Veaceslav Untilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Veaceslav Untilă

 Vicepreședintele Partidului Liberal
Deținător actual
Funcție asumată 
Martie 2010

Născut(ă) 15 iunie 1956
Codreanca, r. Strășeni, Republica Moldova
Partid politic Partidul Liberal
Profesie jurist

Veaceslav Untilă (născut la 15 iunie 1956, Codreanca, raionul Strășeni) este un politician din Republica Moldova care a schimbat mai multe partide în ultimii ani.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Veaceslav Untilă s-a născut la 15 iunie 1956 în satul Codreanca, raionul Strășeni, într-o familie de învățători. A absolvit Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice din Chișinău 1978 și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova 1997. A urmat doctorantura la Academia de Științe din Republica Moldova 1994-1998. Și-a perfecționat studiile la European Center George Marschall 1999. A activat în cadrul MAI al Republicii Moldova 1978-1995. Între 1992 și 1995 a fost seful Inspectoratului auto din cadrul MAI al Republicii Moldova. Din 1998 până în 2000 a deținut funcția de viceministru al MAI. În perioada 2001-2002 a fost Secretar Național al Comisiei Interguvernamentale TRACECA. A participat, în anul 1992, la acțiunile pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. A fost decorat cu Vulturul de Aur.Este cavaler al „Ordinului de Onoare”. A fost distins cu „Crucea pentru Merit”(gradul II) și cu „Medalia de argint a Academiei de Științe din Moldova”. Între anii 1995 și 1998 a fost funcționar internațional OISR (Geneva). Concomitent cu munca diplomatică desfășoară o vastă activitate științifică de cercetare. Este Doctor în Drept, autor a zeci de publicații în domeniul combaterii crimei organizate. În 1999 a devenit conferențiar universitar și profesor al Academiei Internaționale de Cadre UNESCO (Ucraina, Kiev). Este Doctor Honoris Causa al Universității de Criminologie din Moldova 2000. În 1989-1993 a fost deputat în Consiliul Municipal Chișinău. În 1999 devine Președinte al Asociației obștești “Strategia Civică”. Cunoaște limbile rusă și franceză. Este căsătorit, are doi copii.[1]

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

În 2001 se implică în viața politică, acumulând o experiență necesară în campania alegerilor parlamentare anticipate. Tot în același an este ales Președinte al Partidului Ordinii și Dreptății Sociale din Moldova. În urma fuzionării PNL și PODSM, devine la 22 septembrie 2001 Președintele Consiliului Național al Uniunii Social-Liberale Forța Moldovei. Pledează în continuare pentru unirea tuturor forțelor de centru-dreapta într-o singură formațiune politică, deziderat realizat parțial odată cu fuzionarea PRCM, USL Forța Moldovei și PNȚCD și crearea la 24 martie 2002 a Partidului Liberal. La 27 octombrie 2002 a fost ales în funcția de Președinte al Partidului Liberal. A contribuit la constituirea, în baza fuziunii Partidului Liberal, Alianței Social-Democrate și Alianței Independenților la 19 iulie 2003, a partidului Alianța „Moldova Noastră”, a cărui copreședinte a devenit. A fost vicepreședinte al Blocului Electoral „Moldova Democrată”. În 2005 a fost ales prim-vicepreședinte al Partidului Alianța „Moldova Noastră”. Din 2005 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al fracțiunii parlamentare Alianța „Moldova Noastră”, președinte al Comisiei parlamentare pentru administrarea publică, ecologie și dezvoltarea teritoriului.

În 2008, a promovat în rezoluția Adunării Parlamentare a NATO „amendamentul istoric” privind necesitatea retragerii de către Rusia a trupelor și armamentului său din Moldova. Odată cu constituirea noii legislaturi parlamentare, în 2009, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În ianuarie 2010 aderă la Mișcarea Acțiunea Europeană, iar cu ocazia celui de-al III-lea Congres Extraordinar al MAE – este ales președintele formațiunii cu majoritate de voturi. Alături de Iurie Colesnic, a format grupul parlamentar al Mișcării Acțiunea Europeană.

În martie 2011, Congresul extraordinar al MAE decide autodizolvarea partidului și fuzionarea cu Partidul Liberal. Ulterior, Consiliul Republican al PL a decis ca Veascelav Untilă să fie unul dintre vicepreședinții PL.[2]

Volume publicate[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Biografie Veaceslav Untilă
  2. ^ Congresul V extraordinar al Mișcării Acțiunea Europeană

Legături externe[modificare | modificare sursă]