Alexandru Domșa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Domșa
Date personale
Născut1903 Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer Modificați la Wikidata

Alexandru Domșa (n. 1903 la Aiud) a fost un inginer român, cu contribuții în domeniul matematicii.

În 1918 a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. În 1971 a fost decorat cu Meritul Științific clasa I. A fost membru al asociației internaționale Plansce-Gesellschaft für Pulvermtallurgie (Austria) și al Powder Metallurgy Institute (New York).

S-a născut într-o familie modestă, tatăl său fiind fierar. În 1921 a terminat liceul și, prin concurs, a reușit să plece la Viena, unde în 1932 a absolvit Universitatea Tehnică. Între 1929 și 1931 a funcționat ca asistent adjunct la Institutul de Tehnologia Metalelor din cadrul aceleiași universități. În 1931 a absolvit și Institutul de Metalografie și Încercări de Materiale - Technische Versuchanstalt din Viena.

În perioada 1936-1948 a urcat toate treptele ierarhice universitare în cadrul Școlii de Subingineri Electromecanici din Cluj-Napoca. A fost primul rector al Institutului Politehnic din Cluj (actuala Universitatea Tehnică Cluj-Napoca), între anii 1953-1968.

A fost președintele României Juna, director al Centrului de Cercetări Tehnice al Academiei Română și membru în Consiliul Național pentru Știință și Tehnologie. De asemenea, a fost director științific onorific al Centrului de Cercetări pentru Metalurgia Pulberilor din Cluj, iar din 1971 profesor consultant,.

Între 1933 și 1939 a fost șef de secție la Atelierele CFR Cluj.

A susținut peste 200 de comunicări științifice și a publicat 20 de lucrări didactice, tratate, monografii, peste 100 de articole științifice, tehnice și didactice.

Un colegiu tehnic din Alba Iulia îi poartă numele.

Distincții[modificare | modificare sursă]

A fost distins cu Ordinul Meritul Științific clasa I (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Decretul nr. 138 din 20 aprilie 1971 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România privind conferirea unor ordine ale Republicii Socialiste România, art. 3.

Legături externe[modificare | modificare sursă]