Alin Badea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alin Badea
Informații personale
Nume completFlorentin Alin Badea
PoreclăBadie
Născut(ă) (35 de ani)
Slobozia, România
Înălțime1,97 m
Greutate97 kg
Țară România
Armăsabie
Mânădreptaci
Antrenor naționalMihai Covaliu
ClubCSA Steaua
Fost antrenorMihăiță Marin
Clasamentul FIEcurent

Alin Badea (n. 1 iunie 1988, Slobozia) este un scrimer român specializat pe sabie, laureat cu argint pe echipe la Campionatul Mondial de Scrimă din 2013 și la Jocurile Europene din 2015.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Badea a început să practice scrima la vârsta de zece ani la secția de scrimă de la CSȘ Slobozia, după ce antrenorul Mihăiță Marin a prezentat acest sport la școala sa primară.[1] În 2003 a câștigat Cupa Koracell de la Gödöllő, o etapă Cupei Mondiale de cadeți. Din lipsă de bani concura cu teniși de Drăgășani reparate cu leucoplast.[2] S-a mutat la CSA Steaua în anul 2008.

Badea a fost selecționat la lotul național de sabie după ce trei dintre cei patru membri echipei vicecampioane la Londra 2012 s-au retras.[3] Sub conducerea lui Tiberiu Dolniceanu, lotul olimpic remaniat a cucerit medalia de bronz la prima sa competiție cu noua componență, la etapa de Cupă Mondială de la Madrid.[3] La Budapesta a avut Badea prima sa participare la un Campionat Mondial. A ajuns în tabloul de 16, după ce a trecut de fostul campion mondial Aleksei Iakimenko, dar s-a oprit în fața ungarului András Szatmári. La proba pe echipe el s-a dovedit esențial în succesul României. A întrat în ultimul releu cu scorul 40–44 pentru țara gazdă, Ungaria. A câștigat cinci tușe la rând în fata campionului olimpic Áron Szilágyi, ducând echipa în semifinală.[4] A întrat și în ultimul releu la semifinala cu Belarus și a câștigat din nou ultima tușa.[4] Delegația României a întâlnit Rusia în finală, dar a pierdut cu scor 38–45 și s-a mulțumit cu argintul.

În sezonul 2013-2014, s-a oprit în al doilea tur la Campionatul European din 2014 de la Strasbourg, fiind învins de rusul Kamil Ibraghimov, care a câștigat o medalie de bronz în cele din urma.[5] La probe pe echipe, căpitanul Dolniceanu și Badea s-au accidentat amândoi și România a încheiat concursul pe locul cinci. La Campionatul Mondial din 2014 Badea a ajuns în tabloul de 16, unde a fost învins de coreeanul Gu Bon-gil. La proba pe echipe România a pierdut cu Coreea de Sud în sferturi de finală și s-a clasat pe locul șapte. Badea a terminat sezonul 2012-2013 pe locul 28, la cea mai bună poziție din carieră sa de până acum.

La început sezonului 2014-2015 Badea a reușit surpriza și l-a învins pe Dolniceanu în finală Campionatului României.[6]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clasamentul la Cupa Mondială
An 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Loc 272 289 399 187 30 28 33

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mirela Neag (). „Alin Badea și Iulian Teodosiu au în comun mai mult decît medalia mondială de argint”. Gazeta Sporturilor. 
  2. ^ „«În 2003, Alin concura în teniși de Drăgășani lipiți cu leucoplast!»”. Libertatea. . 
  3. ^ a b Roxana Fleșeru (). „Echipa masculină de sabie a luat bronzul la Cupa Mondială de la Madrid”. Gazeta Sporturilor. 
  4. ^ a b Daniel Remes (). „Alin Badea a fost eroul României”. ProSport. 
  5. ^ Traian Terzian (). „Tiberiu Dolniceanu și Alin Badea, eliminați în turul doi la Campionatele Europene de scrimă”. Mediafax. 
  6. ^ Radu Levârdă (). „Alin Badea câștigă surprinzător finala de sabie cu Dolniceanu!”. Sport Total FM. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]