Binance

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Binance
TipDelaware corporation[*][[Delaware corporation (corporation incorporated according to Delaware law)|​]]  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Changpeng Zhao[*][[Changpeng Zhao (Canadian businessman)|​]][1]
Yi He[*][[Yi He (Chinese TV host and entrepreneur, co-founder of Binance)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Țara Insulele Cayman  Modificați la Wikidata
SediuInsulele Cayman
Oameni cheieChangpeng Zhao[*][[Changpeng Zhao (Canadian businessman)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Industriecryptocurrency industry[*][[cryptocurrency industry (industry related to cryptocurrency)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Produsecryptocurrency exchange[*][[cryptocurrency exchange (business that allows customers to trade cryptocurrencies for other assets)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube
Telegram channel

Binance este unul dintre cele mai mari servicii internaționale de schimb valutar digital online [4] [5] [6]. Zeci de criptomonede sunt schimbate atât între ele, cât și contra banilor fiduciari.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Binance a fost fondată în 2017 și are sediul în Hong Kong. CEO este Changpeng Zhao [7]. Timp de șase luni de funcționare, Binance a intrat pe lista celor mai mari platforme în ceea ce privește volumul de tranzacționare a criptomonedelor.

În august 2017, finanțatorul He Yi a devenit unul dintre liderii Binance, vestea acestui fapt a mărit capitalizarea companiei cu 40%. Fluxul de noi utilizatori a devenit atât de mare încât în ianuarie 2018 înregistrarea de noi clienți a fost temporar închisă iar echipamentul a fost modernizat din cauza încărcării crescute. Numărul utilizatorilor Binance din aprilie 2018 este de 7,9 milioane.

În martie 2018, din cauza cerințelor autorităților din Hong Kong și a reglementării în creștere a pieței criptomonedelor, conducerea Binance a decis să își schimbe jurisdicția în cea malteză.

De la începutul anului 2019, Binance a anunțat lansarea Binance Jersey, o nouă platformă de tranzacționare pentru schimbul de criptomonede pentru bani fiduciari. Printre primii care tranzacționează perechi de euro și lire sterline cu Bitcoin și Ethereum.

În noiembrie 2019, Binance a achiziționat schimbul indian de bitcoin WazirX.[8] Pe 2 decembrie 2019, Binance a anunțat lansarea perechilor de tranzacționare legate de rubla rusă[9].

La 21 februarie 2020, Autoritatea pentru Servicii Financiare din Malta (MFSA) a emis o declarație publică în răspunsul la rapoartele din presă care se referă la Binance ca fiind o companie de criptomonede „din Malta”. Declarația a menționat că Binance „nu este autorizat de MFSA să opereze în sfera criptomonedei și, prin urmare, nu este supusă supravegherii reglementare de către MFSA. „MFSA a adăugat că „evaluează dacă Binance are activități în Malta care ar putea să nu se încadreze în domeniul supravegherii reglementare”.[10]

La 28 octombrie 2020, personalul Forbes a lansat documente scurse care pretind că Binance și Changpeng Zhao au creat o structură corporativă elaborată, menită să înșele în mod intenționat autoritățile de reglementare din Statele Unite și să profite în secret de investitorii în criptomonede aflați în țară.[11] Binance blochează oficial accesul de la adresele IP situate în Statele Unite, dar „potențialii clienți ar fi învățați cum să evite restricțiile geografice”, a susținut Forbes.[12]

În aprilie 2021, Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania a avertizat că compania riscă amenzi pentru că și-a oferit jetoane digitale de urmărire a valorilor mobiliare fără a publica un prospect pentru investitori.[13]

În mai 2021, s-a raportat că Binance a fost investigat atât de Serviciul Fiscal Intern, cât și de Departamentul de Justiție al Statelor Unite cu privire la acuzații de spălare de bani și infracțiuni fiscale.[14][15][16]

În februarie 2022, Binance a câștigat 200 de milioane de dolari, a declarat Forbes.[17]

Comerț[modificare | modificare sursă]

Există trei tipuri de tranzacționare disponibile pe Binance: spot, marjă și futures.

Tranzacționare spot[modificare | modificare sursă]

Tranzacționarea spot implică livrare contra plată, adică un schimb imediat, dar numai în cadrul fondurilor comerciantului. Sunt disponibile tranzacții cu 400 de perechi de tranzacționare, inclusiv monede fiat.

Marja[modificare | modificare sursă]

Tranzacționarea în marjă presupune că traderul va „închide în mod necesar tranzacția”, adică va efectua o contra-operațiune în ceea ce privește tranzacția de „deschidere” - dacă prima a fost achiziționarea de bitcoin pentru ruble, atunci după un timp va exista cu siguranță o vânzare a acestor bitcoin pentru ruble și nu plata anumitor bunuri cu bitcoins-urile achiziționate ... În același timp, un comerciant poate efectua tranzacții pentru sume care sunt de multe ori mai mari decât fondurile sale reale (utilizați pârghia ). În noiembrie 2019, efectul de levier a fost mărit la 1: 5 [18], adică puteți efectua tranzacții într-o sumă de 5 ori mai mare decât are comerciantul în bilanț.

Pentru a utiliza această funcție, un comerciant trebuie să parcurgă procedura KYC și să instaleze autentificarea cu doi factori. Există o „listă neagră” a țărilor ai căror cetățeni nu pot utiliza tranzacționarea cu marjă Binance[19].

Futures[modificare | modificare sursă]

Din septembrie 2019, șase criptomonede ( Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash și EOS ) au putut tranzacționa contracte futures. Fiecare instrument are propria pârghie: pentru bitcoin - de la 1 la 125, pentru altcoins - până la 75.

Verificare[modificare | modificare sursă]

  • Verificarea pe Binance nu este necesară dacă retragerea pe zi nu depășește 2 bitcoins și utilizatorul nu intenționează să lucreze cu monede fiat.
  • Standard - completarea unui formular standard cu date personale fiabile, atașarea scanărilor de documente și a selfie-urilor utilizatorilor. În plus, pentru a finaliza înregistrarea, trebuie să descărcați aplicația Binance și să efectuați o serie de mișcări simple pe cameră (întoarceți capul, deschideți gura etc.). Vă permite să retrageți până la 100 de bitcoin pe zi.
  • Pro - trebuie să treci un interviu cu un angajat Binance. Vă permite să retrageți orice sumă de fonduri.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Crypto’s Most Powerful Woman Speaks Out as Crisis Rocks Binance, accesat în  
  2. ^ https://www.lefigaro.fr/secteur/high-tech/cryptomonnaies-le-patron-de-binance-va-demissionner-apres-un-accord-avec-les-autorites-americaines-20231121  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://comet.online  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ „Крупнейшая в мире криптобиржа Binance запускает собственную блокчейн-платформу” (în rusă). «Коммерсантъ⁠(d)». . Accesat în . 
  5. ^ „Состоялся запуск платформы для разработчиков Binance X” (în rusă). ForkLog. . Accesat în . 
  6. ^ „Binance предоставит пожизненные VIP-аккаунты всем пострадавшим от утечки данных” (în rusă). ForkLog. . Accesat în . 
  7. ^ Kirill Kazakov (). „Восемь месяцев на строительство крупнейшей криптобиржи — Крипто на vc.ru”. vc.ru. Accesat în . 
  8. ^ „Best-Performing Cryptocurrency Powers Controversial Exchange”. . Accesat în . 
  9. ^ „Биржа Binance добавит торговые пары с рублем :: РБК.Крипто”. РБК. Accesat în . 
  10. ^ „Public Statement” (în engleză). MFSA. Accesat în . 
  11. ^ Castillo, Michael del. „Leaked 'Tai Chi' Document Reveals Binance's Elaborate Scheme To Evade Bitcoin Regulators” (în engleză). Forbes. Accesat în . 
  12. ^ Castillo, Michael del. „Leaked 'Tai Chi' Document Reveals Binance's Elaborate Scheme To Evade Bitcoin Regulators” (în engleză). Forbes. Accesat în . 
  13. ^ „UPDATE 2-Germany's financial watchdog warns crypto exchange Binance over "stock tokens" (în engleză). finance.yahoo.com. Accesat în . 
  14. ^ „Crypto Exchange Binance Under IRS and DOJ Investigation - May 14, 2021” (în engleză). Daily News Brief. . Accesat în . 
  15. ^ „Binance Faces Probe by U.S. Money-Laundering and Tax Sleuths”, Bloomberg.com (în engleză), , accesat în  
  16. ^ Reuters (), „Binance under investigation by Justice Department, IRS - Bloomberg News”, Reuters (în engleză), accesat în  
  17. ^ „Crypto exchange Binance to take $200m stake in Forbes”. BBC News. . 
  18. ^ Binance увеличила размер кредитного плеча для маржинальной торговли Arhivat în , la Wayback Machine., Ihodl.com
  19. ^ Руководство Binance по маржинальной торговле Arhivat în , la Wayback Machine., Binance.com

Legături externe[modificare | modificare sursă]