Allan Kardec

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Allan Kardec (n. 1804 — d. 1869) a fost pseudonimul folosit de pedagogul francez Hippolyte Léon Denizard Rivail când se dedică sistematizării spiritismului, în ultimii 15 ani ai vieții sale, după ce un spirit i-a dezvăluit elemente dintr-o viață anterioară. În acea viață, era druid și se numea Allan Kardec.[necesită citare] Ca și pedagog se afirmă ca unul dintre cei mai buni susținători ai propunerii de educație a lui Pestalozzi, în secolul al XIX-lea. A publicat cărți de gramatică, aritmetică și a dat mereu sugestii pentru îmbunătățirea instrucției publice în Franța. A fost profesor de fiziologie, astronomie, fisică și chimie la Liceul Polimatico, în Paris.

În 1854, se dedică studiului fenonenelor paranormale ce fuseseră investigate de diverși oameni de știință și filosofi ai epocii. Ca și educator, încercă să elaboreze un sistem de gândire în care manifestările spirituale serveau transformării sociale și morale a umanității.

În 1857 apare Cartea Spiritelor. Ultreior, sub pseudonimul de Allan Kardec publică și alte cărți care s-au bucurat de un succes uriaș: Cartea mediumilor, Evanghelia explicată de spiritism, Posesiunea, Revelațiile spiritelor.