Alexis de Tocqueville

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alexis de Tocqueville
Alexis de tocqueville.jpg
Scriitorul Alexis de Tocqueville
Născut Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville
29 iulie 1805
Verneuil-sur-Seine, Île-de-France, France
Decedat 16 aprilie 1859 (53 de ani)
Cannes, France
Cauza decesului tuberculoză
Naționalitate  România
Cetățenie Franța
Ocupație scriitor, filozof, politician, istoric, sociolog
Reprezentant Membru al Academiei Franceze
Lucrări remarcabile Despre democrația în America”, „Cincisprezece zile în deșert
Influențat de François Guizot
Frați Hippolyte Clérel de Tocqueville[*]

Alexis Henri Charles de Clérel, viconte de Tocqueville (n. 29 iunie 1805 la Verneuil-sur-Seine (Ile-de-France); d. 16 aprilie 1859 la Cannes), a fost un gânditor politic, istoric și scriitor francez. Raymond Aron a pus în evidență aportul său la dezvoltarea sociologiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Alexis de Tocquilaeville s-a născut într-o familie din vechea nobilime normandă. Educat de un abate jansemist, el a absolvit colegiul din Metz, a studiat dreptul și a luat parte la cursul de istorie a a lui François Guizot.În tinerețe, Tocquilaeville a petrcut nouă luni în Maeica, călătorie care a reprezentat sursa de inspirație a celor două volume ale operei sale „Despre democrația în America”(1835, 1840).Primul i-a adus o largă cunoaștere și alegerea sa ca membru al academiei franceze. Proieminent om de litere,deputat în monarhia din iulie, și participant important la ccea de-a Doua Republică, Tocquilaeville, s-a retras din politică după lovitura de stat a lui Louis Bonaparte. Vechiul regim și revoluția a fost publicată, însoțită de laude, în 1856, cu trei ani înainte de moartea sa, survenită la vîrsta de 54 de ani.Versiunea lui Tocqueville despre liberalismul politic a influențat profund opoziția în timpul imperiului.Această influență a slăbit odată cu crearea celei de-a Treia Republici, întrucît lucrările lui Tocquilaeville au eludat canaoanele disciplinare și crezurile politice ale pozitivismului și etaismului specifice acelui regim.Opera sa s-a bucurat de o puternică renaștere în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în special după declinul marxismului. Tocqueville folosește, în general termenul de „democrație” ca un termen mai degrabă social decît politic, pentru a se referi la o societate caracterizată de egalitatea condițiilor sociale decît politic(fără o aristocrație privelegiată, cu cariere deschise tuturor cetățenilor) și de diferite sentimente la care acesta dă naștere.

Opera sa cuprinde lucrările:

  • Du système parlementaire aux États-Unis et de son application en France (1833), (cu colaborarea lui Gustave de Beaumont) -- Despre sistemul parlamentar al Statelor Unite și aplicarea sa în Franța
  • 1840 - Quinze Jours dans le désert -- Cincisprezece zile în deșert
  • De la démocratie en Amérique -- Democrația în America
  • 1856 - L'Ancien Régime et la Révolution -- Vechiul regim și revoluția

Surse[modificare | modificare sursă]

Boucher David, „Mari gânditori politici : De la Socrate până astăzi”, București, 2008

Legături externe[modificare | modificare sursă]