Michelin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Michelin
TipKommanditgesellschaft auf Aktien[*]  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Édouard Michelin[*]
André Michelin[*]  Modificați la Wikidata
SediuClermont-Ferrand, Franța Modificați la Wikidata
23 Pl. des Carmes-Déchaux
63040
Franța
IndustrieIndustria automobilistică  Modificați la Wikidata
Angajați105.700[1]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Twitter
canal YouTube
Cea mai mare anvelopă din lume produsă de Michelin

Michelin (Compagnie Générale des Établissements Michelin) este un fabricant de anvelope din Franța. Michelin este cel mai mare producător de anvelope pe plan mondial, deținând aproximativ 20% din piață.

Firma are sediul în Clermont-Ferrand în regiunea Auvergne. Grupul Michelin produce și comercializează anvelope pentru orice tip de vehicul, de la autoturisme până la avioane și de la biciclete și motociclete la utilaje de teren, escavatoare de mare tonaj, camioane și navete spațiale[2]. Activitatea grupului include și servicii de suport, prin intermediul ViaMichelin.com, publicarea de ghiduri de călătorie, de hoteluri, de restaurante, hărți și atlase rutiere[2]. În curând[Când?] aceste ghiduri vor fi disponibile și în România.

În prezent (2009), Michelin activează în 170 de țări unde deține 71 de unități de producție (în 19 țări) și are 129.000 de angajați[3].

Michelin în România[modificare | modificare sursă]

Compania activează pe piața din România din anul 2001, operând trei unități de producție – Anvelope Florești (numită și Victoria Florești), care produce cauciucuri pentru autoturisme și camionete, Anvelope Zalău – anvelope de camion și industriale, și Cord Zalău, care produce cord metalic[2]. Producția din România este destinată atât pieței locale, distribuția fiind realizată prin Eurotyres, cât și exportului[2]. Investițiile Michelin în România, în perioada 2002-2008, însumează 220 de milioane de euro[4]. În anul 2008, compania avea o cotă de piață de 30% din piața de anvelope din România[2].

Număr de angajați în 2008: 4.000[4]

Cifra de afaceri:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]