Sari la conținut

Catedrala din Saint-Denis

48°56′08″N 2°21′35″E (Catedrala din Saint-Denis) / 48.9356°N 2.3597°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Abația Saint-Denis)
Catedrala din Saint-Denis
Poziționare
Coordonate48°56′08″N 2°21′35″E ({{PAGENAME}}) / 48.9356°N 2.3597°E
LocalitateSaint-Denis Modificați la Wikidata
ArondismentArondismentul Saint-Denis (Seine-Saint-Denis)
Țara Franța[1][2]  Modificați la Wikidata
AdresaSaint-Denis, Arondismentul Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), Seine-Saint-Denis, Île-de-France, Franța metropolitană, Franța; rue de la Légion-d'Honneur[*][[rue de la Légion-d'Honneur (street in Saint-Denis, Seine-Saint-Denis, France)|​]] nr. 1
Edificare
ArtistSuger[*][[Suger (French abbot-statesmen, historian and the influential first patron of Gothic architecture (1080-1151))|​]]  Modificați la Wikidata
Stil artisticarhitectură gotică  Modificați la Wikidata
Data începerii construcțieisecolul al XII-lea  Modificați la Wikidata
Prezență onlinesite web oficial
Catedrala din Saint-Denis, fațada de vest

Catedrala din Saint-Denis, cunoscută și ca Basilica Saint-Denis (în franceză Basilique Saint-Denis), este o biserică aflată în centrul orașului Saint-Denis, acum o suburbie din nordul Parisului. Clădirea este de importanță istorică și arhitecturală, deoarece capela sa, terminată în 1144, este considerată a fi primul exemplu de arhitectură gotică.

Patronul lăcașului este Sfântul Dionisie (St. Denis), primul episcop al Parisului.

Din anul 1966 edificiul este catedrala Diecezei de Saint-Denis, episcopie sufragană a Arhidiecezei de Paris.

Legenda aurea din secolul al XIII-lea a relatat martiriul Sfântului Dionisie, la care a adăugat elemente fantastice. Bătrânul episcop a fost martirizat, pus pe un pat sub care s-a făcut foc, apoi aruncat la animale, care nu s-au atins de el. În final, s-a hotărât să i se taie capul la Paris, în zona Montmartre („Dealul Martirilor”). După ce i s-a tăiat capul, Dionisie s-ar fi ridicat, și-ar fi luat capul în mâini și ar mai fi mers două mile (aprox. 5 km) de la locul decapitării până în nordul Parisului, unde și-ar fi depus capul în mâinile unei femei. Minunea a produs convertiri, iar în acel loc a fost ridicată catedrala care îl are ca sfânt patron. În această catedrală au fost înmormântați mulți regi ai Franței.

Necropolă regală

[modificare | modificare sursă]

Din secolul al X-lea și până în anul 1830 toți regii Franței, cu trei excepții, au fost îngropați în această biserică. În cursul Revoluției Franceze a avut loc profanarea mormintelor regale din Saint-Denis⁠(fr)[traduceți].

Alți membri ai familiilor regale și nobili

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ archINFORM, accesat în  
  2. ^ base Mérimée 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]