Age of Empires II: The Age of Kings

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Age of Empires II: The Age of Kings

PC box cover
Dezvoltator(i)Ensemble Studios[*][[Ensemble Studios (video game developer company)|​]]
Hidden Path Entertainment[*][[Hidden Path Entertainment (video game developer)|​]]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Microsoft
Konami (PlayStation 2)  Modificați la Wikidata
Designer(i)Bruce Shelley[*][[Bruce Shelley (American video game designer)|​]]
Sandy Petersen[*][[Sandy Petersen (American game designer (born 1955))|​]]
Greg Street[*][[Greg Street (American video game designer)|​]]
Karen McMullan[*][[Karen McMullan (video game designer)|​]]  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)Stephen Rippy[*][[Stephen Rippy (compozitor american)|​]][1]  Modificați la Wikidata
SerieAge of Empires  Modificați la Wikidata
Motor graficGenie Engine[*][[Genie Engine (video game engine developed by Ensemble Studios)|​]]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune2.0a
PlatformăMicrosoft Windows[2]
PlayStation 2[2]  Modificați la Wikidata
Dată lansarePC, Mac OS
30 septembrie 1999
PlayStation 2
2 noiembrie 2001
Genurijoc de strategie în timp real  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
singleplayer  Modificați la Wikidata
MediaCD-ROM  Modificați la Wikidata
Cerințe sistem*166 MHz Procesor
  • 32 MB RAM
  • 200 MB spațiu pe HDD
Controltastatură
mouse  Modificați la Wikidata
Premii
D.I.C.E. Award for Strategy Game of the Year[*][[D.I.C.E. Award for Strategy Game of the Year |​]] ()  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Ratinguri
USKUSK 12[*][[USK 12 (USK video game content rating: suitable only for persons aged 12 years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
ESRBTeen[*][[Teen (ESRB video game content rating in which recommends a video game to those 13+)|​]]  Modificați la Wikidata

Age of Empires II: The Age of Kings este un joc de strategie în timp real dezvoltat de Ensemble Studios și publicat de Microsoft. Jocul se bazează pe marile evenimente din epoca medievală. Jocul a avut și un pachet suplimentar (engleză: expansion pack), numit Age of Empires II: The Conqueror's Expansion, care a avut același succes ca originalul.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

The Age of Kings se concentrează pe construirea unei baze, unei armate și adunarea resurselor în scopul de a înfrânge oponenți. Jocul conține și un tutorial cu explicații detaliate despre ce are jucătorul de făcut și cum poate realiza obiectivele. Interacțiunea naivă dintre unități inamice este precum cea din piatra-hârtia-foarfecele, adică unele tipuri de trupe pot distruge ușor pe altele. Aceasta duce de obicei la o organizare a forțelor într-o manieră combinată, rezultând grupuri eterogene.

În acest joc tactica este foarte importantă, el fiind primul joc care a adus astfel de procese tactice. Jocul se poate termina foarte repede construind o "Minune" (Wonder). Se poate recurge la această modalitate doar ajungând în Era Imperială (Imperial Age) și cu resurse.

Sunt 5 campanii istorice în acest joc. Prima campanie e un tutorial ce se axează pe viața lui William Wallace. Celelalte abordează invazia lui Genghis Khan în Eurasia, cruciada lui Barbarossa, defensiva lui Saladin pe Pământul Sfânt și faptele de vitejie ale lui Ioana d'Arc. Alte moduri adiționale ale jocului sunt: hartă aleatorie (random map), care generează hărțile cu jucători, ce debutează în Epoca Întunecată (Dark Age) cu un centru al orașului, trei săteni (chinezii au șase) și cu o iscoadă. Câștigă jucătorul care cucerește militar celelalte cetăți ale jucătorilor, care îi elimină pe jucători, care construiește o minune arhitecturală (Wonder), care găsesc o relicvă și o duc la o mănăstire și care domină militar harta. Unitățile civile, numite "săteni", sunt utilizați pentru adunarea resurselor. Ei pot fi de sex masculin sau feminin. Chiar și așa, sexul nu le afectează abilitățile. Resursele sunt folosite pentru recrutarea de soldați, construirea de clădiri și căutarea tehnologiilor. Există 4 tipuri de resurse: mâncare, lemn, aur și piatră. Mâncarea se obține din vânarea animalelor, cultivarea fermelor, adunarea de fructe sălbatice sau pescuit și este utilizată pentru recrutarea unităților. Lemnul este obținut de pe urma defrișării și este utilizat pentru construirea clădirilor, iar aurul și piatra sunt obținute din exploatarea minereurilor aflate la suprafață. Resursele sunt cărate și depozitate de către săteni. Jucătorii pot construi piețe pentru a comercializa resursele cu jucătorii aliați, fiind o sursă veritabilă de aur în cazul în care vinzi mâncarea, lemnul sau piatra. Se construiesc case pentru a mări limita unităților (limita maximă fiind 200) și castele pentru securitate. Jucătorul poate opta să construiască și o fierărie (Blacksmith), care oferă tehnologii pentru a îmbunătăți atacul și armura infanteriei, cavaleriei și arcașilor. Structurile defensive și unele nave beneficiază, de asemenea, de îmbunătățirile de atac ale arcașilor. Tot în sfera cercetării avem universitatea, care ne dă posibilitatea să oferim diferite avantaje, mai ales de apărare, clădirilor și unor unități.

Civilizații[modificare | modificare sursă]

The Age of Kings oferă posibilitatea alegerii între mai multe civilizații sau națiuni, fiecare dispunând de unități diferite (dar de calități echilibrate). Aceste civilizații sunt de patru tipuri:

Unități[modificare | modificare sursă]

Unitățile pot fi recrutate din barăci, grajduri, poligoane de tras cu arcul și castele. Unitățile sunt variate: infanteriști, arcași, călăreți, arme de asediu și unități navale - corăbiile. De asemenea, dacă construiești mănăstiri și biserici, poți recruta călugări sau preoți care vor putea converti inamicii în tabăra voastră. Civilizațiile pot procura și unități unice - de exemplu, englezii pot înrola arcași pricepuți, iar arabii au călăreți experimentați.

Jocul funcționează pe sistemul piatra-hârtie-foarfecă.

Multiplayer[modificare | modificare sursă]

Jocul suportă modul multiplayer ce se poate juca doar având acces la internet sau pe LAN. De asemenea, jocul beneficiază și de un editor cu care ne putem crea scenarii și hărți personalizate, stabilind obiectivele și condițiile victoriei.

Note[modificare | modificare sursă]