Brumărițe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Brumărițe
Dunnock.jpg
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Subregn: Vertebrata
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Subordin: Passeri
Familie: Prunellidae
Richmond, 1908
Gen: Prunella
Vieillot, 1816
Specii

Vezi textul

Brumărițe (Prunellidae) reprezintă o familie restrânsă de păsări, care cuprinde ca. 12 specii răspândite în regiunile temperate și reci în ținuturile montane din Europa și Asia; pot ajunge până la limita zăpezilor eterne. Ele seamănă cu Turidele și Fringilidele. Păsările trăiesc ascunse de obicei pe sol printre ieburi, fiind păsări foarte prudente.

Specii din România[modificare | modificare sursă]

În România se pot întâlni două specii:

Brumărița de stâncă[modificare | modificare sursă]

Brumărița de stâncă (Prunella collaris) are o mărime de ca. 18 cm, trăiește pe vârfurile golașe al Carpaților, în regiunile stâncoase cu jnepeni. Cuibărește între stânci în grohotișuri, cuibul fiind o mică adâncitură mascată de ierburi. Femela depune în lunile mai-iunie cam 4-5 ouă verzui, clocite de ambii părinți timp de 15 zile. Din punct de vedere morfologic pasărea are corpul acoperit de un penaj cenșiu, bărbia fiind de o culoare albicioasă striată, flancurile corpului având pete roșcate. Iarna coboară pe văile munților.

Brumărița de pădure[modificare | modificare sursă]

Brumărița de pădure (Prunella modularis) are o mărime de ca. 15 cm, trăiește de asemenea în Carpați, sau Alpi în pădurile de conifere și mixte până în zona jneapănului. Coloritul penajului este asemănător cu cel al vrabiei. Cuibărește în tufișuri mici și pe sol, frecvent lângă rădăcinile copacilor. Este mai puțin sfioasă ca „brumărița de stâncă”. Femela depune în luna aprilie 4-5 ouă albastre care vor fi clocite numai de femelă timp de 13 zile. Într-o vară pot crește două-trei rânduri de pui. Pe timpul iernii păsările coboară în văile mai joase, sau o parte din populațiile nordice migrează spre sudul Europei, Asia Mică și Africa de Nord.

Specii[modificare | modificare sursă]

Prunella modularis

Sunt recunoscute următoarele specii:[1]

Genul Prunella

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan y C. L. Wood. (2010). „The Clements checklist of birds of the world: Version 6.5”. Accesat în 8 de junio de 2011.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Brumărițe
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Brumărițe