Academia Bârlădeană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Academia Bârlădeană este o societate culturală înființată la Bârlad în anul 1915. Societatea, care și-a întrerupt activitatea după 1957 și a fost reînființată în anul 1990, editează o revistă trimestială ce poartă același nume, Academia Bârlădeană.

Istoric[modificare | modificare sursă]

La 1 mai 1915, poetul George Tutoveanu, preotul Toma Chiricuță, tatăl profesorului Ion Chiricuță, și Tudor Pamfile au înființat la Bârlad Societatea literară „Academia bârlădeană” al cărei președinte de onoare era Alexandru Vlahuță, iar George Tutoveanu președinte în exercițiu.

Bârladul perioadei interbelice se caracterizează printr-o foarte bogată producție literară de o incontestabilă valoare, cu o contribuiție de luat în seamă, reprezentând publicistică, operă și talente literare.

Sub auspiciile Societății „Academia Bârlădeană” au fost tipărite reviste, volume de literatură și au fost organizate manifestări culturale ample. Printre membrii acestei asociații s-au numărat Nichifor Crainic, Pamfil Șeicaru, Atanasie Mândru, Gheorghe Tașcă, Ion Buzdugan.[1]

Activitatea societății a diminuat în perioada postbelică și s-a întrerupt în 1957 după moartea lui George Tutoveanu.[2] În anul 1990 societatea a renăscut prin inițiativa unui grup de intelectuali bârlădeni care a decis fondarea „Societății pentru cultură și știință Academia Bârlădeană”,[3] președinte de onoare fiind ales scriitorul C.D. Zeletin[4].

În prezent societatea editează o publicație trimestrială ce poartă același nume, Academia Bârlădeană,[5][6] și sprijină atâta editarea de volume ale scriitorilor locali cât și publicarea de lucrări ce tratează diferite aspecte ale istoriei și vieții culturale bârlădene[7] .

Reviste și ziare[modificare | modificare sursă]

Alte ziare și reviste din epocă:

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pagina Academia Bârlădeană pe situl Primăriei Bârlad. Pagină accesată la 5 februarie 2013.
  2. ^ Pagina Isoric pe situl Academia Bârlădeană - Societate culturală. Pagină accesată la 5 februarie 2013.
  3. ^ Pagina Carte de vizită pe situl Academia Bârlădeană - Societate culturală. Pagină accesată la 5 februarie 2013.
  4. ^ Alice Țuculescu, „Stilul, calea regală a ideilor 75 de ani împliniți”, Viața Medicală, 25 iunie 2010.
  5. ^ Pagina Arhiva revistei Academia Bârlădeană pe situl Academia Bârlădeană - Societate culturală. Pagină accesată la 5 februarie 2013.
  6. ^ „Academia Bârlădeană” merge mai departe, Evenimentul, 8 mai 2004.
  7. ^ G.M., «Patru volume vor fi editate anul acesta de „Academia Bârlădeană”», Evenimentul, 24 ianuarie 2004.

Legături externe[modificare | modificare sursă]