Cântăreața cheală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cântăreața cheală
Informații generale
Autor Eugen Ionescu
Gen Teatrul absurd
Ediția originală
Limbă originală franceză
Prima reprezentație 11 mai 1950
Théâtre des Noctambules, Paris

Cântăreața cheală (La Cantatrice chauve în limba franceză) este titlul unei piese de teatru scrisă în franceză de Eugen Ionescu. Piesa, afiliată curentului dramatic al teatrului absurdului, înfățișează perfect degenerararea rasei umane și a relațiilor dintre oameni. Considerată de unii[cine?] ca fiind genială, piesa este aparent fără fir epic, aparent fără sens, dar deține conotații profunde, specifice lui Eugen Ionescu. Piesa a avut mare impact (mai mult sau mai puțin pozitiv) asupra societății de atunci.[judecată de valoare] Eugen Ionescu a avut meritul de a crea adevărata configurație a vieții - cea absurdă ("Cu toții suntem absurzi; nimeni nu recunoaște"[necesită citare]).

Unele detalii[modificare | modificare sursă]

Piesa a fost jucată pentru prima dată în mai 1950 la Théâtre des Noctambules. După un număr mare de interpretări a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franța, primind premiul Molière d'honneur.

Este aproape imposibil a face un rezumat al piesei, absurdul fiind omniprezent. Familia Smith, o familie tradițională din Londra, are ca invitați pe familia Martin. Printre alții, căpitanul de pompieri îi va vizita de asemenea, și va recunoaște în servitoarea Mary o veche cunoștință. Acest rezumat însă nu prezintă atmosfera piesei, element important care suplinește intriga (absentă).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]