Biserica de lemn din Lugașu de Sus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn din Lugașu de Sus, județul Bihor. Foto: 2009
Biserica de lemn „Buna Vestire” din Lugașu de Sus, județul Bihor. foto: decembrie 2017.

Biserica de lemn din Lugașu de Sus se află în localitatea omonimă din comuna Lugașu de Jos, județul Bihor și a fost construită în anul 1720 după unele surse[1], alte surse oferind o altă dată, anul 1700[2]. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice, documentele oficiale înregistrând-o sub numărul BH-II-m-B-01168[1]. Biserica are hramul "Buna Vestire".

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Conform unor lucrări istorice mai vechi, biserica a fost construită în anul 1720, pe un dâmb din mijlocul localității, locație care a rămas neschimbată de circa trei secole. Biserica, de mici dimensiuni, are o singură intrare, pe latura sudică, ancadramentul intrării fiind bogat ornamentat. Are o formă dreptunghiulară, fiind compartimentată în altar, naos și pronaos. Deasupra pronaosului se înalță turnul clopotniță, cu foișor deschis și coif ascuțit, învelit în tablă. Tot pe latura sudică a fost adăugat și un pridvor deschis, din lemn. Biserica nu a fost pictată, din zestrea originară a bisericii se păstrează însă, ușile împărătești și diaconești. Lucrări majore de reparații au avut loc în anul 1933, când au fost înlocuiți căpriorii acoperișului și bârnele de la turn, iar șindrila de fag a fost înlocuită cu un acoperiș inestetic, dar mai durabil, din tablă zincată[3]. Biserica nu mai este folosită pentru serviciul liturgic, în apropiere, fiind ridicată o biserică nouă de zid, mai încăpătoare, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dată în folosință în anul 2000[4].

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Petranu, Coriolan (). Monumentele istorice ale județului Bihor: I. Bisericile de lemn. Sibiu: Tiparul tipografiei Kraft&Drotleff. 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. File:RO BH Biserica de lemn din Lugasu de Sus (64).jpg

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Lugașu de Sus