Biserica de lemn din Copăceni (Racovița)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn din Copăceni (Racoviţa), 2009
Pisania bisericii deasupra trecerii din pronaos în naos. Foto: 2009

Biserica de lemn din Copăceni (Racovița) se află în localitatea Copăceni, comuna Racovița, județul Vâlcea. Biserica a fost ridicată în anul bizantin 7313, adică anii 1804-1805 de la Nașterea lui Christos. Poartă hramul „Sfântul Nicolae” și „Sf. Filofteia”. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, LMI 2004: cod LMI VL-II-m-B-09729.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Conform legendei, biserica a fost adusă din Ardeal, mai întâi în Mălaia și apoi pe locul actual.[1] Sculptura trădează asemănări cu alte biserici din nordul Olteniei, de la începutul secolului 19, ceea ce o leagă de tradiția constructivă de la sud de munți. Nu este exclusă totuși o mutare din Mălaia sau altă localitate olteană, dat fiind firescul acestei practici la bisericile de lemn, existând și câteva exemple de acest fel în regiune. O demontare, transportare și reclădire pe un loc nou lasă semne de mutare pe bârnele construcției, care pot fi identificate la o renovare. Prezența sau absența acestora sub tencuiala exterioară pot confirma sau infirma tradiția păstrată în jurul bisericii.

Anul ridicării bisericii a fost transmis într-o „însemnare” peste intrarea în naosul bisericii. Textul însemnării, scris în slova veacului 19, într-o grafie de tranziție chirilică-latinească, reține următoarele: „Aciastă sfântă biserică sau făcut de mine protopop[u]l Ioan, Ilinca ere[i]ța, și Andrei Brăileanu, Ili[n]ca la leat 7313 și li anul 1865 sa zugrăvit cu toate cheltuielile d-lor Mihalache Boncescu din R. Vâlcea, Mitu Stelea, Ana Matei, S. Canfira, Andrei V. Floarea, Pavel Bă..., Petre, Pătru, Mariea, Stancu, Năstase, Dumitra, preotu Matei, Ioana ereița, Ghe[orghe] Bradeianul, Nită Brădencul, Floarea, Gheorghie, Stanca, Ion, Matei, Maria, 1865.” Anul construcției este redat în era bizantină 7313, adică anii 1804-1805 ai erei noastre. Zugrăvitul este datat din 1865.

Imagini exterioare[modificare | modificare sursă]

Imagini interioare[modificare | modificare sursă]


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Barcan 2002.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Barcan, Luiza și Nancu, Alexandru (). Biserica de lemn din Copăceni. București: Fundația Har și Muzeul Județean Vâlcea. 
Studii regionale
  • Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris. 
  • Pănoiu, Andrei (). Din arhitectura lemnului. București: Editura Tehnică. CZ 721:694/5(498). 
  • Crețeanu, Radu (). „Bisericile de lemn din județul Vâlcea”. Mitropolia Olteniei (1-3): 104–114. 
  • Barcan, Luiza (). „Ctitorii ecleziale de lemn din Vâlcea veacului al XIX-lea, studii de caz: biserica de lemn din Ciungetu, biserica de lemn din Brezoi, biserica de lemn din Copăceni-Racovița”. Ianus (5-6): ediție digitală. 
  • Barcan, Luiza (). „Spiritul narativ-moralizator în iconografia bisericilor din nordul Olteniei (secolele XVIII-XIX)”. Ianus (7-8): ediție digitală. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Copăceni (Racovița)

Vezi și[modificare | modificare sursă]