Claude Lelouch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Claude Lelouch

Claude Lelouch (n. 30 octombrie 1937, Paris) este un regizor francez, scenarist, actor și producător. S-a născut la Paris dintr-o familie de evrei de origine algeriană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Primul contact cu camera l-a avut la vârsta adolescenței, cand a primit de la tatăl său o cameră video. Și-a început cariera cu reportaje, începând cu o zi obișnuită în fostul URSS, material pe care l-a filmat având camera ascunsă sub haină. A filmat și evenimente sportive, dintre care Tourul Franței. La debutul său regizoral, criticile nu au fost deloc favorabile, unele voci susținând chiar ca "putetți uita acest nume, oricum este ultima oară când îl auziți".

Operă[modificare | modificare sursă]

Însă musicalul "Uns et les Autres" a fost considerat o adevărată capodoperă, iar Lelouch a devenit foarte bine cunoscut pentru dialogurile sale foarte bine construite. A fost arestat chiar pentru ca în una dintre scenele de acțiune din pelicula "C'était un rendez-vous", autoturismul implicat în urmărire a depășit viteza legală de circulație pe străzile Parisului.

Prima parte din recenta sa trilogie, "Le Genre Humain" a avut critici foarte bune. A colaborat pentru muzica filmelor sale cu Francis Lai, iar pentru una dintre coloanele sonore există chiar 300 de variante editate. Are șapte copii și recent s-a despărțit de soția sa.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Claude Lelouch în 1966

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]