Ambră
Termenul "ambră" este in prezent folosit cu precadere in domeniul parfumeriei, unde poate delimita mai multe materiale, dupa cum urmeaza:
- Ambră (din amber [En.]): acord parfumistic compus din minim doua elemente: neaparat o rasina (tamaie, smirna, laudan, benzoina, elemi, styrax, etc.), plus un material vanilat (vanilie, tonka, vanilina, etc.). Ambra se foloseste extensiv pentru genurile orientaliste ori animalice.
- Ambra gri (sau ambergris/ambregris): o substanță aromatică de culoare cenușie cu aspect de ceară, format în intestinul unor specii de cașalot (Physeter macrocephalus). Pentru ca mare parte din ambergris-ul European se culegea, in trecut, de pe plajele marii Baltice cunoscute si pentru chihlimbarul fosil, denumirea de ambar/amber s-a transferat definitiv si asupra bulgarilor de ambergris; astazi, pentru dezambiguare, materialul animal se denumeste cu sintagma clarificatoare "gris", in timp ce piatra de chihlimbar si-a pastrat in limbile originare forma simpla. Ambregris a fost considerată, în Evul Mediu, un medicament; ocazional era utilizată pentru a da o aromă aparte unor mâncăruri, ca tonic, ori caafrodiziac.[1] În prezent se întrebuințează la aromatizarea țigărilor[2]. În parfumerie, materialul se foloseste pentru mirosul plăcut de mosc, și ca fixator pentru celelalte substanțe odorante volatile dintr-un parfum. În ultimii ani, din cauza limitarii vanatorii de balene, pretul pe kilogram a crescut foarte mult, astfel incat a fost înlocuită în mare parte cu materiale artificiale precum ambroxanul.[3]
- Ulei esential obtinut prin distilare uscata (in vacuum) din rezerve fosile de rasina de Pinus Succinifera. Uleiul se foloseste pe scara redusa, in aromaterapie si proiecte de parfumerie indie/holistica.
Separat, termenul ambră era folosit in trecut cu trimitere la rasina de chihlimbar, o piatră prețioasă fosilă de origine organică, de culori variind între galben și culoarea mierii, în unele cazuri însă chiar verzui sau albăstrui.
Note[modificare | modificare sursă]
- ^ Descopera.ro - Cașaloții - prădătorii colosali din abis
- ^ https://www.verywell.com/ambergris-tincture-2824438
- ^ Enciclopedia sovietică moldovenească, Chișinău, 1972.
Vezi și[modificare | modificare sursă]