Tenis de câmp

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tenis)
Salt la: Navigare, căutare
Tenis de câmp
Chennai tennis open.jpg
Meci de tenis de câmp
Cel mai înalt for Federația Internațională de Tenis
Jucat prima oară Secolul al XIX-lea în Marea Britanie
Caracteristici
Contact Nu
Membri ai echipei simplu sau dublu
Mixt Da, competiții separate
Categorizare Sport cu minge
Echipament Minge de tenis, rachetă de tenis
Loc de întâlnire Terenul de tenis (iarbă, zgură, dure (hardcourts), suprafețe interioare)
Olimpic 1896-1924, 1988-prezent

Tenisul de câmp este un sport jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază de racordaj pentru a lovi o minge de cauciuc acoperită cu pâslă peste fileu, mingea trebuind să ajungă în terenul adversarului.

Originar din Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, tenisul s-a răspândit mai întâi în lumea engleză, în special la persoanele bogate din clasele superioare.

Tenisul este acum un sport olimpic și este jucat indiferent de bani, de vârstă, în multe țări de pe glob. În mod remarcabil, în afara adoptării sistemului "Tiebreaker", regulile sale au rămas neschimbate din 1890.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Tenisul ca sport modern are două origini. Între anii 1859 și 1865, [Harry Gem] și prietenul său Augurio Perera au dezvoltat un joc care combina elemente de rackets și jocul spaniol pelota.[1][2] În 1874, împreună cu doi doctori de la Warneford Hospital, au fondat primul club de tenis din lume pentru a juca pelota pe gazonul din spatele hotelului Manor House.[3] The Courier din 23 iulie 1884 a evidențiat unul dintre primele turnee de tenis, care s-a desfășurat pe terenurile de la Shrubland Hall.[4]

În decembrie 1873, Walter Clopton Wingfield a inventat un joc similar, pentru amuzamentul invitaților săi la o petrecere în grădina de pe proprietatea sa de la Nantclwyd, în Llanelidan, Wales.[5] Jocul său avea la bază vechiul sport de tenis în sală, Jeu de paume. Conform istoricilor moderni ai tenisului, și terminologia tenisului modern derivă din acea perioadă, deoarece Wingfield a împrumutat și numele și o mare parte a vocabularului francez al tenisului regal și le-a aplicat noului joc.

Primele campionate de la Wimbledon, Londra, au avut loc în anul 1877.[6] În 21 mai, 1881, s-a format Asociația națională a tenisului de câmp a Statelor Unite ale Americii (în prezent poartă denumirea de United States Tennis Association) pentru a standardiza regulile și a organiza competiții.[7] Campionatul național american de tenis masculin la simplu, sau U.S. Open, s-a organizat pentru prima dată în 1881 la Newport, Rhode Island.[8] Campionatul național american de tenis feminin la simplu s-a organizat pentru prima dată în 1887.[9] Tenisul a fost un sport popular și în Franța, unde s-a organizat pentru prima dată turneul French Open în 1891.[10] Astfel, Wimbledon, U.S. Open, Australian Open, și French Open (care datează din 1905) au devenit și au rămas cele mai prestigioase evenimente în tenis.[11][12] Împreună, aceste patru competiții poartă denumirea de Grand Slam (un termen împrumutat din bridge).[13]

Terenul de tenis[modificare | modificare sursă]

Dimensiunile terenului de tenis
Peer Vs Chakvetadze.JPG
Dimensiunile terenului de tenis

Lungimea unui teren de tenis de câmp este fixă, ea fiind de 23,78 metri. Lățimea sa variază în funcție de tipul jocului: de simplu sau de dublu. În cazul jocului de simplu meciurile se desfășoară pe lățimea de 8,23 metri, jocurile de dublu desfășurându-se și pe cele doua margini laterale care duc la o lățime standard de 10,97 metri.
Distanta de la fileu la cele doua linii de serviciu trebuie sa fie de exact 6,40 metri, linia de centru aflandu-se bineinteles la jumatatea terenului de tenis. Pozitionarea fileului este deosebit de importanta pentru ca terenul sa respecte standardele impuse de Federatia Internationala de Tenis, capetele fileului trebuie sa se gaseasca la cel putin 0,91 metri departare de marginile exterioare ale terenului (incluzand aici si marginile laterale pentru jocul de dublu) iar pilonii care sustin fileul trebuie sa aiba o inaltime de 1,07 metri. La mijlocul terenului, acolo unde fileul intersecteaza linia de centru, inaltimea fileului trebuie sa fie de 0,91 metri.
Coborand la nivelul solului, grosimea liniilor desenate trebuie sa fie de

  • 5 cm pentru linia de centru
  • între 2,5 cm si 10 cm pentru cele doua linii de baza (liniile de fund)
  • între 2,5 cm si 5 cm pentru toate celelalte linii ale terenului

Daca lungimea efectiva a terenului este de 23,78 metri, Federația Internațională de Tenis recomanda o lungime totala a suprafeței amenajate de 37 de metri, adica cel putin 6,4 metri dincolo de fiecare linie de fund a terenului. In ceea ce priveste latimea, dimensiunea recomandata a incintei este de 18 metri, adica intre 3,50 si 3,65 metri suplimentari dincolo de marginile laterale ale terenului, necesare bineinteles jucatorilor pentru a ajunge la mingiile care trec de marginile terenului de tenis.

Turnee profesioniste[modificare | modificare sursă]

Grand Slam[modificare | modificare sursă]

În circuitul profesionist de tenis sunt patru turnee de Grand Slam: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open.

Perioadă Turneu Loc Suprafață
ianuarie Australian Open Melbourne, Australia Australia Rebound Ace
mai-iunie Roland Garros Paris, Franţa Franța Zgură
iunie-iulie Wimbledon Londra, Anglia Anglia Iarbă
august-septembrie US Open New York, Statele Unite ale Americii Statele Unite Ciment

Masters Series 1000[modificare | modificare sursă]

Circuitul Masters Series 1000 cuprinde nouă turnee anuale, care se vor reduce la opt din 2009. În prezent turneele se desfășoară în Europa și America de Nord și sunt organizate de ATP (Asociația Tenismenilor Profesioniști).

Perioadă Turneu Loc Suprafață
martie Indian Wells Masters Indian Wells, Statele Unite ale Americii Statele Unite suprafață dură
martie-aprilie Miami Masters Miami, Statele Unite ale Americii Statele Unite suprafață dură
aprilie Monte-Carlo Masters Monte Carlo, Flag of Monaco (bordered).svg Monaco zgură
mai Roma Masters Roma, Italia Italia zgură
august Canada Masters Montréal/Toronto, Canada Canada suprafață dură
august Cincinnati Masters Cincinnati, Statele Unite ale Americii Statele Unite suprafață dură
octombrie Madrid Masters Madrid, Spania Spania suprafață dură (interior)
octombrie-noiembrie Paris-Bercy Masters Paris, Franţa Franța suprafață sintetică (interior)

Alte turnee[modificare | modificare sursă]

International Series Gold cuprinde 9 turnee. Acestea sunt mai puțin prestigioase decât turneele Grand Slam și Masters Series dar mai prestigioase decât cele din International Series.

International Series cupinde 44 de turnee. Sunt turneele cel mai puțin prestigioase din circuitul ATP.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „Tenis - mică enciclopedie”, Radu Voia, Editura Sport-Turism, 1979

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tenis de câmp