Biserica Șovagăilor din Turda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biserica Șovagăilor)
Biserica Șovagăilor "Sf. Treime"
Informații generale
Confesiunegreco-catolică până în 1948, ortodoxă din 1948
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateTurda
JudețCluj
AdresaStrada Salinelor nr.10
Istoric
Data finalizăriisecolul XV
Localizare

Biserica Șovagăilor[1] („Biserica Tăietorilor de Sare”) cu hramul Sfânta Treime, este o veche biserică greco-catolică (preluată de ortodocși din 1948) situată în Turda Nouă, pe str. Salinelor nr.10[2], pe un loc relativ ușor accesibil credincioșilor mineri de odinioară. A suferit de-a lungul timpului numeroase modificări.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1467 regele Matei Corvin a înăbușit un complot al nobililor din Cluj si Turda și a numit ca prefect al Salinelor din Ardeal (cu sediu la Turda) pe Miklos Olah, un unchi al său de viță românească, care a permis românilor din această parte a orașului Turda să-și construiască în acel an o biserică proprie, nu departe de ocna de sare, cu condiția ca să lucreze în minele de sare.

În anul 1709 a fost reconstruită din temelii de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. La fel ca toate bisericile greco-catolice din Ardeal, și această biserică a fost confiscată abuziv în anul 1948 de către autoritățile comuniste și trecută în folosința Bisericii Ortodoxe Române. După 1948 construcția bisericii a suferit o serie de modificări, mai mult sau mai puțin ortodoxe. Biserica poartă și astăzi numele de Biserica Șovagăilor, încă nefiind retrocedată ctitorilor ei de fapt, Biserica Română Unită cu Roma.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Turda, date istorice, Violeta Nicula, Editura Triade, ISBN 973-9196-72-4, pag. 40
  • Parohii greco-catolice turdene. Istorie și actualitate (1700-2011), Florin-Vladimir Gheorghiu, Edit. Argonaut, Cluj-Napoca, 2011, ISBN 978-973-109-278-2
  • Turda Istorie și Contemporaneitate, Eugen Gergely - Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2005 ISBN 973-686-791-9, Cap.X, pag.282

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Biserica Șovagăilor din Turda la Wikimedia Commons

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ din maghiară = sare și vágó = tăietor
  2. ^ Notă: pe str. Dorobanți nr. 1, colț cu str. Salinelor, este casa parohială a bisericii.