CSM Ploiești (handbal feminin)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
CSM Ploiești
Informații generale
Nume completClubul Sportiv Municipal Ploiești
PoreclăCSM
Data fondării2004[1]
Culori            
SalăSala Sporturilor Olimpia(3.500 locuri)
CampionatLiga Națională
PreședinteRomânia Cezar Stoichiciu
AntrenorRomânia Daniel Gheorghe
Prezență onlinePagina oficială
Palmares
NaționalLiga Națională
(Promovată în 2011/12
din Divizia A)
Sezon actual
Soccerball current event.svg
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga Națională de handbal feminin 2016-2017

Clubul Sportiv Municipal Ploiești a fost o echipă feminină de handbal din Ploiești, România. Înființată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 108 din 31.08.2004,[2] ca secție de handbal feminin a asociației polisportive Clubul Sportiv Municipal Ploiești. Echipa s-a desfințat datorită problemelor financiare în anul 2016.

În mod obișnuit, echipa de handbal joacă meciurile de pe teren propriu în Sala Sporturilor Olimpia, însă datorită lucrărilor de modernizare,[3] CSM Ploiești a susținut toate partidele de acasă la Sala Sporturilor din Plopeni. În decembrie 2012, Augustin Iancu, directorul clubului din Ploiești, a anunțat că a obținut acordul ca toate partidele de pe teren propriu din returul sezonului 2012/13 să se desfășoare în sala de la Aerodromul „Gheorghe Bănciulescu” din Strejnic, urmând ca aceasta să fie omologată de Federația Română de Handbal.[4] Începând din noiembrie 2013, CSM Ploiești joacă toate meciurile disputate acasă în nou-renovata Sala Sporturilor Olimpia.

Problemele financiare[modificare | modificare sursă]

Echipa a cunoscut câteva momente în care s-a confruntat cu probleme financiare. În septembrie 2015, presa locală din Ploiești a publicat un raport al Comisiei de Supraveghere și Verificare a CSM Ploiești întocmit la începutul acelei luni. Raportul atrăgea atenția asupra managementului defectuos și prezenta o serie de nereguli privind grila de salarizare și modul de întocmire al contractelor cu handbalistele.[5] Ulterior, presa a publicat și salariile jucătoarelor și ale membrilor băncii tehnice, considerându-le „jaf pe bani publici”.[6][7]

În iulie 2016, Primăria Ploiești, principalul finanțator al echipei, acumulase datorii de 2 luni la plata salariilor către handbaliste și echipa tehnică.[8] iar cazările acestora nu mai fuseseră plătite,[9] Motivul principal a fost refuzul directorului economic al primăriei Ploiești, Nicoleta Crăciunoiu, de a accepta ca plata sportivilor să se facă prin PFA-urile înființate de aceștia, considerând că astfel se eschivează de la plata unor impozite,[10][11][12][13] deși bugetul necesar pentru funcționarea clubului fusese aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local, iar jucătoarele își încasaseră deja timp de trei luni banii prin această modalitate de plată.[14] Reprezentanții sportivilor și conducătorii clubului s-au întâlnit cu oficiali din primăria Ploiești, dar li s-a adus la cunoștință că finanțarea clubului nu a fost deblocată.[11] În consecință, pe 12 august 2016, șapte handbaliste și antrenorul croat au depus memorii la FRH solicitând să devină liberi de contract.[15]

Federația Română de Handbal a somat clubul să anunțe oficial, până pe data de 22 august 2016, la ora 16:00, dacă se va înscrie în Liga Națională.[16] În aceeași zi, FRH a acordat o păsuire de patru zile clubului ploieștean.[17] Pe 26 august, conducerea clubului a confirmat într-o adresă către FRH înscrierea în Liga Națională.[18]

Cu toate acestea, pe 1 septembrie 2016, conducerea CSM a decis, în urma unei ședințe cu coordonatorii secțiilor sportive, să suspende complet activitatea clubului, constatând că „blocajul financiar persistă”. Concluzia a reieșit după întâlnirea din dimineața aceleiași zile pe care directorul clubului, Cezar Stoichiciu, a avut-o cu primarul și viceprimarul orașului Ploiești și cu reprezentanții direcțiilor juridică și economică. La finalul acesteia, directorul economic Nicoleta Crăciunoiu a refuzat din nou să acorde viza de Control Financiar Preventiv Propriu (CFPP) pentru deblocarea fondurilor care ar fi permis desfășurarea activității clubului sportiv.[19]

Pe 3 septembrie 2016, clubul a anunțat că Ramona Farcău și Nicoleta Tudor au devenit libere de contract și au părăsit echipa.[20] Același lucru s-a întâmplat și cu Aneta Pîrvuț-Udriștioiu și Oana Apetrei, transferate în vara anului 2016 și care n-au apucat să evolueze în niciun meci oficial pentru CSM Ploiești.[20] Pe 7 septembrie s-a despărțit de echipă și căpitanul acesteia, Mihaela Tivadar.[21]

Pe 6 septembrie 2016, în timpul unei vizite pe care Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești, a făcut-o la sediul clubului, acesta a declarat că situația plăților nu a fost încă deblocată, dar că a apelat la sprijinul unui sponsor pentru a finanța deplasarea echipei în Insulele Feroe, în vederea meciului tur din prima rundă a Cupei EHF. Handbalistele au anunțat că refuză să facă deplasarea în lipsa banilor datorați lor de către club.[22] Totuși, pe 8 septembrie, clubul a informat că opt handbaliste vor face deplasarea în Feroe, doi portari și șase jucătoare de câmp.[23]

Cu doar șase handbaliste de câmp și doi portari, CSM Ploiești a învins pe HC Neistin în ambele manșe și s-a calificat în runda a doua. Dragica Tatalović, Ivana Božović și Marina Dmitrović nu au jucat decât în meciul tur împotriva handbalistelor din Feroe, pentru că, pe 17 septembrie 2016, au devenit și ele libere de contract.[24] Tot pe 17 septembrie, pagina oficială a CSM Ploiești a anunțat că, în cursul zilei de luni, 19 septembrie, „clubul va înștiința Federația Română de Handbal că, în condițiile în care a rămas fără jucătoare, nu se poate prezenta la meciul din etapa a II-a a Ligii Naționale, de la Roman”.[24] Pe data de 19 septembrie 2016, toate celelalte handbaliste rămase au devenit libere de contract, iar echipa nu s-a prezentat la meciul contra CSM Roman, pe care l-a pierdut astfel cu 0-10.[25][26] Pe 20 septembrie, echipa a fost retrasă oficial din Liga Națională.[27]

Pe 21 septembrie 2016, după o întrunire a Consiliului de Administrație, CSM Ploiești a făcut public că va continua totuși să evolueze în prima ligă.[28] În meciul din 22 septembrie contra Dunării Brăila, CSM Ploiești a folosit o echipă de 11 jucătoare formată din handbaliste de la grupa de junioare a clubului plus singura jucătoare rămasă din fosta formație de senioare, portarul Alina Dumitru.[29] Echipa a fost condusă de fostul antrenor secund Daniel Gheorghe.

Conducerea administrativă[modificare | modificare sursă]

Nume Naționalitate Ocupație
Cezar Stoichiciu România Președinte
Costin Ilie România Organizator competiții
Mircea Anton România Director Tehnic

Jucătoare notabile[modificare | modificare sursă]

Antrenori notabili[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Clubul Sportiv Municipal Ploiești”. ploiești.ro. Accesat în . 
 2. ^ „Clubul Sportiv Municipal Ploiești”. Pagina oficială a CSM Ploiesști. Accesat în . 
 3. ^ Diana Grecu (). „Lucrările continuă”. Alpha TV. Accesat în . 
 4. ^ Petre Apostol (). „Handbalul profesionist de la CSM Ploiești s-a mutat la Strejnic, pe suprafața de joc europeană”. Ziarul Prahova. Accesat în . 
 5. ^ „Jaf pe bani publici la CSM Ploiești – RAPORTUL INTEGRAL – EXCLUSIV”. Ziarul Incomod. . Accesat în . 
 6. ^ „Jaf pe bani publici la CSM Ploiești”. Ziarul Incomod. . Accesat în . 
 7. ^ Dragoș Trestioreanu (). „La CSM Ploiești, ca la… Burj Al Arab: salarii de 7 stele pentru "VIP"-uri!”. sport.dragos-trestioreanu.ro. Accesat în . 
 8. ^ Alex Călinoiu (). „Blocaj la CSM Ploiesti! Sportivii nu si-au mai luat salariile de doua luni”. Telegrama. Accesat în . 
 9. ^ Marian Ursescu (). „Un antrenor croat povestește momentele incredibile prin care a trecut în România: "Nu am trăit așa ceva în viața mea!". Gazeta Sporturilor. Accesat în . 
 10. ^ „E real și e absurd: nu se găsesc soluții pentru evitarea colapsului!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 11. ^ a b „Antrenorii și sportivii de la CSM Ploiești, puși din nou să aștepte!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 12. ^ „Din nou situație critică la CSM Ploiești! „Ceea ce face doamna Crăciunoiu este un abuz!". HandbalVolei. . Accesat în . 
 13. ^ Dragoș Trestioreanu (). „Să fie PFA-urile adevăratul – și singurul – motiv pentru care CSM Ploiești a fost împins aproape de colaps?”. Gazeta de Prahova. Accesat în . 
 14. ^ „Cezar Stoichiciu: „Este un blocaj financiar ce poate avea efecte extrem de grave asupra clubului!". Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 15. ^ „Handbalistele de la CSM Ploiești își vor depune mâine memorii la FRH!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 16. ^ „Echipele de handbal ale clubului, la câteva ore de neînscrierea în campionat!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 17. ^ „CSM Ploiești a obținut un răgaz de patru zile din partea FRH!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 18. ^ „CSM Ploiești a confirmat participarea echipelor de handbal în campionat!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 19. ^ „CSM Ploiești și-a suspendat activitatea!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 20. ^ a b „Echipa de handbal feminin se destramă: Farcău, Tudor, Udriștioiu și Apetrei au plecat de la Ploiești!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 21. ^ „Mihaela Tivadar s-a despărțit de CSM Ploiești!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 22. ^ „Alte promisiuni, dar nicio soluție certă, la CSM Ploiești!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 23. ^ „Echipa de handbal feminin pleacă mâine în Insulele Feroe”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 24. ^ a b „Calificareeeeee! Cineva să stingă lumina!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 25. ^ „CSM Ploiești nu se prezintă la meciul cu HCM Roman!”. ProSport. . Accesat în . 
 26. ^ „Echipa de handbal feminin nu se prezintă, astăzi, la Roman”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 27. ^ „Echipele de handbal seniori au fost retrase din competiții!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 28. ^ „Echipele de handbal seniori continuă în Liga Națională, respectiv Divizia A!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 
 29. ^ „Talentate, curajoase, ambițioase, dar ecartul e prea mare!”. Pagina oficială a CSM Ploiești. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]