Sari la conținut

Allan Kardec

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Allan Kardec
Date personale
Nume la naștereDenisard Hypolite Léon Rivail Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Commune-Affranchie, Primul Imperiu Francez[5] Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Paris, Île-de-France, Franța[6][7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Père-Lachaise[8][9] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluianevrism intracranian Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAmélie Boudet[*][[Amélie Boudet (Allan Kardec's wife (1795-1883))|​]] (–) Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător
profesor
filozof
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeAllan Kardec  Modificați la Wikidata
Semnătură

Allan Kardec (n. , Commune-Affranchie, Primul Imperiu Francez – d. , Paris, Île-de-France, Franța) a fost pseudonimul folosit de pedagogul și scriitorul francez Hippolyte Léon Denizard Rivail. El este autorul celor cinci cărți cuprinse în Codificarea Spiritistă și fondatorul Spiritismului.

Rivail s-a născut în Lyon în 1804. Părinții lui s-au numit Jean Baptiste Antoine Rivail și Jeanne Louise Duhamel. Rivail și-a terminat primele studii la Lyon și le-a completat la Yverdon (Elveția), în calitate de discipol și colaborator al pedagogului elvețian Johann Heinrich Pestalozzi. În scurt timp a destacat de o manieră extraordinară în Științe și Litere. În anul 1823, își încheie studiile și se întoarce în Franța, stabilindu-și reședința la Paris.

La Paris a fondat o școală numită "École de Premier Degrée" unde a predat chimie, fizică, astronomie și anatomie. A fost membru al mai multor societății academice, printre care Institutul Istoric din Paris, Societatea de Științe ale Naturii din Franța, Societatea pentru Încurajarea Industriei Naționale și Academia Regală din Arras (Academia Arras, Societatea Regală de Știință, Litere și Arte). De asemenea, a scris și a publicat mai multe cărți didactice. A publicat cărți de gramatică, aritmetică și a dat mereu sugestii pentru îmbunătățirea instituției publice școlare din Franța.

În 1832 s-a căsătorit cu Amélie-Gabrielle Boudet. Ea a fost, de asemenea, profesoară și a colaborat foarte mult cu soțul ei în activitățile sale didactice. În această perioadă a vieții a elaborat și publicat următoarele cărți:

1823: Curs practic și teoretic de aritmetică, conform metodei Pestalozzi, cu modificări

1828: Planul propus pentru îmbunătățirea instruirii publice

1831: Gramatica clasică franceză

1846: Manual de examene pentru diplome de capacitate

1848: Catehismul gramatic al limbii franceze

Rivail și-a continuat normal viața, până la vârsta de cincizeci de ani, iar în 1854, prietenul său Dl. Fortier, la informat despre un eveniment ciudat care devenea "de modă" în întrunirile anumitor persoane ale societății pariziene. El i-a vorbit despre mesele vorbitoare sau mesele rotative. Fortier i-a spus că mesele, magnetizate, se roteau și chiar răspundeau la întrebări. Rivail i-a răspuns: "Voi crede doar când o să-mi demonstreze că o masă are creier să gândească, nervi să simtă și poate deveni un somnambul".

Câteva luni mai târziu, în luna Mai din 1855, Rivail îl însoțește pe prietenul său Dl. Fortier, acasă la Doamna Plainemaison pentru a lua parte la câteva experiențe. Rivail rămâne impresionat cu tot ceea ce trăiește acolo. De atunci, a continuat să participe, în mod regulat, la asemenea întâlniri în diferite case și cu diferite mediumuri.

  1. ^ a b c d Allan Kardec, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ a b c d Allen Kardec, Brockhaus Enzyklopädie 
  3. ^ a b c d Léon Rivail, Autoritatea BnF 
  4. ^ a b c d Allan Kardec, GeneaStar 
  5. ^ Certificat de naștere, accesat în  
  6. ^ „Allan Kardec”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ , p. 29, accesat în  
  8. ^ Henry Jouin, La sculpture dans les cimetières de Paris, 1897[*][[Henry Jouin, La sculpture dans les cimetières de Paris, 1897 (article by Henry Jouin)|​]], p. 114  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ Le cimetière du Père-Lachaise, p. 45