CSM Cetate Devatrans Deva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
CSM Cetate Deva
Informații generale
Nume complet Clubul Sportiv Municipal
Cetate Devatrans Deva
Poreclă Cetate
Data fondării 2002[1][2]
Culori         
Sală Sala Sporturilor Deva(1.200 locuri)
Campionat Liga Națională
Președinte România Marian Muntean
Antrenor Slovenia Ivan Čop

Clubul Sportiv Municipal Cetate Devatrans Deva este un club de handbal feminin din Deva, România. Echipa a promovat în sezonul 2016-2017 în Liga Națională, după ce HCM Baia Mare s-a desfințat, iar prin urmare, echipa din Maramureș a abandonat această competiție, datorită problemelor financiare grave.

Istoric[modificare | modificare sursă]

CSM Cetate Devatrans Deva a fost înființat în 2002,[3] avându-l ca președinte pe Nelu Ardelean, viceprimarul de la acea vreme al municipiului.[2] Printre vicepreședinți s-au aflat Dan Stoian, director tehnic la SC Casial SA Deva, și Marian Muntean, administrator la SC Devatrans Deva. Dinu Cojocaru a fost numit antrenor principal, iar Cosmin Nedea și Miron Stanciu antrenori secunzi.[2] La scurt timp, Nelu Ardelean s-a reîntors în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Universității Remin Deva, iar antrenorul Cojocaru a plecat la o echipă din Italia. În aceste condiții, Marian Muntean a devenit noul președinte, iar antrenor a fost numită Gabriela Artene. În 2003, clubul din Deva a promovat în Liga Națională de handbal feminin, unde a continuat să evolueze timp de nouă ani consecutivi.

În 2005, Marian Muntean a preluat și echipa Universitatea Remin Deva, după ce aceasta a retrogradat în Divizia A. El a păstrat cele mai bune jucătoare de la ambele cluburi și a alcătuit o singură echipă,[4] care a continuat să joace în Liga Națională sub numele de CSM Cetate Deva. În 2012, CSM Cetate a retrogradat în Divizia A, unde a evoluat doar un an. După un parcurs cu 22 victorii, un egal și o singură înfrângere, echipa din Deva a câștigat Seria B a Diviziei A de handbal feminin, promovând din nou în Liga Națională.[5]

CSM Cetate Devatrans Deva este susținută financiar în proporție de 100% de operatorul de transport SC Devatrans Deva și își dispută meciurile de pe teren propriu în Sala Sporturilor din Deva, cu o capacitate de 1.200 de locuri.[3]

Banca tehnică[modificare | modificare sursă]

După mai multe schimbări de antrenori, printre care Cornel Bădulescu, Eden Hairi, Gheorghe Ionescu, Ioan Băban, Gligore Czari și sârbul Milan Đekić, pe banca tehnică a CSM Cetate Deva se află slovenul Ivan Čop.

Conducerea administrativă[modificare | modificare sursă]

Nume Naționalitate Ocupație
Marian Muntean România Președinte

Jucătoare notabile[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ion Badin. „MARIAN MUNTEAN: "AM REUȘIT SĂ ȚIN APRINSĂ FLACĂRA HANDBALULUI, LA DEVA". cetatedevatrans.ro. Pagina oficială a clubului CSM Cetate Deva. Accesat în . 
  2. ^ a b c „SCURT ISTORIC”. cetatedevatrans.ro. Pagina oficială a clubului CSM Cetate Deva. Accesat în . 
  3. ^ a b „Prezentare”. cetatedevatrans.ro. Pagina oficială a clubului CSM Cetate Deva. Accesat în . 
  4. ^ Bogdan Barbu (). „Deva atacă noul sezon cu forțe reunite”. replica.hd. Replica. Accesat în . 
  5. ^ „DIVIZIA A FEMININ Ediția 2012-2013 Seria B” (PDF). frh.ro. Federația Română de Handbal. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]