Mosc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Termenul de mosc face referire la o clasă de substanțe aromatice, cu miros pătrunzător și plăcut, secretate de unele animale, precum masculul moscului. Se folosesc în industria parfumurilor, în cosmetică și în medicină.[1]

Surse naturale[modificare | modificare sursă]

Masculul de mosc.

Moscul este secretat de cerbii moscați din genul zoologic Moschus. Masculul acestei specii are o glandă moscată, ce se găsește într-un sac poziționat între organele genitale și buric, care secretă feromoni puternici pentru atragerea femelelor. Are un miros pătrunzător și este relativ ușor de extras, fiind unul dintre cele mai căutate ingrediente pentru parfumuri. Acest animal se poate regăsi în pădurile montane din India, Pakistan, Tibet, China, Siberia și Mongolia. Folosirea moscului animal este interzisă din anul 1979, în care cerbul moscat a fost pus sub protecție ca specie periclitată.

Există unele plante care împărtășesc aceleasi proprietăți odorante cu moscul animal, ele fiind capabile să producă lactone, compuși macrociclici cu miros moscat. Multe din aceste plante, cum ar fi aglica de grădină (Angelica archangelica), floarea de mosc (Mimulus moschatus), abelmoscul sau semințele de ambretta (Abelmoschus moschatus), sunt astăzi larg utilizate ca substitute ale moscului animal.

Mosc sintetic[modificare | modificare sursă]

În anul 1888, chimistul Albert Baur a fost primul care a descoperit un mosc artificial. Mai târziu, a fost sintetizat clasa de mosc policiclic, care este foarte larg utilizat în parfumeria modernă.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mosc” la DEX online