Anthelme Trimolet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anthelme Trimolet
Date personale
Nume la naștereAnthelme Claude Honoré Trimollet Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Commune-Affranchie, Prima Republică Franceză[1][2] Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[3][2] Modificați la Wikidata
Lyon, Rhône⁠(d), Franța[3] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimetière de Loyasse[*][[cimetière de Loyasse (cemetery in Lyon, France)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriMarie-Antoinette Petit-Jean[*][[Marie-Antoinette Petit-Jean (French painter (1795-1831))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEdma Trimolet[*][[Edma Trimolet (pictoriță franceză)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[4] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
colecționar de artă[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiLyon Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[5] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiÉcole nationale supérieure des beaux-arts de Lyon[*][[École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon (school of art and design in Lyon, France)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruMarie-Antoinette Petit-Jean[*][[Marie-Antoinette Petit-Jean (French painter (1795-1831))|​]], Joseph Marius Agassis[*][[Joseph Marius Agassis (painter from France)|​]]  Modificați la Wikidata
Interiorul atelierului unui mecanic

Anthelme Claude Honoré Trimolet (n. , Commune-Affranchie, Prima Republică Franceză – d. , Lyon, Rhône⁠(d), Franța) a fost un pictor francez, remarcat pentru portrete și interioare cu persoane.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Trimolet s-a născut la Lyon, fiul unui desenator. Încă de foarte tânăr, a fost înscris la École nationale des beaux-arts din Lyon. La vârsta de zece ani a fost repartizat la Școala Specială de Design și a studiat cu Pierre Révoil⁠(d) până în 1813. A primit un laur de aur în 1815 și a avut prima expoziție la Salon⁠(d) în 1819 cu „Interiorul atelierului unui mecanic”. Din acel an și până în 1830, a predat desen la Colegiul Regal, devenind profesor în 1820.

S-a arătat interesat și de arheologie și de sculptura în fildeș. În picturile sale istorice, el s-a concentrat pe scene din Evul Mediu. Ca ilustrator, a realizat scene din Henriade a lui Voltaire. În eseul „Pictorul vieții moderne”, Charles Baudelaire s-a referit la Trimolet drept un „cronicar al sărăciei și al vieții umile”. Ocazional, a lucrat ca restaurator de artă, concentrându-se în special pe vechii maeștri neerlandezi. A fost un adversar al tendinței predominante pentru detalii minuțioase în picturi și a scris un scurt poem pe această temă în care l-a remarcat pe Adriaen van der Werff⁠(d).

Împreună cu soția sa, Edma⁠(d), care era și ea artistă, a adunat o colecție mare de picturi și alte obiecte de artă, precum și monede, mobilier, bijuterii și arme vechi. Uneori, se pare că munca sa a avut de suferit din cauza devotamentului său față de această pasiune. Fiind oarecum mizantrop, era întotdeauna gata să se năpustească asupra oricărui comerciant ale cărui articole nu erau autentice. După moartea sa, Edma a continuat să colecționeze. În testamentul ei, ea a lăsat colecția lor Muzeului de Arte Frumoase din Dijon.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Certificat de naștere, accesat în  
  2. ^ a b c d e Allgemeines Künstlerlexikon Online, accesat în  
  3. ^ a b c , accesat în  
  4. ^ RKDartists, accesat în  
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Aimé Vingtrinier, La Paresse d'un peintre (esquisse), publicat de autor, 1866. Text complet online @ Google Books
  • Marie-Claude Chaudonneret, Le temps de la peinture. Lyon 1800-1914, (catalogul expoziției, Musée des beaux-arts de Lyon, Fage, 2007, pgs.29-35.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Anthelme Trimolet la Wikimedia Commons