Alice Cooper

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alice Cooper
Alice Cooper - Alice Cooper - Novarock - 2016-06-11-15-44-11-0002.jpg
Date personale
Nume la naștereVincent Damon Furnier
Născut4 februarie 1948 Statele Unite ale Americii Detroit, Michigan, SUA
Detroit, Michigan, SUA Modificați la Wikidata
Copii Calico Cooper[*][[Calico Cooper (actor)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religiecreștinism[4] Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreț
Textier
Actor
DJ
Activitate
Gen muzicalRock, hard rock, shock rock, garage rock, glam rock, heavy metal
Ani de activitate1964 - prezent
PremiiRock and Roll Hall of Fame[1]
doctor honoris causa[2]
Heritage Award[*][[Heritage Award |​]][3]
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Alice Cooper (născut Vincent Damon Furnier, 4 februarie 1948), este un căntăreț de muzică rock, compozitor și textier american a cărui carieră muzicală se întinde pe o durată de patru decenii. Prezentând spectacole de scenă complexe, în care ghilotinele, scaunele electrice, sângele simulat și șerpii boa constrictori sunt elemente frecvente, Cooper a împrumutat numeroase elemente de heavy metal, garage rock, horror movies și vodevil pentru a crea a variantă teatrală a muzicii hard rock care a devenit cunoscută sub numele de shock rock.[5]

Alice Cooper a fost original numele unei formații muzicale al cărei lider muzical fusese Vincent Furnier întruchipând un personaj imaginar, care ar fi dat numele formației. În 1974, Furnier și-a schimbat legal numele în Alice Cooper lansând o carieră de cântăreț solo de mare succes. După primul lor mare succes muzical din 1966, când formația fusese cunoscută sub numele de "The Spiders" ("Păianjenii"), formația originală "Alice Cooper Band" a repurtat un succes cu adevărat internațional doar în 1972, cu melodia "School's Out", atingând apoi vârful lor muzical în 1973 cu albumul "Billion Dollar Babies".

Cariera de cântăreț solo a lui Alice Cooper a început în 1975 cu albumul conceptual Welcome to My Nightmare. Lărgind temele muzicale abordate în cadrul muzicii rock and roll, Cooper a trecut de la "rădăcinile" sale ancorate în genurile garage rock[6] și glam rock[7] la multe alte stiluri muzicale, așa cum sunt conceptual rock, hard rock, pop rock, disco, experimental rock și industrial rock. În anii din urmă se remarcă o întoarcere spre prima sa iubire, garage rock.[8]

Alice Cooper este cunoscut pentru personalitatea sa plăcută și glumeață din afara scenei. Revista The Rolling Stone Album Guide merge chiar puțin prea departe afirmând despre el că ar fi "cea mai iubită personalitate din lumea rock and roll-ului".[9] Cooper a ajutat semnificativ la cizelarea sunetului și aspectului scenic și artistic al genurilor heavy metal și punk rock. Alice Cooper este, de asemenea, creditat ca fiind primul muzician care a introdus elemente teatrale bazate pe un scenariu anume pe scenele concertelor de muzică rock și pop la sfârșitul anilor 1960. În afara scenei muzicale, Cooper este actor de film, o celebritate în lumea golfului, un pasionat restaurator și un apreciat disk jockey, găzduit cu talent, șarm și aplomb emisiunile radio "Nights With Alice Cooper" și "Breakfast with Alice", dedicate muzicii clasice rock.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20161223164811/https://www.theguardian.com/music/2011/mar/15/tom-waits-rock-roll-hall-fame, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.express.co.uk/celebrity-news/309103/Cooper-receives-honorary-doctorate-at-L-A-s-Musicians-Institute, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://azchamber.com/blog/the-2012-2013-heritage-award-goes-to-alice-cooper/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://losmejoresrock.com/alice-cooper-la-entrevista-definitiva-en-la-que-defiende-ser-cristiano/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Artist bio by Rock critic Stephen Thomas Erlewine of All Music Guide hosted at VH1.com
  6. ^ Furious.com
  7. ^ History of Glam Rock
  8. ^ NewWestRecords.com
  9. ^ The New Rolling Stone Album Guide. Fireside. ISBN 0-7432-0169-8. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri[modificare | modificare sursă]

  • Alice Cooper, Iulian Ignat, Formula AS - anul 2007, numărul 776