Basidiomycota

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Basidoimycota
Agaricales.jpg
Agaricales
Clasificare științifică
Domeniu: Eucariote
Regn: Fungi
Diviziune: Basidiomycota
Clasă

Urediniomycetes
Ustilaginomycetes
Homobasidiomycetes
Heterobasidiomycetes

Încrengătura Basidiomycota (ciuperci adevărate sau bazidiomicete) este una dintre cele mai mari din regnul Fungi și cu cuprinde cele mai avansate specii din punct de vedere evolutiv din acest regn.Au miceliu pluricelular cu hife binucleate. Pot fi parazite sau saprofite.

Caracteristici generale[modificare | modificare sursă]

Bazidiomicetele sunt ciuperci cu hife separate. Pe miceliu se formează corpul de fructificare. Aceasta se compune din pălărie și picior constituite din hife ce aderă strâns una cu alta. La unele specii partea inferioară a pălăriei constă din nenumărate tuburi (ciuperci tubulare), la altele din lame (ciuperci laminare). Au un rol important la alimentație, exista atât comestibile cit și otrăvitoare.

Nutriție[modificare | modificare sursă]

Nutriția bazidiomicetelor este heterotrofă, mai exact saprofită și parazită.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

Prin miceliu sau spori.

Reprezentanți[modificare | modificare sursă]

Bazidiomicete paraziți ai plantelor sunt: ruginile cerealelor, tăciunii , mălurile.Cele mai cunoscute bazidiomicete sunt ciupercile cu pălărie. Printre acestea se întâlnesc specii comestibile (buretele-cu-perucă, gălbiorii, păstrăvul, mânătarca pitarca, ghebele, ciuperca-de-gunoi ș.a.) și necomestibile (hribul-dracului , amanita panterei, buretele-viperei etc.).Diferite specii de ciuperci cu pălărie: 1 – Mânătarcă; 2 – Hribul-dracului; 3 – Amanita-panterei sunt otrvăvitoare și cauzează intoxicații grave. Dacă nu se iau măsuri la timp (provocarea repetată vomei, băutură din abundență), poate surveni moartea, de aceea este obligatorie adresarea la medic.