Departament de peste mări

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Regiune de peste mări)
Jump to navigation Jump to search
Flag of France.svg

Acest articole este parte din seria
Organizarea administrativă a Franței

Regiuni
Departamente
Arondismente
Cantoane
Comune
Intercomunalități
Arondismente municipale

Departamente de peste mări
Colectivități de peste mări
Teritoriile australe și antarctice franceze
Insulele împrăștiate în Oceanul Indian
Insula Clipperton

Departamentele de peste mări (franceză départements d'outre-mer, prescurtat DOM), de asemenea regiuni de peste mări (franceză régions d'outre-mer, de unde provine prescurtarea mult mai utilizatăDOM-ROM) sunt colectivități teritoriale integrate republicii franceze cu același statut ca și departamentele sau regiunile Franței metropolitane.

În Uniunea Europeană acestea au statut de regiuni ultraperiferice, aleg reprezentanți pentru Parlamentul European și folosesc Euro ca monedă. De asemenea, spre deosebire de colectivitățile de peste mări, departamentele de peste mări aleg membrii pentru Asamblarea Națională franceză.

Fiecare departament constituie o regiune mono-departamentală iar acestea sunt:

În plus, două colectivități de peste mări, au un statut vecin cu acel al departamentelor de peste mări, dispunând de un consiliu general:

  • Saint Pierre și Miquelon (975), care a fost departament ultramarin între 1976 și 1985
  • Mayotte (985 devenit 976), ce din 2001 are titlul de colectivitate departamentală. Mayotte ar trebui să devină în viitor cel de-al cincilea DOM-ROM francez.

După reforma constituțională din 2003, în 2004 în fiecare DOM-ROM a fost organizat un referendum pentru a propunea evoluția către statutul de colectivitate de peste mări, cu un consiliu unic. Nici un DOM nu a dorit schimbarea statutului, cu excepția a două insule de la sud de Guadelupa : Saint Martin și Saint Barthélemy, care ar trebui astfel să devină în viitor colectivități de peste mări și să părăsească astfel Guadelupa.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cele patru departamente de peste mări sunt foste colonii franceze ce au rămas tot timpul sub suveranitatea Franței de la înființarea lor la mijlocul Secolului XVII. Statutul de departament de peste mări le-a fost acordat în 1946 prin legea ce forma Uniunea franceză. Algeria a fost de asemenea divizată în departamente de peste mări franceze cu această ocazie.