Sari la conținut

Țom Ghedalia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Exilarea Iudeei (Incendierea Ierusalimului şi exilarea elitei oraşului.)

Postul lui Gedalia (/Țom Gâdēlâ·iāh/ în ebraică: צוֹם גְּדַלְיָה‎, Țom Gâdeliah), mai transliterat din limba ebraică sub numele de Ghedaliah, este o zi de post mic, din zori până la amurg, pentru a jeli asasinarea lui Gedalia, guvernatorul neprihănit al Regatului lui Iuda. Omorul său a pus capăt autonomiei evreiești în urma distrugerii Primului Templu.

Origini în Biblie

[modificare | modificare sursă]

Profetul Ieremia a relatat întâmplarea în capitolul 41 unde scrie cum un grup de derbedei îl răpesc pe guvernator și familia sa și-i asasinează.

Evenimentul este notat pe larg în Cartea a doua a Regilor capitolul 25:25-25:26 (Westmister Lelingrad Codex):

וַיְהִי ׀ בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בָּא יִשְׁמָעֵאל בֶּן־נְתַנְיָה בֶּן־אֱלִישָׁמָע מִזֶּרַע הַמְּלוּכָה וַעֲשָׂרָה אֲנָשִׁים אִתֹּו וַיַּכּוּ אֶת־גְּדַלְיָהוּ וַיָּמֹת וְאֶת־הַיְּהוּדִים וְאֶת־הַכַּשְׂדִּים אֲשֶׁר־הָיוּ אִתֹּו בַּמִּצְפָּֽה׃

„Și fiind, în luna a șaptea, intră Ișmael, fiul lui Netaniah, fiul lui Elișamae, din seminția regală, și zece inși împreună-i; și să lovească tot Ghedaliahu și să-omoare; și tot iudeii și tot de caldeeni care trăiau împreună-i în Mițpah.”

וַיָּקֻמוּ כָל־הָעָם מִקָּטֹן וְעַד־גָּדֹול וְשָׂרֵי הַחֲיָלִים וַיָּבֹאוּ מִצְרָיִם כִּי יָרְאוּ מִפְּנֵי כַשְׂדִּֽים׃ פ

„Și să ridice-i întreg poporul, de mic și până-n măreț, și căpetenii armatelor, și să intre lui Egipt, căci se-nfrică din nainte de caldeeni.”

Instituirea Postului

[modificare | modificare sursă]

Este disputabil dacă ziua asasinării era cam la luna nouă (roș chodeș) însă înțelepții evrei au dorit să nu se suprapună cu Anul Nou Ebraic numit Roș HaȘanah. Postul în Biblie a fost poruncit de Dumnezeu ca zile de post și bucurie după întoarcerea din exilul Babilonian prin profetul Zaharia:

„Așa zice IAHVEH Țevaot: „Postul lunii a patra (Țom Tamuz) și postul lunii a cincea (Tișa bAv) și postul lunii a șaptea (Țom Gâdeliah) și postul lunii a zecea (Asara bTevet) vor fi pentru Casa lui Iuda bucurie și veselie și adunări fericite. Deci iubiți adevărul și pacea!“”

(Zaharia 8:12)

Cadența în Calendarul Gregorian

[modificare | modificare sursă]

În calendarul civil sau gregorian cadența variază de la an la an ca de exemplu:

  • 2019: Din zorii zilei de Miercuri, 2 Octombrie și până-n amurg --
  • 2020: Din zorii zilei de Luni, 21 Septembrie și până-n amurg --
  • 2021: Din zorii zilei de Joi, 9 Septembrie și până-n amurg --
  • 2022: Din zorii zilei de Miercuri, 28 Septembrie și până-n amurg --
  • 2023: Din zorii zilei de Luni, 18 Septembrie și până-n amurg --

Legături externe

[modificare | modificare sursă]