Biserica de lemn din Brusturi, Bihor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Brusturi, acum în staţiunea Băile Felix, judeţul Bihor, 2009
Biserica de lemn din Brusturi, absida altarului, 2009

Biserica de lemn din Brusturi se află în stațiunea Băile Felix din județul Bihor și a fost ridicată în anul 1785, înlocuind o mai veche biserică de lemn[1]. În urma construirii unei noi biserici de zid, comunitatea din Brusturi renunță la biserica de lemn care este mutată în anul 1961 la Oradea. Reasamblată și restaurată în curtea Muzeului Țării Crișurilor, biserica de lemn din Brusturi a fost mutată pentru a doua oară, în actuala locație din centrul stațiunii Băile Felix ca urmare a retrocedării clădirii ce adăpostea muzeul, fostului proprietar Episcopia romano-catolică din Oradea. Hramul bisericii este Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: cod LMI BH-II-m-B-01104.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Brusturi, ajunsă în stațiunea Băile Felix după un popas la Oradea a fost construită în anul 1785 înlocuind biserica veche de lemn a comunității. Lemnul de gorun necesar pentru ridicarea bisericii de lemn a fost tăiat din pădurea domenială.Inscripția aflată în partea superioară a portalului intrării amintește momentul edificării bisericii: Anii Domnului 1785 în luna lui mai în 4 zile sâmbătă. Meșter Toadere[1]. Sfințiță în același an, 1785, biserica va fi folosită de către comunitate până în anul 1957, când a fost construită biserica de zid folosită și azi de comunitate. Mutată în 1961 la Oradea, biserica a suferit unele modificări, renunțându-se la prispa de pe latura de nord[1].

Edificiul se remarcă și prin sistemul de boltire. Absida altarului, decroșată, poligonală cu cinci laturi este acoperită cu o boltă elipsoidală, racordată cu pereții din răsărit printr-o semicalotă. Spațiul destinat naosului este nu este acoperit de o boltă cilindrică, așa ca de obicei ci este acoperit cu o boltă în arc frânt[1].

Decorul pictat al bisericii a avut mult de suferit în urma modificărilor, ajungându-se ca în prezent puțin de din acest decor se mai păstrează.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Imagini de arhivă[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d (1978) Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn, Oradea: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradei, pag. 58

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Petranu, Coriolan (). Monumentele istorice ale județul Bihor. I. Bisericile de lemn. Sibiu. 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 
  • (1978) Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn, Oradea: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]