Zâmbetul (film din 1994)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zâmbetul
Le Sourire
Titlu originalLe Sourire
Genfilm dramatic
film de comedie
RegizorClaude Miller
ScenaristClaude Miller
ProducătorJean-Louis Livi[*][[Jean-Louis Livi (producător de film francez)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioFilm Par Film
Les Films de la Boissière
TF1 Films Production
Director de imagineGuillaume Schiffman
MontajAnne Lafarge
MuzicaPierre Boscheron
Vincent Glenn
Antoine Ouvrier
DistribuțieJean-Pierre Marielle
Richard Bohringer
Emmanuelle Seigner
Chantal Banlier
Premiera17 august 1994
Durata85 minute
film color
ȚaraFranţa Franța
Locul acțiuniiCharente-Maritime  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Zâmbetul (titlul original: în franceză Le Sourire) este un film dramatic francez, realizat în 1994 de regizorul Claude Miller, protagoniști fiind actorii Jean-Pierre Marielle, Richard Bohringer, Emmanuelle Seigner și Chantal Banlier.[1][2]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Respectatul psihiatru Pierre-François, care o tratează printre alți pacienți pe tânăra nimfomană Brigitte, în clinica sa din zona rurală Charente, suferă un infarct. Colega sa Gaby îi spune clar că următorul atac poate avea loc oricând și că poate are doar puțin timp de trăit. Drept urmare, Pierre-François își pierde orice bucurie și se simte obosit de viață. Simte nevoia să-i facă cadou fostei sale soții Chantal un tablou cu o fetiță, în conformitate cu vechea ei dorință. În drum spre ea, în compartimentul trenului o întâlnește pe tânăra și senzuala Odile, care dormind pe banchetă, îl atrage deodată pe acest domn în vârstă cu frumusețea ei. Trezindu-se pentru o clipă, fata îl roagă zâmbindu-i să o anunțe când vor ajunge la Saint-Trojan-les-Bains.

Odile, la rândul ei, a cedat fascinației unui spectacol de striptease cu patru dansatoare, organizat de animatorul Jean-Jean la târgul din apropiere de Saint-Trojan-les-Bains. Ea visează să fie admirată de mulți bărbați într-un show de striptease. Când Jean-Jean o invită să lucreze pentru el, ea refuză inițial. Din întâmplare, Pierre-François o vede jucând tenis. El jubilează în jurul ei și aranjează să se întâlnească seara și să meargă împreună la spectacolul de striptease. Când își ia rămas bun, încearcă să o sărute dar este respins. Dar ea îi iartă gestul și îl reîntâlnește.

Când se decide să se facă striptease, Jean-Jean o sfătuiește să nu o facă în preajma familiei și prietenilor. Cei doi pleacă mpreună, dar cu ei călătorește și Pierre-François ca însoțitor în îndepărtatul Angoulême la prietenul lui Jean-Jean numit „mătușa”, care are aceeași afacere ca și el, dar acesta nu prea știe cum să o integreze pe Odile în programul său. Când în timpul unei mese se abordează subiectul despre sex, Odile îi părăsește fugind. Odile însăși suferă de o boală misterioasă care îi provoacă în ultimul timp sângerare pe nas tot mai des.

După o criză de slăbiciune, Pierre-François se mută într-o cameră de hotel. Noaptea vine Odile și se culcă cu el. A doua zi, Odile are un spectacol: înconjurată de alți dansatori goi, se dezbrăcă complet, intră dansând în public și cade fără suflare.

Întors acasă, Pierre-François tânjește după ea.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Melodii din film[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]