Bartolomeu (apostol)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bartolomeu
Matteo di Giovanni 003.jpg
Bartolomeu
Date personale
Născutsecolul I î.e.n. Modificați la Wikidata
Cana[*], Israel Modificați la Wikidata
Decedatsecolul I e.n. Modificați la Wikidata
Siria Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiecleric[*]
preot catolic[*] Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare24 august  Modificați la Wikidata
Gloriole.svg Sfinți
Apostolul Bartolomeu ținând în mână propria sa piele cu autoportretul lui Michelangelo (Capela Sixtină, fresca "Judecata de Apoi")
Apostolul Bartolomeu-Natanael (dreapta) împreună cu Apostolul Ioan, pictură de Dosso Dossi

Apostolul Bartolomeu (n. secolul I î.e.n., Cana[*], Israel – d. secolul I e.n., Siria) este considerat unul din cei 12 apostoli ai lui Isus din Nazaret, identificat cu Natanael menționat în primul capitolul al Evangheliei după Ioan. Semnificația numelui „Bartolomeu” este „fiul lui Talmai” sau „Tholmai”.[1]

Biografie legendară[modificare | modificare sursă]

Una din legende afirmă[necesită citare] că el ar fi fost mirele de la „Nunta din Cana Galileii” și că ar fi întreprins apoi lungi călătorii de răspândire a noii credințe creștine prin Cilicia, Armenia, Mesopotamia și India. La curtea regelui Polimius din Armenia ar fi săvârșit minuni și tot acolo ar fi fost omorât în mod crud (i s-ar fi tras pielea de pe corpul viu).

Rămășițele sale pământești ar fi ajuns în Arabia, apoi în Mesopotamia, pe insula Lipari (Italia), la Benevento (oraș în Campania, la cca. 50 km nord-est de Napoli) și în sfârșit (în anul 983) la Roma (la intervenția împăratului Otto I), unde se odihnesc și în prezent în bazilica „Sf. Bartolomeu” de pe „Isola Tiberiana”.

În anul 1238 un fragment de craniu a fost dus la Frankfurt pe Main (Germania) și depus în relicvariul domului ce-i poartă numele („Sf. Bartolomeu”).

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]