Biserica de lemn din Ștefănești-Școala, Vâlcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Ştefăneşti-Şcoala, vedere dinspre sud, foto: 2010
Brâul median lângă intrare, terminat cu o mână şi un cap de şarpe, foto: 2010
Interiorul naosului, iconostasul, foto: 2010

Biserica de lemn din Ștefănești-Școala se află în cătunul Școala, localitatea Ștefănești, județul Vâlcea. Biserica a fost ridicată la cumpăna secolelor 18 și 19. Poartă hramul „Sfinții Voievozi”. Structura construcției este bine păstrată. Se distinge prin sculpturi decorative în pridvor, îndeosebi la brâul median, terminat cu mâini în jurul intrării, detaliu remarcat și în literatura de specialitate. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, LMI 2004: VL-II-m-B-09932.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Momentul ridicării bisericii este necunoscut, însă se poate relativ data spre sfărșitul secolului 18 sau la începutul secolului următor. Două icoane din inventarul bisericii sunt datate, una din 1814 alta din 1818. O însemnare pictată pe peretele de la intrare, în dreapta intrării, surprinde o primă reparație: „1843, de când s-au [a]coperit al doilea”.[1] Semnele de montare rămase pe bârnele construcției indică o mutare, cândva în trecut.

Din secolul 20 se păstrează o pisanie cu următorul conținut: „Această sfântă biserică fiind veche și stricată s'a prefăcut din temelie precum se vede de enoriașii satului Școala din comuna Ștefănești, județul Vâlcea, prin stăruința preotului paroh Teodor Bălășel și s'a sfințit în anul 1931, luna noembrie 8. Are hramul Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Arhangheli: Mihail și Gavriil”.

Ultimele reparații sunt surprinse într-un pomelnic: „cu enoriașii care au contribuit la acoperirea acestei sfintei biserici, sub îndrumarea, p.c. pr paroh Trușcă Gheorghe, p.c. pr. Lazăr Liviu și cântăreț bisericesc Bitoleanu Vergiliu. Sfințirea a avut loc în ziua de 29 septembrie 2002, delegat eparhial fiind p.c. protopop de Drăgășani pr. Ion Florescu”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bălan 2005, 933, I 1571.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Pănoiu, Andrei (). Din arhitectura lemnului. București: Editura Tehnică. CZ 721:694/5(498). 
  • Crețeanu, Radu (). „Bisericile de lemn din județul Vâlcea”. Mitropolia Olteniei (1-3): 104–114. 
  • Bălan, Constantin și colab. (). Inscripții medievale și din epoca modernă a României. Județul istoric Vâlcea (sec. XIV-1848). București: Editura Academiei Române. ISBN 973-27-1263-5. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini exterioare[modificare | modificare sursă]

Imagini interioare[modificare | modificare sursă]