Călin Georgescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Călin Georgescu
Date personale
Născut (62 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Română Modificați la Wikidata
Ocupațieagronom
oficial[*]
activist[*]
politician
diplomat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
United Nations Special Rapporteur Modificați la Wikidata

IdeologieNaționalism românesc[1]
Euroscepticism Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București
Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Călin Georgescu (n. , București, România) este un expert în dezvoltare durabilă, care a lucrat timp de 17 ani în Sistemul Națiunilor Unite, în domeniul conservării mediului. A fost director executiv al Institutului de dezvoltare globală al Națiunilor Unite în perioada 2015-2016. Anterior a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma.

A ajuns cunoscut în România după ce a fost propus de Alianța pentru Unirea Românilor în funcția de premier, președintele Klaus Iohannis alegând să-l pună pe Florin Cîțu.[2]

Acesta a mai elaborat o strategie de dezvoltare durabilă pentru România în anul 2008 [necesită citare], proiectul fiind însă neaplicat.

Educație[modificare | modificare sursă]

Georgescu s-a născut în cartierul Cotroceni din Bucuresti, fiul lui Scarlat Georgescu și Aneta Georgescu, născută Popescu. [3] Este absolvent al Colegiului de Recuperare Funciară, Institutul de Agronomie Nicolae Bălcescu din București (1986) și a obținut doctoratul în știința solului în 1999.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Georgescu a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din București din 2000 până în 2013. Autoritate recunoscută în planificarea strategică și proiectarea politicilor publice, a fost desemnat de Guvernul României să coordoneze dezvoltarea a două versiuni consecutive ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă (în 1999 și 2008), în conformitate cu liniile directoare ale Strategiei Europene pentru Dezvoltare Durabilă.

El combină cunoștințele cuprinzătoare ale principiilor și practicii dezvoltării durabile cu experiența practică în teren, lucrând cu părțile interesate din sectoarele public și privat, precum și cu societatea civilă, pentru a proiecta, implementa și urmări până la finalizarea proiectelor specifice în cadrului local Agenda 21 (inițiată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în 1992) pentru peste 40 de municipalități din România.

Fost Senior Fellow la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Georgescu a deținut, de asemenea, diferite funcții în sistemul ONU, precum Raportor Special al ONU privind efectele negative ale mișcării și aruncării ilicite de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra exercitării drepturilor omului și Reprezentant al Comitetului Național UNEP pentru România.

A mai deținut funcții de: consilier al ministrului mediului, secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului Organizații Economice Internaționale din Ministerul Afacerilor Externe al României, secretar general al Asociației Române pentru Clubul de la Roma și director executiv al Institutului pentru Proiecte de Inovare și Dezvoltare.

Potrivit unei declarații date în noiembrie 2020, Georgescu a afirmat că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lacheii puterilor globaliste care conduc România astăzi temporar". [4]

Georgescu a fost propus ca prim-ministru de Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), formațiune care tocmai a intrat în Parlamentul României în urma alegerilor legislative din decembrie 2020 din România . [5] În timpul crizei politice românești din 2021, care s-a soldat cu demiterea din funcție a Cabinetului Cîțu, același partid l-a propus din nou. [6]

Mai multe articole de presă l-au criticat pe Georgescu pentru declarațiile sale pro-ruse, unii considerându-l chiar reprezentantul intereselor ruse în România. [7] [8]

Critici și controverse[modificare | modificare sursă]

Mai multe articole din presă l-au criticat pe Călin Georgescu pentru declarațiile sale proruse, unele considerându-l chiar reprezentantul intereselor rusești în România.[9][10][11][12]

Conform unei declarații date în noiembrie 2020, Călin Georgescu a afirmat că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”[13].

Ulterior, în februarie 2022, a mai specificat că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu au făcut „și fapte bune”, iar despre asasinarea lui Nicolae Iorga și a lui Armand Călinescu la ordinul legionarilor a declarat: „Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuți”[14][15]. Aceste declarații au provocat reacții dure din partea Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România, a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România și a reprezentanților comunităților evreiești[16], care au catalogat aceste declarații ca fiind „un act iresponsabil și periculos”.

Publicații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/calin-georgescu-lanseaza-miscarea-pamantul-stramosesc-19694871  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „AUR a anunțat pe cine va propune ca premier: „Călin Georgescu este un român patriot". Stirileprotv.ro. 
  3. ^ Mircea, Virginia (). „Călin Georgescu, fișă de cadre”. www.cadranpolitic.ro. Accesat în . 
  4. ^ „Cine este Călin Georgescu, propunerea AUR pentru funcția de premier”. Digi24. Accesat în . 
  5. ^ „AUR a anunțat pe cine va propune ca premier: "Călin Georgescu este un român patriot". Stirileprotv.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Simion: "AUR propune un premier independent, care să respecte interesele națiunii române". Știrile Pro TV. . Accesat în . 
  7. ^ „Călin Georgescu-AUR, rusofil pe față la Pandele TV, promovat de Sputnik: "Șansa României este înțelepciunea rusească. Complexul militar industrial american este interesat să împingă către un conflict" - Ziariștii”, Ziariștii, , accesat în  
  8. ^ Cum propagă grupurile de Facebook ale AUR propaganda rusă, Europa Liberă România, accesat în  
  9. ^ Cartianu, Grigore (), Călin Georgescu-AUR, rusofil pe față la Pandele TV, promovat de Sputnik: "Șansa României este înțelepciunea rusească. Complexul militar industrial american este interesat să împingă către un conflict", Ziariștii 
  10. ^ AUR, controlat de Moscova. Premierul AUR, Calin Georgescu: "Sansa Romaniei este intelepciunea ruseasca”. Acuza ca ”interesele industriei de razboi americane” sunt in spatele conflictului din estul Ucrainei, Aktual24,  
  11. ^ PM (), Omul misterios din spatele marionetelor AUR s-a hotărât să nu se mai ascundă. Recunoaște: „Rusia…” 
  12. ^ Oana Despa, Cum propagă grupurile de Facebook ale AUR propaganda rusă, Europa Liberă România 
  13. ^ „Cine este Călin Georgescu, propunerea AUR pentru funcția de premier”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  14. ^ „Călin Georgescu, despre Zelea Codreanu și Ion Antonescu: „Au făcut și fapte bune". Asasinatele legionare: „Istoria este mistificată". www.digi24.ro. Accesat în . 
  15. ^ „Călin Georgescu, propus președinte de onoare al AUR, despre Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu: Toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune / Istoria a fost mistificată - Radio - TV - HotNews.ro”. revistapresei.hotnews.ro. . Accesat în . 
  16. ^ „UPDATE Reacții la declarațiile lui Călin Georgescu despre Zelea Codreanu și Ion Antonescu: "AUR, grupare extremistă și antisemită/ O eroizare a liderilor fasciști, politică extremistă/ Un partid politic are oficial azi misiunea reabilitării Mișcării Legionare". G4Media.ro. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]