Assicurazioni Generali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Assicurazioni Generali este cea mai mare companie de asigurări din Italia și a treia din lume, conform cifrei de afaceri. Compania a fost înființată pe 26 decembrie 1831, la Trieste, sub numele Assicurazioni Generali Austro-Italiche. În acel moment, Trieste, orașul în care compania își are și acum sediul central, era cel mai important port al Imperiului Austro-Ungar. Pe parcursul istoriei sale, Generali a crescut ca mărime și importanță, devenind unul dintre cei mai mari asiguratori din Italia și din Europa Centrală. Începând cu anul 2014, compania s-a clasat printre primele 50 de companii din topul Fortune Global 500 și, în 2015, pe poziția 43 în clasamentul "Smartest Companies 2015" întocmit de Massachusetts Institute for Technology. Emblema companiei este Leul Sfântului Marcu.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La vremea aceea, în Trieste erau active circa 20 de companii de asigurări. Generali a fost înființată cu scopul declarat de a activa pe mai multe segmente și de a își diversifica activitatea. În acel moment, cea mai populară formă de asigurare era reprezentată de asigurările maritime.

În câțiva ani, Generali s-a extins și în alte orase ale imperiului, precum și în alte porturi europene: Viena, Praga, Budapesta, Szeged, dar și în Marsilia, Bordeaux, Parma, Genoa, Florența sau Mesina.

În 1948, după al Doilea Război Mondial, Generali s-a retras din această regiune din cauza contextului geopolitic de atunci. Urma să revină abia în 1989.    

Prezența teritorială[modificare | modificare sursă]

Compania Generali activează în principal în Europa, Asia și America de Sud, dar și în Orientul Mijlociu sau în Africa. Generali este lider de piață în Italia, și unul dintre cei mai importanți asiguratori ca volum de afaceri în Germania, Franța, Cehia, Ungaria sau Slovenia. În total, este prezent în peste 60 de țări de pe mapamond, cu ajutorul a aproape 76.000 de angajați din 460 de companii.

Cifra de afaceri[modificare | modificare sursă]

  • 2013: 65,88 miliarde euro
  • 2014: 70,43 miliarde euro
  • 2015: 74,16 miliarde euro

Generali în România[modificare | modificare sursă]

Istoria Grupului Generali in Romania a început în anul 1835, odată cu înființarea primei sucursale la Brăila, și având, în principal, ca obiect de activitate, asigurarea mărfurilor transportate. Societatea și-a mutat apoi sediul la București, iar mai apoi și-a schimbat numele în GENERALA - Societate Română de Asigurări Generale. În anul 1935, Generala devine numărul unu pe piața asigurărilor din România, fiind acționară la mai multe societăți de asigurare din țară, precum: Dacia-România, Steaua României, Prima Ardeleană. În anul 1948, datorită contextului politic, Grupul Generali este forțat să se retragă de pe piața est-europeană și, implicit, din România. După o pauză de 45 de ani, în anul 1993 Generali revine pe piața din România. Astfel, se înființează societatea Generală Asigurări S.A., având capital mixt italiano-român, acționarii fiind Assicurazioni Generali (51%) și alte 4 companii românești, activitatea vizând în principal asigurările generale. În 2007, Generali România se lansează pe recent înființata piață a pensiilor private obligatorii din România, reușind performanța de a se situa, la doar un an de la lansarea companiei Generali Pensii. În 2009, Generali Asigurări a achiziționat compania Ardaf, cu care a și fuzionat în 2011, dând naștere Generali România, companie deținută integral de Assicurazioni Generali prin intermediul Generali CEE Holding.

În prezent, compania se află printre primii 10 asiguratori din România, conform cifrei de afaceri, comercializând polițe de asigurare de proprietăți, accidente, răspundere civilă, viață și investiții atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]