Biserica de lemn din Fâșca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Fâşca, comuna Vârciorog, județul Bihor, foto: august 2016.
Biserica (vest)
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Fâșca

Biserica de lemn din Fâșca, comuna Vârciorog, județul Bihor, datează din secolul XVIII (1759)[1]. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01146.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" a fost construită în anul 1759, în localitatea Fâșca, pe terenul familiei lui Ungur Petru. De acolo a fost adusă și reclădită în anul 1873, pe vatra actuală, în mijlocul câmpului cu flori. După numai 60 de ani, biserica a fost din nou reparată, pereții fiind tencuiți cu lut amestecat cu pleavă de secară. Până în anul 1954 a fost acoperită cu șindrilă, înlocuită apoi cu tablă galvanizată. La construirea bisericii nu s-a utilizat fierăstrăul, toate bârnele fiind tăiate din topor, inclusiv capetele celor trei bârne prelungite în console, la colțurile navei și altarului. Interiorul nu este pictat și nici nu se observă urme de pictură, cu excepția ușilor împărătești. Ancadramentele ușilor naosului și pronaosului sunt împodobite cu motivul frânghiei încadrat de linii în zig-zag și rozete cu petale înscrise în cerc. Clopotul bisericii datează din 1780. S-au făcut lucrări de restaurare în anul 1977.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradiei" de Dr. Ioan Godea și Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini, Biserica de lemn[modificare | modificare sursă]

(obținute în condiții foarte potrivnice, ninsoare abundentă și viscol)

Galerie de imagini, Biserica de zid[modificare | modificare sursă]