András Szatmári

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
András Szatmári
Informații personale
Născut(ă) (31 de ani)
Budapesta, Ungaria
Înălțime1,83 m
ȚarăUngaria Ungaria
Armăsabie
Mânădreptaci
ClubVasas SC
Antrenor principalBence Szabó, Ferenc Riba
Clasamentul FIEcurent

András Szatmári (n. , Budapesta, Ungaria) este un scrimer maghiar, specializat pe sabie. A fost vicecampion laureat cu argint pe echipe la Campionatul Mondial de Scrimă din 2016.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de scrimă pentru să urmeze pașii tatălui său, care trăsese la clubul „Vasas” din Budapesta. Primul său antrenor a fost György Gerevich, fiul multiplului campion olimpic Aladár Gerevich, care i-a și pregătit pe Áron Szilágyi și Csanád Gémesi.

A fost campion european la juniori (sub 21 de ani) și la tineri (sub 23 de ani) în anul 2012.[2] În anul următor a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial pentru juniori de la Poreč.[3]

La categoria de seniori, a ajuns în sferturile de finală la Campionatul Mondial din 2013 „acasă”, la Budapesta, dar a fost învins de rusul Nikolai Kovaliov. S-a alăturat lotului național în anul următor. În acest cadru, a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2014 după ce Ungaria a pierdut cu Coreea de Sud în semifinală, dar a câștigat împotriva Rusiei în „finala mică”.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ András Szatmári 
  2. ^ „Szatmári András Junior Európa Bajnok (Junior EB 3. nap)” (în maghiară). Federația Maghiară de Scrimă. 
  3. ^ „Szatmári András ezüstérmes” (în maghiară). Comitetul Olimpic Maghiar. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]