Biserica de lemn din Grămești
Biserica de lemn din Grămești se află în cătunul Grămești din localitatea Pietreni, județul Vâlcea. Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și este datată de o inscripție din anul 7173, era bizantină, adică anii 1664 de la nașterea lui Christos. Ctitorie a unui arhiereu al țării, mitropolitul Ștefan I, biserica de lemn este una dintre cele mai însemnate la sud de Carpați. Ea face parte dintr-un număr restrâns de biserici ridicate din lemn de mari boieri și dregători de seamă. Acestea se disting de celelalte biserici de lemn de sate, ctitorite de mici boieri de țară, obști de moșneni sau clăcași, prin nivelul calitativ ridicat al dulgheritului și al înzestrării interioare. Biserica se remarcă prin așezarea pe un soclu înalt de calcar, ce îi dă aerul unei case boerești, planul cu pridvor, tindă, naos și altar în retrageri succesive, prin rafinamentul îmbinărilor și decorațiilor dulgherești, prin colecția de inscripții adunate pe pereții exteriori, icoanele de o bună calitate artistică și portretul de ctitor. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, LMI 2004: VL-II-m-A-09873.
Istoric
[modificare | modificare sursă]Actul de naștere al bisericii a fost însemnat peste intrarea în biserică, în limba slavonă, într-o frumoasă caligrafie chirilică: „Cu voia Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, acest sfânt hram dumnezeiesc s-a ridicat în slava și cinstea Adormirii Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, cu trudă de arhiepiscopul și mitropolitul Chir Ștefan. S-a zidit din temelie până la săvârșire în zilele lui Io Grigorie voievod, în anul 7173. Am scris eu, popa Stan”. Anul bizantin 7173 poate fi tradus fie între anii 1664-1665. Dat fiind că prima domnie a domnitorului Grigore a luat sfârșit în 1664 se poate fixa acest an pentru datarea construcției.
Trăsături
[modificare | modificare sursă]Note
[modificare | modificare sursă]Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Studii monografice
- Drăghiceanu, Virgil (). „Vechea biserică de lemn din Grămeștii Vâlcii”. Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice. III.
- Studii regionale
- Ghika-Budești, Nicolae (). „Câteva biserici de lemn din Oltenia”. Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice.
- Drăghiceanu, Virgil (). „Monumentele Olteniei. Raportul al II-lea”. Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice. XXVI (74, aprilie-iunie).
- Sacerdoțeanu, Aurelian (). „Inscripții și însemnări din Costeștii Vâlcii”. Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice.
- Sacerdoțeanu, Aurelian (). „Raport despre starea actuală a monumentelor istorice din comuna Costești, județul Vâlcea”. Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice. XXX (91).
- Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris.
- Pănoiu, Andrei (). Din arhitectura lemnului. București: Editura Tehnică. CZ 721:694/5(498).
- Crețeanu, Radu (). „Zugravii din județul Vâlcea”. Revista Muzeelor și Monumentelor Istorice, seria Monumente Istorice (2).
- Crețeanu, Radu (). „Bisericile de lemn din județul Vâlcea”. Mitropolia Olteniei (1-3): 104–114.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Legături externe
[modificare | modificare sursă]- CIMEC[nefuncțională] Fișă de monument
- CIMEC Icoană prăznicar de la biserica din Grămești în colecția Muzeului Județean Vâlcea
- Monumente istorice din România Fișă de monument și localizare
- Formula AS, 2008 Biserica în sărbătoare, la Grămești, de Sfântă Măria Mică de Horia Turcanu
- blog Istocescu Arhivat în , la Wayback Machine. Biserica din Grămești, fragment din Spiritualitate și artă bisericească în comuna Costești, județul Vâlcea de Nicoleta Enculescu, Editura Anton Pann, Râmnicu Vâlcea, 2008.
Imagini exterioare
[modificare | modificare sursă]-
sud-est
-
nord-est
-
apus
-
butea, sud-vest
-
pridvor
-
peste intrare
-
cutia proscomidiei
-
altar, sud
-
streașină nord
-
streașină pridvor
-
streașină sud
-
console sub streașină
-
inscripție pe altar 7176
-
inscripție pe altar 7314
-
inscripție pe altar 7317
-
inscripție pe naos 7176
-
inscripție pe tindă
-
inscripție pe talpa altarului
-
inscripție sub streașină, naos
Imagini interioare
[modificare | modificare sursă]-
naos
-
altar
-
intrare
-
leagănul boltei
-
jilț arhieresc
-
trafor la ușă împărătească
-
uși împărătești
-
inscripție pe icoană
-
portretul ctitorului, mitropolitul Ștefan