Thagaste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Thagaste
Generalități
Coordonate36°17′11″N 7°57′04″E ({{PAGENAME}}) / 36.286389°N 7.951111°E
Istoric
Note sit

Thagaste (în tifinagh: ⵜⴰⴳⴰⵙⵜ Tagast; în arabă طاغاست) a fost un oraș numid pe ruinele căruia a fost edificat orașul actual Souk Ahras sau Tagilt, în Algeria. Este cunoscut mai ales pentru că a fost orașul natal al sfântului Augustin.[1] Orașul era situat la cca 100 km la sud-est de Annaba, fostul Hippona, oraș al cărui episcop a fost.

Toponimie[modificare | modificare sursă]

Filologii și cercetătorii din Insulele Canare au comparat numele Thagaste și Tegueste. Acesta din urmă derivă din *tegăsət, care înseamnă „umed”, și este de origine guanșă, de origine berberă.[2][3]

Apariția orașului[modificare | modificare sursă]

Orașul a fost fondat de fenicieni, apoi a urmat perioada numidiană (202 î.Hr. - 46 î.Hr.). Locul de naștere al Sfântului Augustin (13 noiembrie 354), Thagaste a jucat un rol important în istoria politică și culturală a Numidiei datorită poziției sale strategice. Punct de răscruce între numizi, massili și apoi romani, Thagaste a găzduit fortificații militare (Taoura, Madaure, Khemissa, Mascula Tiffech, Henchir Kssiba, Kef El Messaoura) și centre urbane.

În timpul perioadei coloniale franceze, a devenit un oraș comercial important, asigurând comerțul între sudul și nord-estul Algeriei și Tunisia.

În timpul revoluției, Ouled Bechiah Jebels a găzduit o bază autonomă pentru diferitele wilayas ale Armatei de Eliberare Națională, cunoscută sub numele de Base de l'Est.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ «Berber, născut în 354 la Tagaste, în Africa, el murit episcop de Hippona în 430, în timp ce vandalii asediau orașul.», Fernand Braudel, Grammaire des civilisations (1963), Flammarion, 2008, chap. II-Christianisme, humanisme, pensée scientifique, p. 453
  2. ^ „Toponímia de Tegueste”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Nombres guanches

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • fr Nacéra Benseddik, Thagaste. Souk Ahras, ville natale de saint Augustin, Ed. Inas, Alger, 2005.
  • fr Toulotte, Géographie de l'Afrique chrétienne. Numidie (Paris, 1894), 281-85; RENIER in Comptes rendus de l'académie des inscriptiones et belles-lettres (1857-58), 82.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Thagaste