Bernard Werber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Bernard Werber
Bernard Werber.jpg
Bernard Werber la „La Comédie du livre” în Montpellier, Franța, 23 mai 2009
Date personale
Născut18 septembrie 1961
Toulouse
Naționalitatefrancez
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Etnie evreu Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
Limbilimba franceză[1]  Modificați la Wikidata
Studii École supérieure de journalisme de Paris[*][[École supérieure de journalisme de Paris |​]]  Modificați la Wikidata
Note
Premii grand prix des lectrices de Elle[*][[grand prix des lectrices de Elle (French literary prize)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Literatură franceză

După categorie

Istoria literaturii franceze

Medievală
Secolul XVI - Secolul XVII
Secolul XVIII - Secolul XIX
Secolul XX - Contemporană

Scriitori francezi

Listă cronologică
Scriitori după categorie
Romancieri - Dramaturgi
Poeți - Eseiști
Scriitori de povestiri scurte
Scriitori de literatură SF
Scriitori de literatură fantastică

Portal Franța
Portal Literatură

Bernard Werber (n. 18 septembrie 1961, Toulouse) este un scriitor francez care a scris lucrări științifico-fantastice începând cu anii 1990. Este cunoscut mai ales pentru trilogia Furnicilor.

Opera sa, tradusă în peste treizeci de limbi, reunește teme de filozofie, spiritualitate, science-fiction, roman polițist, biologie, mitologie, etc. Autorul însuși califică romanele sale ca "ficțiune filozofică"[2].

Bernard Werber la Institutul Francez din Sofia, Bulgaria, 2 iunie 2007

Biografie[modificare | modificare sursă]

Werber s-a născut pe 18 septembrie 1961 în Toulouse (Haute-Garonne) într-o familie de evrei[3]. De la vârsta de 13 ani începe să scrie povestiri pentru fanzine, perioadă a vieții care îi va servi ulterior pentru romanele sale, cum e cazul Imperiului îngerilor. După încheierea studiilor de criminalistică la Institutul de Criminologie din Toulouse și de journalistică la Școala Superioară de Jurnalism din Paris, devine colaborator al mai multor publicații (L'Événement, Le Point, VSD, etc.)[4], apoi jurnalist științific la Nouvel Observateur (1983-1990). De asemenea, se ocupă de rubrica umoristică a revistei Eurêka. Din perioada aceasta datează aplecarea sa către știință, pe care o va combina cu temele sale favorite, de la furnici și moarte până la originea omenirii.

Bernard Werber a publicat primul roman, Furnicile, în 1991. Opera sa a fost tradusă în treizeci și cinci de limbi. Cu cele 20 de milioane de exemplare vândute la nivel mondial[5], Bernard Werber este, alături de Marc Levy, unul dintre cei mai citiți autori francezi contemporani din lume. În Corea de Sud este un adevărat idol[6], vânzările sale în această țară depășindu-le pe cele din Franța. De asemenea, a avut parte de o primire extrem de entuziastă în Rusia[7].

După publicarea cărții L'Arbre des possibles, a inițiat iste-ul web eponim, un "proiect pentru cercetarea sau imaginarea viitorurilor posibile ale omenirii[8]". Primul lung-metraj cinematografic realizat de Bernard Werber, Nos amis les Terriens, a fost lansat în luna aprilie a anului 2007, fiind produs de Claude Lelouch.

Scrisul[modificare | modificare sursă]

Stilul său scriitoricesc amestecă diferite genuri literare, printre care se numără literatura de aventuri, SF-ul, stilul interbelic și poveștile filozofice. În majoritatea romanelor sale, Bernard Werber folosește aceeași formă de construcție, alternând articolele informative enciclopedice cu două-trei fire narative. Articolele lămuresc sau extind intrigile, acestea din urmă întâlnindu-se episodic. În plus, toate producțiile sale se întrepătrund. Regăsim atât personaje comune - ca Edmond Wells în trilogia Furnicilor și, ulterior, în Imperiul îngerilor - cât și teme recurente - "Arborele psobilităților" al lui Isidore Katzenberg, sau elementele nuvelei L’École des jeunes dieux, reluate în romanul Nous les dieux.

În două romane,, Bernard Werber descrie autori de literatură. Sunt prezentați autori care, la sfârșitul vieții lor, au scris o carte care dă un sens întregii opere a lui Werber. Alături de similaritatea unora dintre personaje, teme și stiluri din opera sa, acest lucru poate duce la concluzia că el încearcă să dea o anume coerență ideilor dezvoltate.

Din 1996, Bernard Werber a decis să publice o carte pe an, la fiecare început de octbomrie, cu două excepții: 1999 și 2011, când au apărut doare benzi desenate. Obiectivul său a fost de a "propune publicului și alte lucruri în afară de potențiale premii Goncourt"[9].

Bernard Werber este membru de onoare al Institutului de cercetări și experiențe extraordinare, o asociație care are ca scop sensibilizarea profesioniștilor din sănătatea mentală, a doctorilor și a asistenților asupra experiențelor extraordinare sau neobișnuite.

„Este vremea să ieșim din dualismul obișnuit al lumii oficiale și a celei iraționale. Există fapte, există evenimente și este important să vorbim firesc, fără pasiune sau excluderi sistematice. Lumea nu se află într-o simplă dihotomie "eu cred - eu nu cred". Este loc și pentru o a treia opțiune, pe care o putem rezuma într-o frază: "nu-mi pot explica deocamdată, dar asta nu mă împiedică să reflectez și să văd dacă nu-mi poate folosi la ceva"[10]

Această apropiere se reflectă în conținutul romanelor sale, cum se vede în cazul romanului Tanatonauții, care propune o versiune spiritualistă a experiențelor din apropierea morții, sau în piesa de teatru Nos amis les humains, care povestește despre răpiri efectuate de extratereștri. Știința, paranormalul și spiritualitatea influențează numeroase romane ale sale.

Opinii critice[modificare | modificare sursă]

Bernard Werber este unul dintre cei mai citiți autori francezi la nivel mondial. Cu toate acestea, opera sa a atras foarte puțin în atenția criticii[11]. Doar l'Express îi reproșează "o scriitură rapidă, brutală, care vizează eficacitatea în detrimentul stilului, dar care cade deseori în simplitate și clișee"[12].

În particular, câțiva critici reproșează romanelor sale SF că prezintă drept certitudini unele concepte aparent științifice. L'Ultime Secret ilustrează foarte bine această tendință, pe cea de-a patra copertă putându-se citi: "Vor merge din surpriză în surpriză până la extraordinarul deznodământ bazat pe o descoperire științifică puțin cunoscută, dar reală". Alți critici pun semnul egal între futurologie și pseudo-știință[13], opera intitulată L'Arbre des possibles fiind considerată o culegere de nuvele SF[14].

Anumiți critici trec dincolo de simplul scepticism. În special mica publicație specializată în literatura imaginarului Bifrost este extrem de negativă[15].

Din contră, alți critici sunt extrem de laudativi: François Busnel, în cronica de pe 14 noiembrie 2012 din L'Express, îl denumește pe Bernard Werber "vizionarul de care avem nevoie"[16]. Aujourd'hui en France îl califică drept "Jules Verne al zilelor noastre" în articolul Dans l'intimité de Werber din 4 octombrie 2012[17]. L'Écho républicain spune despre el că este un "autor cu un succes incontestabil"[18].

Pictura[modificare | modificare sursă]

Următoarele tablouri apar pe site-ul său oficial[19].

 • Et si on s'arrêtait là pour dormir?, februarie 1995
 • Accouchement sans douleur, aprilie 1995
 • En avant pour de nouvelles aventures, aprilie 1995
 • Ouro Boros, l'infini guette les villes, mai 1995
 • Le Dieu poisson fait des vagues, iunie 1995
 • Berechit, august 1995
 • Un lapin ambitieux, mai 1997
 • La réalité, iulie 1997
 • Derrière les apparences, iuilie 2002
 • Envol de nuit, august 2005

Opera[modificare | modificare sursă]

Trilogia Furnicile[modificare | modificare sursă]

 • Les Fourmis (1991), ISBN 2-226-05257-7 - Premiul cititorilor Science et Avenir; cartea a fost vândută în peste două milioane de exemplare și a fost tradusă în peste 30 de limbi
ro. Furnicile
ro. Ziua furnicilor
ro. Revoluția furnicilor

Pentalogia cerului[modificare | modificare sursă]

Ciclul îngerilor[modificare | modificare sursă]

ro. Thanatonauții
ro. Imperiul îngerilor

Ciclul zeilor[modificare | modificare sursă]

Trilogia Aventuriers de la Science[modificare | modificare sursă]

Ciclul Troisième humanité[modificare | modificare sursă]

 • Troisième humanité (2012)

Alte romane[modificare | modificare sursă]

Cărți experimentale[modificare | modificare sursă]

Culegeri de povestiri[modificare | modificare sursă]

Benzi desenate[modificare | modificare sursă]

CD[modificare | modificare sursă]

 • Bernard Werber, le conteur du futur (2010)
 • L'Éveilleur (2010) - 2 CD-uri

Filme[modificare | modificare sursă]

Piese de teatru[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 2. ^ Interviu cu Bernard Werber realizat de Jonathan Journiac pentru Evene.fr, septembrie 2005
 3. ^ haaretz.com Înțelepciunea furnicilor, articol apărut în publicația Haaretz.
 4. ^ Biografia lui Bernard Werber pe site-ul editorului său Albin Michel
 5. ^ Bernard Werber dă autografe pe 1 decembrie, articol de Sylvie Champagne-Orléans pe Passion Culture, 23 noiembrie 2012
 6. ^ Video Ombre et Lumière 2006 - literatură, cărți, SF, Bernard, Werber, Dailymotion Share Your Videos
 7. ^ Bernard Werber, furnici și caviar, articol din Le Figaro de Fabrice Nodé-Langlois
 8. ^ arbredespossibles.com, site de futurologie pornit de la o idee a lui Bernard Werber: trasarea unui arbore al viitorurilor posibile ale omenirii.
 9. ^ Interviu apărut în La Croix pe 25 august 2003.
 10. ^ Bernard Werberd sosținând INREES
 11. ^ Când fostul ziarist Werber învinge mass-media, articol de Hubert Artus în Le nouvel Observateur, 3 octombrie 2010.
 12. ^ Cazul Werber, articol din l'Express
 13. ^ Viitorul vostru poate fi citit într-un arbore "atrasă de futurologie, această pseudo-știință studiază diferitele viitoruri posibile".
 14. ^ L'Arbre des possibles et autres histoires pe nooSFere.
 15. ^ Bifrost, care decernează în fiecare an Zmeura de Aur, a intitulat în 2010 premiul acordat la categoria Roman francofon "Premiul Bernard Werber al celui mai rău roman francofon", vezi Anunțul Zmeurii de Aur 2010 pe blogul revistei
 16. ^ L'Express, "Chronique de François Busnel", 14/11/2012
 17. ^ Aujourd'hui en France, 04/10/2012, LP și Olivier Lejeune "Dans l'intimité de Werber"
 18. ^ L'Écho républicain, 16/11/2012, Interviu de Claire Castillon
 19. ^ Galerie de picturi pe site-ul oficial al lui Bernard Werber.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bernard Werber
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Bernard Werber.