Ada Maimon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ada Maimon
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Mărculești, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedată (80 de ani) Modificați la Wikidata
Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
pedagogă[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiIerusalim Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Legislatură2nd Knesset[*][[2nd Knesset |​]]
În funcție
 – [1]
LegislaturăConstitutive Assembly (Israel)[*][[Constitutive Assembly (Israel) |​]]

Partid politicMapai[*][[Mapai (partid social-democrat din Israel)|​]]

Ada Maimon, născută cu numele de Ada Fishman, (în ebraică עדה מימון פישמן, transliterat: Ada Fishman-Maimon; n. 8 octombrie 1893, satul Mărculești, ținutul Soroca, gubernia Basarabia – d. 10 octombrie 1973, Israel) a fost o evreică basarabeană, politiciană, pedagog și activistă israeliană, care a deținut funcția de deputată în Knesset (1949-1955).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ada Maimon s-a născut la data de 8 octombrie 1893, în satul Mărculești din raionul Florești (de astăzi), pe atunci aflat în gubernia Basarabia (parte componentă a Rusiei), numindu-se la naștere Ada Fishman. Era sora mai mică a rabinului Yehuda Leib Maimon (1875-1962), semnatar al Declarației de Independență a Israelului (1948) și ministru al problemelor religioase și victimelor de război în primele două guverne formate de David Ben Gurion (1949-1951). Ada Maimon a beneficiat de o educație tradițională evreiască. În tinerețe s-a alăturat unei asociații sioniste asociate cu mișcarea social-democrată „Ha’Poel Hatzair”.

În anul 1912 a emigrat în Palestina, unde a lucrat ca profesoară în mai multe orașe din provincia aflată sub protectorat britanic. În anul 1914, ea a înființat o școală evreiască de fete la Tzfat (Safed). În paralel cu activitatea didactică, s-a implicat și în activitatea politică devenind membră a Comitetului Central al „Ha’Poel Hatzair” (1913-1920) și fiind delegată la Conferința de la Praga (1920), unde a fost înființată Federația ce grupa organizațiile „Ha’Poel Hatzair” și „Tineretul Sionist”.

Ada Maimon a participat apoi la Convenția de înființare a Histadrut (Confederația Generală a Muncii) și a făcut parte din Comitetul Executiv al acesteia. A fondat Mișcarea Femeilor Muncitoare, fiind și secretară a acestei organizații (1921-1930). În anul 1930, a înființat Centrul Educativ „Ayanot” din Nes Ziona. După război a fost șef al Departamentului de Imigrări al Histadrutului și a vizitat lagărele de refugiați unde trăiau supraviețuitorii Holocaustului atât din Germania, cât și din Cipru (1946-1947). De asemenea, a fost membră a conducerii mondiale a mișcării de femei sioniste WIZO.

Devenită membră a Partidului social democrat MAPAI, Ada Maimon a fost aleasă din partea acestuia ca deputată în Knesset în primele două legislaturi (1949-1955). În această calitate, a fost membră a Comisiei parlamentare pentru Locuințe și al Comisiei parlamentare pentru Constituție, Legi și Justiție.

Ada Maimon a încetat din viață la data de 10 octombrie 1973. Ea a fost necăsătorită și nu a avut copii.

Lucrări publicate[modificare | modificare sursă]

Ada Maimon a publicat mai multe cărți ce prezintă trecutul mișcării muncitorești din Israel:

  • Mișcarea muncitorească din Eretz Israel (1929)
  • Pionierii Țării Israel (Eretz Israel) (1930)
  • 50 de ani de mișcare muncitorească (1954)
  • Drumul întreg (1972)

De asemenea, în anul 1959, Yehudit Harari a publicat biografia Adei Maimon, intitulată Femeie și mamă în Israel” (1959).

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Ada Maimon a deținut următoarele funcții publice:

  • deputată în Knesset din partea Partidului laburist Mapai (1949-1955)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ חה"כ עדה מימון (פישמן) (în ebraică), Knesset 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]