Capela Sfântul Gheorghe de la Castelul Windsor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Capela Sfântul Gheorghe de la Castelul Windsor
St. Georges Chapel, Windsor Castle (2).jpg
Clădire
Stil arhitecturalarhitectură gotică  Modificați la Wikidata
OrașCastelul Windsor  Modificați la WikidataWindsor and Maidenhead  Modificați la Wikidata
ȚarăFlag of the United Kingdom (3-5).svg Regatul Unit[1] Modificați la Wikidata
Coordonate51°29′01″N 0°36′25″W / 51.483611111111°N 0.60694444444444°V ({{PAGENAME}})
Construcție
Inaugurată  Modificați la Wikidata
Site web
site web oficial

Capela Sfântul Gheorghe (în engleză St George's Chapel) este capela regală din secolul al XV-lea, în stil gotic, a Castelului Windsor. Ea este dedicată Sfântului Gheorghe, sfântul patron protector al Angliei. Este în mod direct dependentă de autoritatea coroanei britanice, este capela oficială a Ordinului Jartierei și a fost ridicată în curtea inferioară a castelului Windsor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 1348 regele Eduard al III-lea al Angliei a înființat două noi colegii religioase: Sf. Ștefan la Westminster și Sf. Gheorghe la Windsor. Noul colegiu de la Windsor a fost atașat capelei sfântului Eduard Mărturisitorul construită de Henric al III-lea la începutul secolului al XIII-lea. Capela a fost apoi pusă sub patronajul Maicii Domnului, Sf. Eduard Mărturisitorul și Sf. Mucenic Gheorghe.

Bolta capelei

Capela Sfântul Gheorghe a devenit biserica-mamă a Ordinului Jartierei și în fiecare iunie are loc un serviciu special, la care participă membrii ordinului.

Perioada 1475-1528 a văzut o redezvoltare radicală a Capelei Sf. Gheorghe prin proiectele consilierului cel mai apreciat al regelui Henric al VII-lea, Sir Reginald Bray, care au fost puse în aplicare de Eduard al IV-lea și continuate de Henric al VII-lea și Henric al VIII-lea. Capela din secolul al XIII-lea a Sfântului Eduard Mărturisitorul a fost extinsă într-o mare capelă, de dimensiunile unei catedrale, sub supravegherea episcopului de Salisbury. Corul de la Capela Sf. George există și în ziua de astăzi, deși numărul total nu este fix și este mai apropiat de 20. Coriștii sunt educați la școala Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor.

Capela Sf. Gheorghe a fost o destinație populară pentru pelerini în perioada medievală târzie. Se presupunea că în capelă se găsesc câteva relicve importante: trupurile lui John Schorne și Henric al VI-lea al Angliei și un fragment al Crucii Adevărate ținut într-o relicvă numită Crucea lui Gneth.

Capela a suferit o mare distrugere în timpul Războiului civil englez. După executarea sa în 1649, regele Carol I a fost îngropat într-o mică boltă din centrul corului de la Capela Sf. Gheorghe, care conținea și sicriele lui Henric al VIII-lea și Jane Seymour. Un program de reparație a fost întreprins la Capela Sf. Gheorghe după restaurarea monarhiei.

În timpul domniei reginei Victoria s-au adus alte modificări arhitecturii capelei. Capătul de est al corului a fost refăcut în devotamentul prințului Albert; Capela Doamnei, abandonată de Henric al VII-lea, a fost terminată; un mausoleu regal a fost finalizat sub Capela Doamnei; și un set de pași au fost construiți la capătul de vest al capelei pentru a crea o intrare ceremonială în clădire. În secolul XXI, Sf. Gheorghe găzduiește aproximativ 800 de persoane pentru servicii și evenimente.[2]

Nunți[modificare | modificare sursă]

Capela a fost locul numeroaselor nunți regale, în special ale copiilor reginei Victoria. Printre aceste nunți se numără:

Înmormântări[modificare | modificare sursă]

Capela a fost locul mai multor funeralii și înhumări regale. Printre persoanele înhumate aici se numără:

Altar[modificare | modificare sursă]

Quire[modificare | modificare sursă]

Bolata regală[modificare | modificare sursă]

Apropierea Ușii de Vest[modificare | modificare sursă]

Capela memorială regele George VI[modificare | modificare sursă]

Capela memorială Albert[modificare | modificare sursă]

Bolta Gloucester[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ archINFORM, accesat în  
  2. ^ „Harry and Meghan to wed at Windsor in May”. . Accesat în – via www.bbc.com. 
  3. ^ „Royal Burials in the Chapel by location”. stgeorges-windsor.org. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Capela Sfântul Gheoghe, Castelul Windsor