AbiWord

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
AbiWord
AbiWord 3.0.5, rulând pe Linux Mint
AbiWord 3.0.5, rulând pe Linux Mint
DezvoltatorAbiSource
Versiune inițială  (1998-12-01)
Ultima versiune3.0.5[1]  Modificați la Wikidata ()
Repogitlab.gnome.org/World/AbiWord Modificați la Wikidata
Scris înC++
Sistem de operareMultiplatformă
PlatformăMicrosoft Windows  Modificați la Wikidata
Disponibil înMultilingvistic[2]
TipProcesor de text
LicențăGNU General Public License 2
Prezență online
abisource.org

AbiWord este un procesor de text multiplatformă (Microsoft Windows, Linux, Mac OS, QNX, FreeBSD sau Solaris) [3], liber, open source, cu aspect similar cu Microsoft Word, însă fără a avea toate funcționalitățile sale. Programul a fost inițiat de SourceGear corporation, condusă de Dom Lachowicz, dar este dezvoltat în continuare de un grup de voluntari. "Abi" din AbiWord este începutul cuvântului în spaniolă abierto, care înseamnă deschis, spre a indica faptul că este "open source".

Versiunea 1.0 a fost lansată în aprilie 2002, versiunea 2.0 în septembrie 2003, versiunea 2.2 în decembrie 2004, apoi versiunea 2.4 în septembrie 2005.

Cea mai recentă versiune stabilă este AbiWord 2.6.8., din care există și o variantă portabilă pentru memorie flash USB.[4],[5]

Programul are o interfață profesională, care oferă toate funcțiile necesare pentru redactarea de rapoarte, scrisori și alte documente. În plus, programul oferă o varietate de pluginuri care îi cresc funcționalitatea. Printre pluginurile disponibile, și ele tot gratuit, se află unele pentru editarea de imagini, enciclopedii, traduceri cu Babelfish și multe altele. AbiWord este oferit cu un corector de text integrat, pentru care se pot descărca dicționare în peste 30 de limbi (nu și în limba română), macro-uri pentru texte repetitive, opțiunea de salvare ca pagină web și multe altele.

AbiWord salvează implicit documentele în formate proprii:

  • AbiWord (.abw, .zabw, abw.gz)
  • AbiWord Template (.abwt)

dar documentele pot fi salvate și în cele mai uzuale formate:

astfel că este capabil să lucreze cu aproape toate tipurile de documente standard, prelucrate cu programe precum Microsoft Word, Libreoffice, OpenOffice.org, sau WordPerfect.

AbiWord 2.8.0.[modificare | modificare sursă]

În data de 27 octombrie 2009 a fost lansată versiunea AbiWord 2.8.0.[6]

Această versiune permite munca în rețea a mai multor persoane la același document precum și adnotări sau comentarii în document. Altă noutate este posibilitatea de afișare simultană a mai multor pagini. De asemenea s-a îmbunătățit substanțial importul și afișarea imaginilor în format *.svg (Scalable Vector Graphics) și a documentelor în format *.odt (OpenDocument Format) și *.docx (Office Open XML).

În data de 29 octombrie 2009 a fost lansată și versiunea portabilă pe USB AbiWord Portable 2.8.1.[7], pentru ca la 18 februarie 2010 să fie lansată versiunea 2.8.2.[8]

Deoarece formatul de pagină implicit este "Letter" (215,9 x 279,4 mm), pentru a putea să se deschidă pagini noi în format "A4" (210 x 297 mm) se aplică un artificiu: se salvează o pagină setată în format A4 ca "Template" (A4.abwt) și se deschide aceasta.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ AbiWord v3.0.5 ChangeLog (în engleză) 
  2. ^ „List of AbiWord translations (both complete and incomplete)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „AbiWord: System Requirements”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ AbiWord Portable 2.6.8
  5. ^ AbiWord Portable
  6. ^ „AbiWord v2.8.0 Released!”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ AbiWord Portable 2.8.1
  8. ^ AbiWord Portable 2.8.2 Released

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de AbiWord