Formicide

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Furnică)
Sari la navigare Sari la căutare
Furnică
Meat eater ant feeding on honey02.jpg
Iridomyrmex purpureus
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
InfraregnProtostomia
SuperîncrengăturăEcdysozoa
ÎncrengăturăArthropoda
SubîncrengăturăHexapoda
ClasăInsecta
SubclasăDicondylia
InfraclasăNeoptera
SupraordinEndopterygota
OrdinHymenoptera
SubordinApocrita
InfraordinAculeata
SuprafamilieFormicoidea
Familie
Formicidae[1][2]
Latreille, 1809

Furnicile sunt insecte sociale din familia Formicidae care constituie, împreună cu viespile și albinele înrudite, ordinul Hymenoptera. Furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor pe la mijlocul cretacicului acum 110–130 milioane de ani și s-au diversificat după creșterea numărului de plante cu flori. Au fost clasificate peste 12.500 dintr-un număr total estimat de 22.000 de specii.[3][4] Ele se identifică cu ușurință după antenele lor cotite și după structura distinctivă în formă de noduri, cu talie îngustă.

Furnicile formează colonii ale căror dimensiuni variază de la câteva zeci de indivizi prădători ce trăiesc în mici cavități naturale până la colonii extrem de bine organizate ce ocupă teritorii largi și sunt formate din milioane de indivizi. Coloniile mai mari constau mai ales din femele sterile și fără aripi ce alcătuiesc caste de „lucrătoare”, „soldați” sau alte grupuri specializate. Aproape toate coloniile de furnici au și câțiva masculi fertili denumiți „trântori” și una sau mai multe femele fertile denumite „mătci” sau „regine”. Coloniile sunt descrise uneori ca superorganisme⁠(en) deoarece furnicile par a opera ca o entitate unificată, lucrând împreună pentru a susține colonia.[5]

Furnicile au colonizat aproape toate porțiunile de uscat de pe Pământ. Singurele locuri în care lipsesc furnici indigene sunt Antarctica și câteva insule îndepărtate și neprielnice. Furnicile trăiesc bine în majoritatea ecosistemelor și pot forma 15–25 % din biomasa animalelor terestre.[6] Succesul lor în atât de multe medii a fost atribuit organizării lor sociale și abilității de a modifica habitatul, de a se conecta la resurse și de a se apăra. Îndelungata lor coevoluție cu alte specii a dus la relații de mimetism, comensalism, parazitism și mutualism.[7]

Societățile furnicilor prezintă diviziunea muncii, comunicație între indivizi și o abilitate de a rezolva probleme complexe.[8] Aceste paralele cu societățile umane au constituit de multă vreme o sursă de inspirație și un subiect de studiu. Multe culturi umane utilizează furnicile în bucătărie, farmacie și în ritualuri. Unele specii sunt prețuite pentru rolul lor de agenți de control al paraziților.[9] Abilitatea lor de a exploata resursele poate aduce însă furnicile și în conflict cu oamenii, întrucât ele pot să deterioreze recoltele sau să invadeze clădiri. Unele specii, cum ar fi Solenopsis invicta, sunt considerate specii invazive⁠(en), acomodându-se ușor în zone unde au fost introduse accidental.[10]

Subdiviziuni[modificare | modificare sursă]

Există mai multe subfamilii:

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
 2. ^ Order Hymenoptera (PDF) 
 3. ^ „Hymenoptera name server. Formicidae species count”. Ohio State University. 
 4. ^ Agosti D; Johnson, N F (). La nueva taxonomía de hormigas. Pages 45–48 in Fernández, F. Introducción a las hormigas de la región neotropical (PDF). Instituto Humboldt, Bogotá. 
 5. ^ Oster GF, Wilson EO (). Caste and ecology in the social insects. Princeton University Press, Princeton. pp. 21–22. ISBN 0-691-02361-1. 
 6. ^ Schultz TR (). „In search of ant ancestors”. Proceedings of the National Academy of Sciences. 97 (26): 14028–14029. Bibcode:2000PNAS...9714028S. doi:10.1073/pnas.011513798. PMC 34089Accesibil gratuit. PMID 11106367. 
 7. ^ Hölldobler & Wilson (1990), p. 471
 8. ^ Dicke E, Byde A, Cliff D, Layzell P (). A. J. Ispeert, M. Murata & N. Wakamiya, ed. „Proceedings of Biologically Inspired Approaches to Advanced Information Technology: First International Workshop, BioADIT 2004 LNCS 3141”: 364–379. 
 9. ^ Hölldobler & Wilson (1990), pp. 619–629
 10. ^ „Pest Notes: Ants (Publication 7411)”. University of California Agriculture and Natural Resources. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 

Biografie[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Bolton, Barry (). A New General Catalogue of the Ants of the World. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-61514-4. 
 • Hölldobler B, Wilson EO (). Journey to the Ants: A Story of Scientific Exploration. Belknap Press. ISBN 978-0-674-48526-6. 
 • Hölldobler B, Wilson EO (). The Superorganism: The Beauty, Elegance and Strangeness of Insect Societies. Norton & Co. ISBN 978-0-393-06704-0. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de furnică
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Formicide