Călin Georgescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Călin Georgescu (n. 26 martie 1962, București) este un expert român în pedologie (studiul solurilor), specializat în dezvoltare durabilă, cu o recunoaștere în domeniu, după 17 ani de serviciu în zona de mediu în Sistemul Națiunilor Unite.

Călin Georgescu a fost numit director executiv al Institutului Național al Indicelui Durabil al Organizației Națiunilor Unite din Geneva pentru perioada 2015-2016. Membru al Clubului de la Roma (pentru Europa), a ocupat și funcția de președinte al Centrului European de Cercetări pentru Clubul de la Roma între 2013 și 2015.

Studii[modificare | modificare sursă]

Călin Georgescu este absolvent al Institutului de Agronomie „Nicolae Bălcescu” din București (1986). Ulterior a obținut doctoratul în știința solului (1999).

Este, de asemenea, absolvent al Universității Naționale de Apărare Carol I în anul 2007.[1]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Călin Georgescu a acționat ca director executiv al Centrului Național de Dezvoltare Durabilă în perioada 2000 - 2013. O autoritate recunoscută în planificarea strategică și proiectarea politicilor publice, el a fost numit de Guvernul României pentru a coordona dezvoltarea a două versiuni consecutive ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă (în 1999 și 2008), în conformitate cu liniile directoare ale Strategiei Europene de Dezvoltare Durabilă.

Călin Georgescu are cunoștințe cuprinzătoare despre principiile și practicile dezvoltării durabile cu experiența practică pe teren, lucrând cu părțile interesate din sectoarele publice și private, precum și cu societatea civilă pentru a proiecta, implementa și urmări până la finalizarea proiectelor specifice în cadrul Agendei 21 Locale (inițiat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în 1992) pentru peste 40 de municipii românești.

Fost senior al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Călin Georgescu a deținut, de asemenea, diverse funcții în sistemul ONU (adică raportor special al ONU cu privire la efectele adverse ale mișcării ilicite și a dumpingului de produse toxice și periculoase asupra drepturilor omului, reprezentant al Comitetului Național UNEP pentru România).

De asemenea, a ocupat funcții de: consilier al ministrului mediului, secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului Organizațiilor Economice Internaționale din Ministerul Afacerilor Externe al României, secretar general al Asociației Române pentru Clubul Romei și director executiv al Institutului pentru Proiecte de Inovare și Dezvoltare.

Documente, tipărituri[modificare | modificare sursă]

Carte[modificare | modificare sursă]

  • Cumpăna României, 2016, Editura Christiana, 2016, [2][3]
  • Romania at Crossroads, Editura Logos, București, 2014, și Editura Christiana, 2016, [4]

Publicații[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole și interviuri[modificare | modificare sursă]

Raporturi media[modificare | modificare sursă]


Format:United Nations Special Rapporteurs