Alonzo Church

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Alonzo Church
Date personale
Născut [1][2][3] Modificați la Wikidata
Washington, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (92 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Hudson[*], SUA Modificați la Wikidata
Înmormântat cimitirul Princeton[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religie prezbiterianism Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
filozof
profesor universitar
informatician Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu logică matematică
theoretical computer science[*]  Modificați la Wikidata
Instituție Universitatea Princeton
University of California, Los Angeles  Modificați la Wikidata
Alma Mater Universitatea Harvard
Universitatea Princeton  Modificați la Wikidata
Organizații Universitatea Princeton
University of California, Los Angeles  Modificați la Wikidata
Conducător de doctorat Oswald Veblen[4]  Modificați la Wikidata
Doctoranzi C. Anthony Anderson[*]
Peter B. Andrews[*]
George Alfred Barnard[*]
Martin Davis[*]
Leon Henkin[*]
David Kaplan[*]
John George Kemeny[*]
Stephen Cole Kleene
Michael Rabin
Hartley Rogers, Jr.[*]
J. Barkley Rosser[*]
Nathan Salmon[*]
Dana Scott
Raymond Smullyan[*]
Alan Turing  Modificați la Wikidata
Societăți Academia Americană de Arte și Științe[*]
Asociația Americană pentru Progresul Științei[*][5]  Modificați la Wikidata

Alonzo Church (n. ,[1][2][3] Washington, SUA – d. ,[1][2][3] Hudson[*], SUA) a fost un matematician și logician american care a adus contribuții majore în logica matematică și fundamentele informaticii teoretice⁠(d). El este cel mai bine cunoscut pentru calculul lambda⁠(d), teza Church–Turing⁠(d) care a demonstrat indecidabilitatea problemei deciziei, ontologia Frege–Church⁠(d), și teorema Church–Rosser⁠(d).

Viața[modificare | modificare sursă]

Alonzo Church s-a născut în 14 iunie 1903, la Washington, D.C., unde tatăl său, Samuel Robbins Church, era judecător la Tribunalul Municipal pentru Districtul Columbia. Familia s-a mutat în Virginia după ce tatăl său a pierdut acest post din cauza problemelor de vedere. Cu ajutor de la unchiul său, pe care îl chema tot Alonzo Church, el a reușit să studieze la Ridgefield School for Boys din Ridgefield⁠(d).[6] După absolvirea școlii Ridgefield în 1920, Church a studiat la Universitatea Princeton, unde a fost un elev excepțional, publicând prima sa lucrare, despre transformările Lorentz, și absolvind în 1924, cu o diplomă în matematică. El a rămas la Princeton, obținând un doctorat în matematică în trei ani sub îndrumarea lui Oswald Veblen.

S-a căsătorit cu Mary Julia Kuczinski în 1925, cei doi având trei copii, Alonzo Church, Jr. (1929), Mary Ann (1933) și Mildred (1938).

După ce a primit doctoratul a predat scurt timp la Universitatea din Chicago și apoi a primit o bursă de cercetare națională de doi ani. Aceasta i-a permis să participe la Universitatea Harvard în 1927-1928 și apoi și la Universitatea din Göttingen și la Universitatea din Amsterdam în anul următor. A predat filosofia și matematica la Princeton, între 1929-1967, și la Universitatea Californiei, Los Angeles, 1967-1990. El a fost Plenary Speaker la ICM⁠(d) în 1962 în Stockholm.[7] A primit doctoratul onorific de la Case Western Reserve University⁠(d), în 1969,[8] Universitatea Princeton în 1985,[9] și Universitatea din Buffalo, Universitatea Statului New York⁠(d) în 1990, în legătură cu un simpozion internațional în onoarea lui organizat de John Corcoran⁠(d).[10]

Persoană profund religioasă, a fost toată viața membru al bisericii presbiteriene.[11]

A murit în 1995 și a fost îngropat în cimitirul Princeton⁠(d).[12]

Activitatea în matematică[modificare | modificare sursă]

Church este cunoscut pentru următoarele realizări:

Calculul lambda, apărut în lucrarea sa din 1936 demonstrează nerezolvabilitatea problemei deciziei. Acest rezultat a precedat munca lui Alan Turing pe tema problemei opririi, care a dus și ea la demonstrarea existenței unei probleme de nerezolvat prin mijloace mecanice. Church și Turing au demonstrat apoi că calculul lambda și mașina Turing utilizată în problema opririi a lui Turing sunt echivalente în capabilități, și, ulterior, a demonstrat o varietate de „procese mecanice de calcul” alternative. Acest lucru a dus la teza Church–Turing.

Calculul lambda a influențat designul limbajului de programare LISP și limbajele de programare funcțională în general. Codificarea Church⁠(d) este numită în onoarea lui.

Studenți[modificare | modificare sursă]

Multe dintre doctoranzii lui Church au avut cariere distinse, între care C. Anthony Anderson, Peter B. Andrews, George A. Barnard, David Berlinski, William W. Boone, Martin Davis, Alfred L. Foster, Leon Henkin, John G. Kemeny, Stephen C. Kleene, Simon B. Kochen, Maurice L ' abbé, Isaac Malitz, Gary R. Mar, Michael O. Rabin, Nicholas Rescher, Hartley Rogers, Jr., J. Barkley Rosser, Dana Scott, Raymond Smullyan, și Alan Turing.[13] O listă mai completă a studenților lui Church este disponibilă prin intermediul Mathematics Genealogy Project.

Cărți[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d „Alonzo Church”, data.bnf.fr, accesat în  
 2. ^ a b c d MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
 3. ^ a b c d SNAC, accesat în  
 4. ^ Genealogia matematicienilor, accesat în  
 5. ^ Notable Names Database 
 6. ^ The Ridgefield School for Boys, also known as the Ridgefield School, was a private school that existed from 1907 to 1938.
 7. ^ Church, Alonzo. "Logic, arithmetic and automata." In Proceedings of the International Congress of Mathematicians, pp. 23–35. 1962.
 8. ^ Honorary degrees awarded by Case Western Reserve University
 9. ^ Honorary degrees awarded by Princeton University
 10. ^ Finding Aid for The Honorary Degree Conferral of Doctor of Science to Alonzo Church, 1990
 11. ^ „Introduction Alonzo Church: Life and Work” (PDF). p. 4. Accesat în . A deeply religious person, he was a lifelong member of the Presbyterian church.  Mai multe valori specificate pentru |pagină= și |page= (help)
 12. ^ Alonzo Church pe Find a Grave
 13. ^ „Mathematics Genealogy Project”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 14. ^ Henkin, Leon (). „Review: Introduction to Mathematical Logic by Alonzo Church” (PDF). Bull. Amer. Math. Soc. 63 (5): 320–323. doi:10.1090/s0002-9904-1957-10129-3.  Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (help)
 15. ^ Frink Jr., Orrin (). „Review: The Calculi of Lambda-Conversion by Alonzo Church” (PDF). Bull. Amer. Math. Soc. 50 (3): 169–172. doi:10.1090/s0002-9904-1944-08090-7.  Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (help)

Bibliografia[modificare | modificare sursă]

Link-uri externe[modificare | modificare sursă]