Tunelul NATO (Bruxelles)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tunelul NATO
Privire de ansamblu
Nume oficialfr Tunnel de l'OTAN
nl NAVO-tunnel
LocalizareEvere, Regiunea Bruxelles, Belgia
Coordonate50°52′42″N 4°25′50.5″E ({{PAGENAME}}) / 50.87833°N 4.430694°E
StatutÎn exploatare
DrumA201
Statistici
Început lucrări31 mai 2010
Deschis15 octombrie 2012
CaracterTunel rutier
TaxăFără taxă
Indicatori tehnici
Lungime235 m
Număr de benzi2 pe sens
Viteza maximă admisă70 km/h
Tunelul NATO (Bruxelles) se află în Regiunea Capitalei Bruxelles
Tunelul NATO
Tunelul NATO
Poziția tunelului pe harta Regiunii Bruxelles

Tunelul NATO (în franceză Tunnel de l'OTAN, neerlandeză NAVO-tunnel) este un tunel rutier belgian situat în comuna Evere din Regiunea Capitalei Bruxelles. Tunelul face parte din autostrada A201, care asigură legătura între capitala Belgiei și aeroportul Brussels Airport. Tunelul a fost denumit după alianța militară și politică NATO, al cărei cartier general se află în apropiere.

Date tehnice[modificare | modificare sursă]

Tunelul NATO este alcătuit din două tuburi, câte unul pentru fiecare direcție. Fiecare tub conține două benzi de circulație rutieră, stabilind o configurație generală de 2x2 benzi.[1] Lungimea tunelului este de 235 de metri.[2] Iluminatul la interior este asigurat de corpuri de tip AT-T, echipate cu lămpi fluorescente economice T5 de 49 W.[1] În zonele de acces în tunel au fost instalate și corpuri de iluminat AF4, în scopul maximizării confortului vizual la trecerea de la o zonă iluminată natural la una iluminată artificial.[1] Pe pereți au fost montate balize BalPlast pe bază de LED, care funcționează în permanență și sunt destinate ghidării șoferilor, precum și indicării ieșirilor de urgență în caz de incendiu.[1]

Tunelul a fost realizat pentru ameliorarea mobilității și accesibilității în vecinătatea cartierului general al NATO. Lucrările de construcție au început pe 31 mai 2010 și au durat doi ani. Tunelul a fost inaugurat pe 15 octombrie 2012, la ora 06:00.[2] Lucrările de la suprafață nu au fost totuși terminate decât în ianuarie 2013.

Costul total al investiției a fost de 42.5 milioane de euro, din care 20 de milioane strict pentru tunel.[2] Restul fondurilor au fost folosite pentru reconfigurarea Bulevardului Léopold III în zonă și realizarea de către MIVB/STIB a unei noi linii de tramvai, care a prelungit traseul 62 până la limita administrativă dintre regiunile Bruxelles și Flandra.[2] Tunelul a fost construit la inițiativa Ministerului Mobilității capitalei Belgiei, iar fondurile au fost asigurate de Comitetul de Cooperare Beliris.[2]

Limita de viteză în tunel a fost fixată la 70 km/h. La suprafață, în partea sa superioară, au fost amenajate piste pentru bicicliști și stații pentru mijloacele de transport în comun ale MIVB/STIB și De Lijn.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „NATO tunnel” (PDF) (în engleză). schreder.com. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ a b c d e „Le tunnel OTAN à Bruxelles ouvert à la circulation à partir du 15 octobre” (în franceză). levif.be. . Arhivat din originalul de la . Accesat în .