate prin flashbackuri, sunt comentate⁠(d) atât de Jack, cât și de Verge.

În primul incident, Jack întâlnește o femeie acerbă pe un drum rural. Aceasta încerca să schimbe o anvelopa spartă, însă cricul i-a cedat. Este de acord să o transporte la fierarul local. Pe drum, îl ironizează pe Jack, spunându-i că arată ca un criminal în serie, iar mai târziu susține că este mult prea fricos pentru ucide pe cineva. Jignit, Jack o lovește cu cricul în față și îi ascunde cadavrul în congelatorul industrial din fabrica cumpărată de la o pizzerie.

În al doilea incident, Jack ucide o văduvă pe nume Claire. În loc să părăsească locuința, tulburarea sa obsesiv-compulsivă îl obligă să revină în casă pentru a curăța locul crimei de mai multe ori și este aproape prins de poliție. Cuprins de panică, leagă cadavrul lui Claire de camionetă și pleacă, lăsând o dâră de sânge în urma sa. Totuși, odată ajuns la fabrică, începe să plouă puternic, iar urmele de sânge dispar. Jack consideră această întâmplare ca fiind o intervenție divină; se autointitulează „Mr. Sophistication” și începe să trimită scrisori anonime presei. Începe să-și asume riscuri mai mari pe măsură ce-și înfrânează simptomele tulburării.

În al treilea incident, Jack își duce iubita și pe cei doi fii ai ei - „morocănosul” și George - la vânătoare. După ce îi ucide pe aceștia, o forțează pe femeie să participe la un picnic împreună cu cadavrele lor. Mai târziu, îi permite să fugă, dar aceasta se lasă ucisă. Jack transformă cadavrul „morocănosului” într-o sculptură cu un zâmbet înfiorător.

În cel de-al patrulea incident, Jack se află într-o relație disfuncțională cu o tânără pe nume Jacqueline. Acesta o abuzează psihologic și i se adresează cu porecla „Simple”. În stare de ebrietate, Jack îi mărturisește în apartamentul ei că a ucis 60 de oameni, însă aceasta nu-l crede. După ce marchează cercuri roșii în jurul sânilor ei cu un marker, tânăra se sperie și abordează un polițist, dar acesta îi ignoră pe amândoi, considerându-i beți. Mai târziu, Jack o imobilizează și îi taie sânii cu un cuțit. Pe unul îl pune pe mașina polițistului, iar pe celălalt îl transformă în portofel.

În cel de-al cincilea incident, Jack a imobilizat șase bărbați în congelatorul său, intenționând să-i omoare pe toți cu un singur glonț. Unul dintre bărbați, un veteran de război, îl informează pe Jack că are muniția greșită. Când încearcă să obțină gloanțele potrivite de la prietenul său, S.P., este refuzat, iar S.P. contactează poliția. Jack îl înjunghie mortal în gât, iar mai târziu îl ucide pe ofițerul de poliție sosit la fața locului. Odată ajuns la fabrică, Jack îl întâlnește într-o altă cameră din congelator pe Verge; acesta l-a ținut sub observație pe parcursul întregii sale vieți. De asemenea, Verge îi reamintește că nu și-a construit niciodată casa visată, deși a încercat de mai multe ori. În congelator, Jack aranjează cadavrele înghețate pe care le-a adunat de-a lungul anilor în formă de casă. În timp ce poliția pătrunde în congelator, acesta intră în „casa” sa și îl urmează pe Verge într-o gaură din podea, coborând în Iad.

Cei doi ajung la o groapă care duce spre al nouălea cerc și centrul Iadului⁠(d). Sunt prezentate imagini despre gaura de foraj de la Kola, din care, potrivit legendei, s-au auzit strigăte umane din infern. Un pod distrus se întinde peste groapă. Jack observă o scară pe partea cealaltă, care duce la ieșirea din Iad. Încearcă să escaladeze un perete de stâncă pentru a accesa scara împotriva sfaturilor lui Verge și cade în abisul înflăcărat de dedesubt.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Imagini de arhivă cu actorii Jean-Marc Barr⁠(d) (Europa⁠(d)), Jamie Bell (Nymphomaniac), Willem Dafoe (Anticrist⁠(d)), Charlotte Gainsbourg⁠(d) (Melancholie și Nymphomaniac), Nicole Kidman (Dogville), Udo Kier (The Kingdom⁠(d)), Kirsten Dunst (Melancholia), Kirsten Olesen⁠(d) (Medea⁠(d)), Birgitte Raaberg⁠(d) (The Kingdom) și Emily Watson (Breaking the Waves⁠(d)) au apărut în film în cadrul comentariului din cel de-al patrulea incident.

Producție[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Conceput inițial ca serial de televiziune, von Trier a anunțat în februarie 2016 că proiectul va fi lansat sub forma unui lungmetraj.[10] După o cercetare minuțioasă a criminalilor în serie, regizorul a completat scenariul în mai 2016.[11] Drepturile internaționale de comercializare a filmului aparțin companiei TrustNordisk, iar producția a fost realizată de Zentropa⁠(d).[10] Studioul de film Film i Väst⁠(d) a finanțat parțial filmul, iar Copenhaga Film Fund a finanțat procesul de producție cu 1,08 milioane de euro.[10][12] Lungmetrajul este o coproducție franceză-germană-suedeză-daneză.[10]

Epilogul filmului, în care Jack intră în Iad, a fost sugerat de coscenarista Jenle Hallund, iar von Trier l-a considerat compatibil cu povestea filmului: „Mi s-a părut o idee bună, deoarece a trecut mult timp de când am vizitat cu adevărat Iadul în filme. Am pus cap la cap diferite concepții despre Iad. Am luat Câmpiile Elizee din mitologia romană. Sunt destul de sigur că Iadul nu arată ca ceea ce am realizat în acest film.”[13] De asemenea, Von Trier a declarat că „finalul clasic” al filmului a fost inspirat de Alfred Hitchcock: „M-am simțit oarecum ca Hitchcock la sfârșitul filmului, cu Jack atârnând deasupra abisului abominabil. Nu-l lăsa niciodată pe antagonist să scape[...] Psihopații acționează pornind de la certitudinea irațională că nu vor fi capturați. Din acest motiv avem finalul respectiv. Ar fi tipic pentru mine să-l las să trăiască. Însă m-am gândit la bătrânul Hitchcock și am decis că filmul necesită un final clasic.”[13]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Pe 2 noiembrie 2016, von Trier a anunțat că Matt Dillon va interpreta rolul principal.[14] În februarie 2017, s-a raportat că actrițele Riley Keough⁠(d) și Sofie Gråbøl⁠(d) se vor alătura proiectului,[15] iar prezența Umei Thurman a fost anunțată luna următoare.[16] În aceeași lună, von Trier a declarat că filmul celebrează „ideea că viața este crudă și monotonă”.[17]

Filmările[modificare | modificare sursă]

Filmările au început în martie 2017 în zonele extravilane ale orașelor Bengtsfors și Tösse⁠(d) din provincia Dalsland, Suedia[18] și a fost turnat în Copenhaga, Gribskov⁠(d), Trollhättan, Peak District⁠(d) și Montemerano⁠(d).[19][20] Deși influențat de criminalul american Ted Bundy, personajul interpretat de Dillon a devenit pe parcursul filmului un criminal aparte.[21] Filmul a petrecut aproape un an în postproducție⁠(d), fiind introduse efecte speciale complicate.[22][23][24]

Lansare[modificare | modificare sursă]

În cinematografe[modificare | modificare sursă]

Von Trier și-a dorit ca premiera să aibă loc în cadrul Festivalului de Film de la Cannes și a negociat cu reprezentanții festivalului în martie 2017, deși i-a fost interzisă participarea după evenimentele din 2011.[25] Pe 19 aprilie 2018, filmul a fost aprobat pentru premieră, dar în afara competiției.[26] După acest anunț, a fost lansat un teaser trailer⁠(d).[27]

Filmul a avut premiera la festival pe 14 mai 2018.[28] S-a raportat că peste 100 de membri ai publicului au părăsit sala în timpul premierei, deși lungmetrajul a fost ovaționat timp de 10 minute după încheiere.[28][29][30][31]

În octombrie 2018, s-a anunțat că versiunea regizorală⁠(d) a filmului, cea difuzată în cadrul festivalului, va fi prezentată în cinematografele din Statele Unite timp de o noapte în luna noiembrie, iar începând din 14 decembrie, o versiune editată cu rating R⁠(d) va fi difuzată pe platformele digitale și într-un număr limitat de cinematografe.[32] La scurt timp după proiectarea versiunii regizorale necenzurate, Motion Picture Association⁠(d) (MPAA) a emis un comunicat prin care condamna proiecția, deoarece nu a respectat instrucțiunile consiliului de administrație.[33] În declarație, s-a remarcat că „proiectarea unei versiuni neevaluate a filmului atât de aproape de lansarea versiunii evaluate – fără a obține o derogare – încalcă regulile sistemului de rating. [...] Nerespectarea regulilor poate crea confuzie în rândul părinților și submina sistemul de rating - și poate duce la impunerea de sancțiuni împotriva autorului filmului”.[34] Disputa cu IFC Films a fost rezolvată prin reprogramarea lansării digitale a versiunii regizorale în 2019 pentru a nu coincide cu lansarea versiunii cinematografice.[35] Pe 6 decembrie 2018, versiunea regizorală a fost scoasă la vânzare pe YouTube timp de câteva ore.[36]

Home media[modificare | modificare sursă]

Casa pe care Jack a construit-o a fost lansat pe DVD și pe Blu-ray (versiunea necenzurată) în Regatul Unit pe 4 martie 2019 de Artificial Eye⁠(d). Materialele suplimentare cuprindeau o introducere a regizorului, un interviu cu regizorul, un featurette⁠(d) de douăzeci de minute și un trailer⁠(d).[37] Pe 4 februarie 2020, Scream Factory⁠(d) a lansat filmul în Statele Unite sub forma unui Blu-ray cu 2 discuri care conțin următoarele materiale: versiunea cinematografică, versiunea regizorală, un interviu de 26 de minute cu von Trier filmat la scurt timp după câștigarea Premiului Sonning⁠(d),[38][39] un trailer pentru piața americană, un teaser prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, o scurtă introducere de von Trier și anunțul din 2016 cu privire la producția filmului.[39]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Încasări[modificare | modificare sursă]

Casa pe care Jack a construit-o a încasat 5.566.776 de dolari.[40][41]

Premii[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost nominalizat pentru premiile Art Cinema Award⁠(d) și Hamburg Producers Award⁠(d) la cea de-a 26-a ediție a Festivalui de Film de la Hamburg⁠(d).[42] A câștigat categoria „cel mai bun film european”[43] și a fost nominalizat la „cel mai bun lungmetraj internațional” la Festivalul european de Film fantastic de la Strasbourg⁠(d). A câștigat două premii la Festivalul de Film fantastic din Insulele Canare – „cel mai bun actor” pentru Dillon și „cel mai bun scenariu” pentru von Trier. [44] La Premiile Robert⁠(d), filmul a primit 11 nominalizări: cel mai bun film danez⁠(d), cel mai bun regizor⁠(d), cel mai bun scenariu⁠(d), cel mai bun actor în rol principal⁠(d), cel mai bun design de producție⁠(d), cea mai bună imagine⁠(d), cele mai bune costume⁠(d), cel mai bun machiaj⁠(d), cel mai bun montaj⁠(d), cel mai bun sunet⁠(d) și cele mai bune efecte vizuale⁠(d). A câștigat două premii - „cea mai bună imagine” și „cele mai bune efecte vizuale”.[45][46] Dillon a obținut o nominalizare la categoria „cel mai bun actor în rol principal⁠(d)” la Premiile Bodil⁠(d), iar filmul a câștigat „cel mai bun design de producție”.[47] De asemenea, filmul a fost nominalizat la categoria „cel mai bun film străin” la Premiile Gopo, iar Dillon a fost nominalizat la categoria „cel mai bun actor⁠(d)” la Fangoria Chainsaw Awards⁠(d).[48]

Cahiers du Cinéma⁠(d) a selectat Casa pe care Jack a construit-o drept al optulea cel mai bun film al anului 2018.[49]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e f g Česko-Slovenská filmová databáze 
  3. ^ a b c d https://lumiere.obs.coe.int/movie/77995  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.screendaily.com/news/production/lars-von-trier-talks-uma-thurman-serial-killers-and-cannes-at-first-press-conference-since-nazi-row/5115655.article, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Hayes, Britt (). 'The House That Jack Built' Spoiler Review: A Deep Dive Into 2018's Most Polarizing and Controversial Film”. /Film. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Franklin, Garth (). „New "Deadpool 2," "House That Jack" Photos”. Dark Horizons. Accesat în . 
  7. ^ Kil, Sonia (). „Korea's Yu Ji-tae Joins Lars von Trier's 'The House That Jack Built'. Variety. Accesat în . 
  8. ^ Brzeski, Patrick (). „South Korean Actor Yu Ji-tae Joins Lars Von Trier's 'House That Jack Built'. The Hollywood Reporter. 
  9. ^ Bianchini, Franco (). „Cinema, i dieci film attesi nelle nostre sale tra curiosità, polemiche e… Ruby”. Secolo d'Italia (în italiană). Accesat în . 
  10. ^ a b c d Keslassy, Elsa (). „Lars Von Trier's 'The House That Jack Built': New Details Emerge”. Accesat în . 
  11. ^ Mitchell, Wendy (). „Lars Von Trier's 'The House That Jack Built' cuts early deals”. Accesat în . 
  12. ^ Roxborough, Scott (). „Berlin: Lars von Trier's 'The House That Jack Built' Adds Riley Keough, Sofie Gråbøl (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  13. ^ a b Jenkins, David (). „Lars von Trier: 'I know how to kill'. Little White Lies. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Fleming, Mike, Jr. (). „Lars Von Trier Sets Matt Dillon, Bruno Ganz For 'The House That Jack Built'. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  15. ^ Roxborough, Scott (). „Berlin: Lars von Trier's 'The House That Jack Built' Adds Riley Keough, Sofie Gråbøl (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  16. ^ Keslassy, Elsa (). „Uma Thurman Joins Cast of Lars von Trier's 'The House That Jack Built'. Variety. Accesat în . 
  17. ^ Shoard, Catherine (). „Lars von Trier inspired by Donald Trump for new serial-killer film”. The Guardian. Accesat în . 
  18. ^ Sharf, Zach (). „Lars von Trier Wants You to Know 'The House That Jack Built' Will Be His Most Brutal Film Ever”. IndieWire. Accesat în . 
  19. ^ Keslassy, Elsa (). „Lars Von Trier's 'The House That Jack Built': New Details Emerge”. Accesat în . 
  20. ^ Mitchell, Wendy (). „Lars Von Trier's 'The House That Jack Built' cuts early deals”. Accesat în . 
  21. ^ Kramer, Gary M. (). „Matt Dillon on playing Lars von Trier's psychopath in controversial "The House That Jack Built". Salon. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „Cinematographer Manuel Alberto Claro, DFF, discusses Lars Von Trier's "The House That Jack Built". AFCinema. . Accesat în . 
  23. ^ Gilbey, Ryan (). „Lars von Trier negotiating for Cannes return after 2011 Nazi comments ban”. The Guardian. Accesat în . 
  24. ^ „Lars von Trier's 'Gross' and 'Torturous' Film Prompts Walkout”. BBC News. . Accesat în . 
  25. ^ Gilbey, Ryan (). „Lars von Trier negotiating for Cannes return after 2011 Nazi comments ban”. The Guardian. Accesat în . 
  26. ^ Keslassy, Elsa (). „Cannes Adds Lars von Trier's 'The House That Jack Built,' Sets Terry Gilliam's 'Don Quixote' as Closer”. Variety. Accesat în . 
  27. ^ Miska, Brad (). „Lars von Trier's 'The House That Jack Built' to Premiere at Cannes [Teaser]”. Bloody Disgusting. Accesat în . 
  28. ^ a b Reitman, Alex (). „Cannes: Lars Von Trier's "Disgusting," "Torturous" Film Sparks Walkouts”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  29. ^ Mumford, Gwilym (). 'Vomitive. Pathetic': Lars Von Trier film prompts mass walkouts at Cannes” (în engleză). Accesat în . 
  30. ^ Marotta, Jenna (). 'The House That Jack Built' First Reactions: 'Lars Has Gone Too Far This Time' As 100 People Walk Out — Cannes”. Indiewire. 
  31. ^ „Lars Von Trier film shocks and offends at Cannes as 100 walk out”. Film Industry Network. . 
  32. ^ Sharf, Zack (). 'The House That Jack Built': Lars von Trier Director's Cut to Play One Night Only in Theaters, R-Rated Edit Opens in December”. IndieWire. Accesat în . 
  33. ^ Pedersen, Erik (). 'The House That Jack Built': MPAA Says Unrated Screenings Of Lars von Trier's Gorefest Break CARA Rules; IFC Films Disagrees – Update”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  34. ^ Pulver, Andrew (). „US release of Lars von Trier's gruesome The House That Jack Built falls foul of ratings board”. The Guardian. Arhivat din original la . Accesat în . 
  35. ^ Adams, Sam (). „Director's Cut of Lars von Trier's Serial-Killer Drama The House That Jack Built Delayed After Ratings Board Controversy”. Slate. Los Angeles, California: The Slate Group. Accesat în . 
  36. ^ Squires, John (). „The Director's Cut of 'The House That Jack Built' Popped Up for Purchase on YouTube… and Then Vanished”. Bloody Disgusting. Accesat în . 
  37. ^ „The House That Jack Built Blu-ray”. Blu-ray.com. . Accesat în . 
  38. ^ „The House That Jack Built Blu-ray”. Blu-ray.com. . Accesat în . 
  39. ^ a b Douglas, Bruce (). „The House That Jack Built Blu-ray Review”. High-Def Digest. Arhivat din original la . Accesat în . 
  40. ^ „The House That Jack Built”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  41. ^ „The House That Jack Built (2018)”. The Numbers. Accesat în . 
  42. ^ „Filmfest Hamburg 2018 | The House That Jack Built”. filmfesthamburg.de (în germană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  43. ^ „And The 2018 Winners Are…”. Strasbourg European Fantastic Film Festival. 
  44. ^ „Palmarés de la II Edición del Festival de Cine Fantástico de Canarias – Isla Calavera 2018”. festivalislacalavera.com (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 
  45. ^ „Årets Nominerede — Danmarks Film Akademi”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  46. ^ „Robert Vindere Arkiv — Danmarks Film Akademi”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  47. ^ „Bodilprisen 2019 — og de nominerede er”. . 
  48. ^ „Les Chainsaw Awards: Votez Pour Le Meilleur Des Films D'Horreur !”. Syfy.fr (în franceză). . 
  49. ^ „Cahiers du Cinéma Best 2018 Films: 'The House That Jack Built,' 'Phantom Thread'. IndieWire. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]