Biserica de lemn din Mănăstirea Toplița (Harghita)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn de la mănăstirea Sfântul Ilie din Topliţa
Biserica (sud)
Biserica (vest)

Biserica de lemn din Mănăstirea Toplița face parte din complexul Mănăstirii Toplița, fiind monument istoric[1] (cod LMI HR-II-m-A-12989).

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost adusă din localitatea Stânceni, unde a fost înălțată în anul 1847, în zilele episcopului Vasile Moga, a protopopului Zaharia Matei, cu îndemnarea și osârdia preotului Gheorghe Ujică și a fiilor săi[2]. Biserica strămutată a fost așezată, în anul 1910, în localitate natală a primului patriarh al României reîntregite, Elie Miron Cristea, cel care a creat așezământul monahal, sfințit la 21 octombrie 1928[3].

Pe lângă forma poligonală a pronaosului se mai remarcă și transpunerea în lemn a planului trilobat (abside laterale poligonale), o inovație a meșterilor moldoveni din secolul XVIII. Pronaosul este acoperit de o boltă pe plan poligonal, din fâșii curbe, ce pornesc dintr-o cheie circulară și descarcă pe suprafețe plane; trecerea de la poligon la dreptunghi se realizează prin intermediul unor colțare triunghiulare. În naos, bolta este semicilindrică, intersectată la capete de fâșii curbe. Bolta altarului, ca și cea a absidelor laterale, reiau structura poligonală.

Intrarea se află pe latura de sud și are un ancadrament sculptat (cu chenare geometrice, frânghie, cruci, căni cu flori); ușa, cu stinghii dispuse în raze și un panou central cu rozetă, se aseamănă cu cele de la bisericile din Munții Apuseni[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1]
  2. ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.336
  3. ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.337
  4. ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.338

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]