CSM Cetate Devatrans Deva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru echipa de handbal înființată în 2020, vedeți CSM Deva (handbal feminin).
CSM Cetate Deva
Informații generale
Nume completClubul Sportiv Municipal
Cetate Devatrans Deva
PoreclăCetate
Data fondării2002
Data desființării2017
Culori        
SalăSala Sporturilor Deva(1.200 locuri)
CampionatLiga Națională
PreședinteRomânia Marian Muntean
AntrenorRomânia Ioan Mătăsaru
Sezon actual
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga Națională de handbal feminin 2016-2017

Clubul Sportiv Municipal Cetate Devatrans Deva a fost un club de handbal feminin din Deva, România. Echipa și-a disputat meciurile de pe teren propriu în Sala Sporturilor din Deva, cu o capacitate de 1.200 de locuri și a fost susținută financiar de operatorul de transport SC Devatrans Deva, Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Local Deva.[1][2][3]

Sezoane recente[modificare | modificare sursă]

Conform Federației Române de Handbal:[4][5]

Sezon Competiție națională Loc Cupa României Supercupa României Competiție europeană
2002-03 DA 1 Promovare
2003-04 LN 8
2004-05 LN 8
2005-06 LN 10
2006-07 LN 8
2007-08 LN 12
2008-09 LN 12
2009-10 LN 8
2010-11 LN 12
2011-12 LN 13 Retrogradare
2012-13 DA 1 Promovare
2013-14 LN 9
2014-15 LN 12 Învinsă în barajul de promovare-retrogradare
2015-16 DA 3 Învinsă în barajul de promovare-retrogradare Invitată
2016-17 LN Retrogradare
CSM Cetate Devatrans Deva s-a retras din campionat după etapa a XIII-a și a fost exclusă din Liga Națională iar rezultatele din meciurile susținute de CSM Cetate Devatrans Deva au fost anulate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

CSM Cetate Deva a fost înființat în 2002, avându-l ca președinte pe Nelu Ardelean, viceprimarul de la acea vreme al municipiului Deva.[6] Printre vicepreședinți s-au aflat Dan Stoian, director tehnic la SC Casial SA Deva, și Marian Muntean, administrator la SC Devatrans Deva. Dinu Cojocaru a fost numit antrenor principal, iar Cosmin Nedea și Miron Stanciu antrenori secunzi. La scurt timp, Nelu Ardelean s-a reîntors în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Universității Remin Deva, iar antrenorul Cojocaru a plecat la o echipă din Italia. În aceste condiții, Marian Muntean a devenit noul președinte, iar la conducerea tehnică a echipei a fost numită Gabriela Artene. În 2003, clubul din Deva a promovat în Liga Națională, unde a continuat să evolueze timp de nouă ani consecutivi.[4][5]

În 2005, CSM Cetate Deva a fuzionat cu Universitatea Remin Deva, după ce aceasta a retrogradat în Divizia A.[7] A fost alcătuită o singură echipă din cele mai bune jucătoare de la ambele cluburi și care a continuat să joace în Liga Națională sub numele de CSM Cetate Devatrans Deva. În 2012, CSM Cetate Devatrans a retrogradat în Divizia A, unde a evoluat doar un an.[8][9] După un parcurs cu 22 victorii, un egal și o singură înfrângere, echipa din Deva a câștigat Seria B a Diviziei A de handbal feminin, promovând din nou în Liga Națională.[10][5] CSM Cetate Devatrans Deva a evoluat în Liga Națională până în 2015 când a ocupat locul XII și în urma barajului de promovare-retrogradare a retrogradat pentru a doua oară în patru ani, iar echipa a pierdut susținerea financiară a Consiliului Județean Hunedoara și Consiliului Local Deva.[11][12][5][1][2][13][14]

Deși, la sfârșitul sezonului 2015-2016, nu a promovat, fiind învinsă în barajul de promovare-retrogradare. echipa a fost invitată să joace în Liga Națională ediția 2016-2017 după ce vicecampioana HCM Baia Mare a renunțat la participarea în Liga Națională, echipă desființându-se în urma problemelor financiare iar CS HM Buzău, care s-a clasat pe locul al treilea la turneul de baraj și era îndreptățită să îi ia locul a renunțat.[15][16][17][18][6] CSM Cetate Devatrans Deva a evoluat în Liga Națională 2016-2017 cu un lot compus din 9 handbaliste, din care doi portari, ulterior mai adăugându-se încă trei jucătoare de câmp, dar în ianuarie 2017 din cauza problemelor financiare jucătoarele împrumutate s-au întors la echipele lor, altele au depus memorii pentru restanțe salariale, au fost probleme cu acordarea de vize, și echipa a rămas cu doar cinci jucătoare disponibile.[19][20][21][22] CSM Cetate Devatrans Deva s-a retras din campionat după etapa a XIII-a și a fost exclusă din Liga Națională, rezultatele din meciurile susținute de CSM Cetate Devatrans Deva au fost anulate iar echipa s-a desființat.[23][24][25][26]

Lotul de jucătoare 2016/17[modificare | modificare sursă]

Ultima componență cunoscută, cea din sezonul 2016-2017 a Ligii Naționale:

Banca tehnică și conducerea administrativă[modificare | modificare sursă]

Ultima componență cunoscută, cea din sezonul 2016-2017 a Ligii Naționale:

Nume Ocupație
România Marian Muntean Președinte
România Ioan Mătăsaru Antrenor

Marcatoare în competițiile naționale[modificare | modificare sursă]

CSM Cetate Devatrans Deva s-a retras din campionat după etapa a XIII-a și a fost exclusă din Liga Națională iar rezultatele din meciurile susținute de CSM Cetate Devatrans Deva au fost anulate.

Jucătoare notabile[modificare | modificare sursă]

Antrenori notabili[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „CETATE DEVA S-A ÎNSCRIS ÎN DIVIZIA A”. servuspress.ro. Servus Hunedoara. . Accesat în . 
  2. ^ a b Mihaela Răducu Tamaș (). „ECHIPA DE HANDBAL CETATE A PIERDUT O FINANȚARE LUNARĂ DE 58.000 DE LEI”. servuspress.ro. Servus Hunedoara. Accesat în . 
  3. ^ „PRIMĂRIA DEVA MĂREȘTE „SUBVENȚIA" PENTRU HANDBALISTELE DE LA CETATE”. servuspress.ro. Servus Hunedoara. . Accesat în . 
  4. ^ a b „Istoria Handbalului Românesc. Revenire în finale(m)-Revenire pe podium(f) 2001-2008” (PDF). frh.ro. Pagina oficială a Federației Române de Handbal. Accesat în . 
  5. ^ a b c d „Istoria Handbalului Românesc. Prezențe pe podium Senioare-Junioare-Tineret 2009-2017” (PDF). frh.ro. Pagina oficială a Federației Române de Handbal. Accesat în . 
  6. ^ a b Bogdan Barbu (). „Încă un tren spre Liga Națională pentru Cetate Devatrans”. glasul-hd.ro. Glasul Hunedoarei. Accesat în . 
  7. ^ Nora Corvin (). „Transferuri cu scandal in handbalul hunedorean”. romanialibera.ro. România Liberă. Accesat în . 
  8. ^ Ramona-Ioana Pop (). „HANDBAL – LIGA NATIONALA – Costica Buceschi: „Am demonstrat pe teren ca meritam sa fim in Liga Nationala" (VIDEO)”. emaramures.ro. eMM. Accesat în . 
  9. ^ Marian Ursescu (). „Liga fără stele » Începe o nouă ediție a Ligii Naționale de handbal feminin: fără Oltchim, dar cu HCM Râmnicu Vîlcea!”. gsp.ro. Gazeta Sporturilor. Accesat în . 
  10. ^ „CETATE A TERMINAT DISTRACȚIA. ÎNCEPE MUNCA”. servuspress.ro. Servus Hunedoara. . Accesat în . 
  11. ^ Claudiu Sav (). „Rușine, cât cetatea de mare! Deva rămâne fără echipă de handbal în prima ligă”. glasul-hd.ro. Accesat în . 
  12. ^ Sabina Petru (). „Promovare incredibilă pentru Măgura Cisnădie în prima ligă de handbal”. oradesibiu.ro. Ora de Sibiu. Accesat în . 
  13. ^ Livia Botici (). „Adio, handbal feminin, la Deva!”. glasul-hd.ro. Glasul Hunedoarei. Accesat în . 
  14. ^ Bogdan Hăulică (). „După CJ Hunedoara, s-a retras și Deva”. hunedoaralibera.ro. Hunedoara Liberă. Accesat în . 
  15. ^ Raluca Cetean (). „Cetate Devatrans rămâne în eșalonul II al handbalului feminin și în sezonul viitor”. zhd.ro. Ziarul Hunedoreanului. Accesat în . 
  16. ^ „HM BUZĂU ESTE, OFICIAL, ÎN LIGA NAȚIONALĂ DE HANDBAL!”. newss.ro. Agenția de presă NEWSS. . Accesat în . 
  17. ^ Iulian Bunilă (). „Buzăul va avea handbal de Liga Națională”. adevarul.ro. Adevărul. Accesat în . 
  18. ^ „Handbal Municipal Buzău s-a retras din Liga Națională”. jurnaluldebuzau.ro. Jurnalul de Buzau. . Accesat în . 
  19. ^ Bogdan Barbu (). „Handbal cu mari incertitudini la Deva”. glasul-hd.ro. Glasul Hunedoarei. Accesat în . 
  20. ^ „CSM CETATE DEVATRANS A INTRAT ÎN MOARTE CLINICĂ”. servuspress.ro. Servus Hunedoara. . Accesat în . 
  21. ^ Bogdan Barbu (). „Handbalul devean a ajuns la punctul terminus”. glasul-hd.ro. Glasul Hunedoarei. Accesat în . 
  22. ^ „DEVA A RĂMAS FĂRĂ ECHIPĂ DE HANDBAL”. servuspress.ro. Servus Hunedoara. . Accesat în . 
  23. ^ „SEDINTA COMISIEI CENTRALE DE DISCIPLINA DIN DATA DE 31.01.2017”. frh.ro. Pagina oficială a Federației Română de Handbal. . Accesat în . 
  24. ^ „REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE A COMPETITIILOR NATIONALE DE HANDBAL 2017 - 2018” (PDF). frh.ro. Pagina oficială a Federației Română de Handbal. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  25. ^ „REGULAMENTUL DE DESFĂȘURARE AL LIGII NAȚIONALE Feminin EDIȚIA 2016 – 2017” (PDF). frh.ro. Pagina oficială a Federației Română de Handbal. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  26. ^ Dorin Stroia (). „Surpriză de proporții. Echipa de handbal feminin CSM Cetate Devatrans se retrage din Liga Națională”. zhd.ro. Ziarul Hunedoreanului. Accesat în .